Quint Auli Cerretà



































Infotaula de personaQuint Auli Cerretà
Biografia
Naixement
segle IV aC
Roma
Mort
315 aC
Causa de mort
Mort en combat


  Senador romà 


valor desconegut – valor desconegut
  Cònsol romà 


323 aC – 323 aC
Juntament amb: Gai Sulpici Llong

  Mestre de cavalleria 



Activitat
Ocupació
Polític i militar
Període
Q2839628 Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

Quint Auli Cerretà (llatí: Quintus Aulius Cerretanus, esmentat també per Tit Livi com Quintus Aulus Cerretanus; el cognom Cerretanus apareix també com a Corretanus) fou cònsol de Roma el 323 aC i el 319 aC.


El 323 aC els cònsols Gai Sulpici Llong (cònsol per segona vegada) i Quint Auli Cerretà es van haver d’enfrontar als apulis. Es van enviar exèrcits tant contra els samnites com contra els apulis, el primer sota el comandament de Sulpici, i el segon de Cerretà. Samni i la Pulla foren recorreguts pels romans però no es va produir cap enfrontament amb els samnites o apulis.


El 319 aC els romans continuaren la guerra contra els frentans als que van derrotar en un sola batalla. Els frentans van abandonar la seva ciutat i van donar ostatges al cònsol Quint Auli Cerretà.


El 315 aC fou magister equitum del dictador Quint Fabi Màxim Rul·lià i va lliurar batalla contra els samnites sense consultar al dictador, amb totes les seves forces de cavalleria, i els va expulsar del camp; fou mort en la batalla després de matar al general dels samnites.
El germà d’Aulius va venjar la seva mort. El cos d’Aulius va poder ser rescatat i els samnites van aixecar el camp.











Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita