Xarel·lo






Verema de xarel·lo a la DO Penedès


El xarel·lo és una varietat de cep blanca. El raïm és de mida mitjana i no gaire compacte.[1] El gra és rodó, gros i de pell gruixuda. La planta és sensible a les gelades i malures. L'època de brotada és al març (primerenca) i l'època de maduració és mitjana (finals d'agost-setembre).[1]


És una varietat tradicional pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona, emprat per al cupatge del cava juntament amb el macabeu i el parellada.[1] El xarel·lo aporta al cava cos i estructura. És una de les varietats principals per al vi blanc de les DO Alella, DO Binissalem, DO Costers del Segre, DO Penedès i DO Tarragona, però es cultiva gairebé a tot Catalunya i a Mallorca.


El vi jove elaborat amb raïm xarel·lo és suau, fresc i afruitat. Aquells amb criança en bóta es tornen càlids, llargs i profunds.


El nom de xarel·lo prové de l'italià chiarello, que vol dir 'claret'. Altres noms utilitzats són: pansa blanca, a Alella; pansa valenciana, panser, pansal, pansalet; cartoixà al Priorat; premsal blanc o moll, a Mallorca; palop, planta valenciana i planta bona.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xarel·lo Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. 1,01,11,2 «Panell informatiu sobre el Xarel·lo». Itinerari entre vinyes. Varietats. Ajuntament de Vilafranca. [Consulta: 25 maig 2014].










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita