Clara d'Assís











































































Infotaula de personaSanta Clara d'Assís

Simone Martini 047.jpg
Fragment d'un fresc de Simone Martini, 1312–20, a la basílica de San Francesco d'Assís

Biografia
Naixement
Chiara Scifi di Offreduccio
16 de juliol de 1194
Assís (Itàlia)
Mort
11 d'agost de 1253
Assís (Itàlia), a San Damiano
Lloc d'enterrament
Basílica de Santa Clara (Assís) 


  Priora 



Religió
Església Catòlica
Activitat
Ocupació
Religiosa
Orde religiós
Clarisses
Verge, religiosa i fundadora
Celebració
Església Catòlica Romana, Comunió anglicana, luteranisme
Canonització
15 d'agost de 1255 , Anagni nomenat per Alexandre IV
Festivitat
11 d'agost
Esdeveniment significatiu
Fundadora de l'Orde de Santa Clara
Iconografia
Hàbit de clarissa; amb una custòdia o un llum d'oli,
Patrona de
Clarividència, malalties de l'ull; telecomunicacions (telèfon, telègraf) i televisió
Família
Mare
Ortolana Tradueix
Germans
Agnès d'Assís




Musicbrainz: d20cdf06-3c95-47dc-80ab-48f23dd9fb58
Modifica les dades a Wikidata

Clara d'Assís (Assís, 1193-1253) va ser una religiosa italiana que va col·laborar amb sant Francesc d'Assís i fou la fundadora de l'Orde de Germanes Pobres de Santa Clara o Clarisses. Va ser canonitzada només dos anys després de la seva mort, en 1255. Pius XII la proclamà santa patrona de la televisió i les telecomunicacions.[1]




Contingut






  • 1 Biografia


  • 2 El Privilegi de la pobresa


  • 3 Llegendes


  • 4 Iconografia


  • 5 Vegeu també


  • 6 Referències


  • 7 Enllaços externs





Biografia


Nascuda Chiara Scifi, va ser filla de Favarone di Offreduccio i d'Ortolana, que formaven una família acomodada i amb prestigi a la ciutat d'Assís. Amb un fort sentiment religiós, va voler consagrar la seva vida a Déu i va refusar el matrimoni que la seva família li havia arranjat.


La nit del 28 de març de 1211 (vigília del Diumenge de Rams), Clara va fugir de la casa dels pares, propera a la catedral d'Assís. Anà al lloc on hi havia Francesc d'Assís i els seus primers seguidors, vora l'església de Santa Maria dels Àngels (la Porciúncula) i demanà de fer-se penitent com ells. Francesc li tallà els cabells, la vestí amb una túnica i la va fer entrar al monestir benedictí de San Paolo delle Badesse de Bastia Umbra, a 4 kilòmetres d'Assís. Després, ingressà a un altre monestir benedictí, el de Sant'Angelo di Panzo. Poc després, s'hi reuniria la seva germana Agnès.


Clara s'instal·là a un petit edifici annex a l'església de San Damiano, a Assís, que havia estat restaurada per Francesc. Hi va viure sota les directrius del bisbe Guido d'Assís. Altres dones s'hi aplegaren, entre elles la seva altra germana Beatriu i la seva mare Ortolana, fins a arribar a una comunitat de cinquanta dones. Allí transcorregué la resta de la seva vida: quaranta-dos anys, dels quals, vint-i-nou va passar-los malalta.


Seguint l'exemple de Francesc, va voler formar una comunitat de monges pobres, dedicades a la pregària i al servei als altres. Anomenades Damianites pel poble i Dames Pobres per Francesc, van esdevenir les monges clarisses.




El Privilegi de la pobresa


Va obtenir de Francesc una primera regla basada en la pobresa. La regla indica que el carisma de les dones es manifesta en la clausura del monestir, en la vida contemplativa i la pregària, segons el model benedictí, del que es diferencia pel vot de pobresa individual i de l'orde com a tal. Al voltant de la pobresa va girar l'experiència mística i els pocs escrits de Clara i no va voler que minvés. Així, quan el cardenal Ugolino va donar-li una nova regla on el rigor de la pobresa no era tan gran, Clara no la va acceptar. Quan Ugolino esdevingué papa com a Gregori IX (1227-1241) li concedí el Privilegium Paupertatis (privilegi de la pobresa, confirmat per Innocenci IV en 1253. Només en l'"altíssima pobresa" i abandonant els béns materials i confiant-se a Déu, hom se sent lliure per a recórrer el camí de la fe.


La segona meitat de la seva vida, va patir malalties, però participant en els oficis litúrgics. Va morir a San Damiano l'11 d'agost de 1253, als seixanta anys. Només dos anys més tard, Alexandre IV la canonitzà, el 15 d'agost de 1255. La seva regla, és l'única aprovada de la història que és per a dones i ha estat escrita per una dona.




Llegendes


Santa Clara és la protectora de les telecomunicacions: un dia de Nadal, Clara no va poder assistir a la missa que deia Sant Francesc, ja que era malalta al llit. Volent poder veure-la, va tenir una visió de la celebració, podent-hi "assistir" de lluny. Per aquesta tradició de "retransmissió", va ser anomenada, en 1958, patrona de la televisió i les telecomunicacions.


Els sarraïns havien fet una incursió i eren a les portes d'Assís, assetjant San Damiano. Clara va prendre la custòdia i va mostrar-los als invasors des d'una finestra. Una llum cegadora va fer fugir als musulmans d'Assís.


Gregori IX la visità al convent i li demanà que beneís el pà. Quan Clara el beneí, aparegué una creu a sobre.



Iconografia


Obresː




  • Pintures murals de la cel·la de Sant Miquel del Monestir de Pedralbes (segle XIV)

  • Retaule pintat procedent de l'església de Santa Maria de Castelló de Farfanya, segle XIV (Museu de Lleida)

  • Retaule de santa Clara i santa Caterina. Segle XV. Catedral de Barcelona

  • Pintura sobre taula de començaments del segle XVI al Monestir de Pedralbes

  • Imatge que presideix el retaule de Santa Clara i Sant Antoni, d'Andreu Sala, 1686 (Església de Sant Vicenç de Sarrià)



Vegeu també



  • Assís

  • Sant Francesc d'Assís

  • Clarisses



Referències





  1. ls miralls de Clara d'Assís: el naixement de l'Orde de Santa Clara en terres catalanes. Barcelona: Institut Català de les Dones, 2013 [Consulta: 22 agost 2013]. 




Enllaços externs






Wikiquote
A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Clara d'Assís




A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clara d'Assís Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Escrits de Santa Clara

  • Vida de Santa Clara

  • Llegendes de la santa










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita