Publi Deci Mus I








































Infotaula de personaPubli Deci Mus I

Peter Paul Rubens 107.jpg
Biografia
Naixement
I mil·lenni aC
Mort
340 aC
Causa de mort
Mort en combat


  Senador romà 


valor desconegut – valor desconegut
  Cònsol romà 


340 aC – 340 aC
Juntament amb: Tit Manli Imperiós Torquat

Activitat
Ocupació
Polític i militar
Període
Q2839628 Tradueix
Família
Fills
Publi Deci Mus II
Modifica les dades a Wikidata

Publi Deci Mus (llatí: Publius Decius Mus) fou un magistrat romà.


Apareix esmentat el 352 aC quan fou nomenat quinquevir mensarius amb l’encàrrec de liquidar els deutes dels ciutadans. El 343 aC fou tribú militar sota Marc Valeri Corv a la guerra contra els samnites i es va portar com un heroi quan l’exèrcit romà va quedar rodejat pels enemics en una vall; Mus, amb 600 homes es va presentar voluntari per conquerir una posició estratègica a un lloc alt; la va ocupar i es va mantenir contra els furiosos atacs samnites; a la nit va sortir de la posició, es va reunir amb el cònsol i van atacar per sorpresa el campament samnita. Els romans van obtenir una brillant victòria i van capturar el campament samnita. Va rebre en recompensa una corona d’or.


El 340 aC fou cònsol amb Tit Manli Imperiós Torquat i van dirigir conjuntament la gran guerra llatina. Estaven acampats enfront de l’enemic prop de Càpua quan en una visió els déus van demanar el sacrifici d’un dels dos cònsols; es va convenir que seria el primer que arribes al riu; la batalla decisiva es va lliurar al peu del Vesuvi; Mus va convocar al Pontífex Màxim i va anunciar el seu sacrifici i va morir a la lluita. Aquest relat sembla ser molt llegendari i Zonares en dona una versió diferent (diu que va morir a mans d’un soldat romà i després consagrat com a víctima).[1]



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Publi Deci Mus I Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. Smith, William. «Mus. 1. P. Decius Mus». A: William Smith (ed.). A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology (en anglès). Londres: John Murray, 1870. 













Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita