Pebre








Aquest article tracta sobre Piper nigrum. Vegeu-ne altres significats a «Pebre (desambiguació)».
















































Infotaula d'ésser viuPebre
Piper nigrum

Piper nigrum dsc00198.jpg
Planta de pebre amb grans sense madurar.

Dades
Font de
pebre
Planta
Tipus de fruit
drupa



Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Plantae
Ordre Piperales
Família Piperaceae
Gènere Piper
Espècie
Piper nigrum
L.


Modifica les dades a Wikidata



Grans de pebre.


El pebre negre o bo, dit també piment,[1] és una espècia de gust coent. És el fruit dessecat del pebrer (Piper nigrum), de la família de les piperàcies, planta enfiladissa tropical originària de l'Índia i de Java. Es fa servir a escala mundial com a condiment general de diversos plats i embotits.



Història


Va ser introduït a Grècia per Alexandre el Gran. La llegenda explica que Eudox de Cícic va ésser el primer europeu que, entre altres espècies, va portar el pebre a Europa.


Els àrabs van controlar el comerç del pebre i de moltes altres espècies durant segles i, després de la caiguda de l'imperi Bizantí, va ser Venècia qui distribuïa i recollia l'or per a pagar a Orient pel pebre i altres espècies gairebé d'una manera exclusiva. Va ser un producte tan rar i car que era usat com a moneda de canvi durant l'edat mitjana.


La seva alta valor va ser una de les raons per la qual els portuguesos van recercar la via cap a les illes de les espècies a orient, fent la volta a l'Àfrica.



Varietats


Les varietats de pebre es deuen a la distinta maduració dels grans de la planta:



  • El pebre verd són grans totalment sense madurar.

  • El pebre negre es recull a la meitat de la seva maduració.

  • El pebre blanc és gra totalment madur sense pelar.

  • El pebre rosa.

  • El pebre mòlt és una barreja de pebre negre i blanc.



Referències





  1. DIEC




























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita