Basal (filogènia)




En filogènia, un clade basal és el primer clade a ramificar-se en un clade més gran; apareix a la base d'un cladograma. Un grup basal forma un grup exterior respecte a la resta del clade, com es veu en l'exemple següent.

















Grup basal




























Grup no basal





Grup no basal





Grup no basal





Grup no basal






El terme "basal" és preferible al terme "primitiu", que pot dur connotacions falses d'inferioritat o manca de complexitat.


El terme basal només es pot aplicar correctament a clades d'organismes, no a caràcters individuals que tinguin els organismes; tanmateix, se'l pot utilitzar incorrectament en la literatura tècnica. Mentre que el terme "basal" s'aplica els clades, els caràcters o trets se solen considerar derivats si estan absents del grup basal, però presents en altres grups. Aquesta assumpció només és correcta si el grup basal és una bona analogia per l'últim avantpassat comú del grup.


Per exemple, la família de plantes angiospermes de les amborel·làcies és considerada la més basal de totes les angiospermes vivents.























Amborel·lals























Monocots





Magnòlids





Eudicotyledoneae








Dins la família animal dels homínids, els goril·les són un grup exterior als ximpanzés i humans. Aquests tres organismes formen un clade, la subfamília dels hominins, de la qual els goril·les són els membres basals.




































Humans





Ximpanzés







Goril·les






Tanmateix, dins la família dels homínids, els orangutans formen un grup exterior a la subfamília dels hominins, el clade al qual pertanyen els goril·les, ximpanzés i humans.









































Humans





Ximpanzés





Goril·les







Orangutans







Referències


  • Budd, Graham E.; Jensen, Sören «A critical reappraisal of the fossil record of the bilaterian phyla». Biological Reviews. Cambridge University Press, vol. 75, 2, 2000, pàg. 253. DOI: 10.1017/S000632310000548X.

Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita