Cementita



































Infotaula de compost químicCementita
Substància
compost químic
Massa molecular
183,836113 uma
Estructura química
Fórmula química
CH₄Fe₃

SMILES canònic


InChI
Model 3D
Modifica les dades a Wikidata



Estructura cristal·lina de la cementita


La cementita o carbur de ferro és un material que es produeix per efecte de l'excés de carboni sobre el límit de solubilitat,és un constituent dels acers, i altres aliatges ferris com les foses blanques, que apareix quan el refredament de l'aliatge segueix el diagrama metaestable Fe-Fe3C en comptes de seguir el diagrama estable ferro-grafit. Si bé la composició química de la cementita és Fe3C, l'estructura cristal·lina és del tipus ortoròmbica, amb 12 àtoms de ferro i 4 àtoms de carboni per cel·la.La cementita conté un 6,67% de carboni,1​ i és un compost intermetàl·lic d'inserció.




Contingut






  • 1 Propietats físiques


  • 2 Observació al microscopi


  • 3 Vegeu també


  • 4 Referències


  • 5 Bibliografia





Propietats físiques


La cementita és molt dura, de fet és el constituent més dur dels acers al carboni, amb una duresa de 68 *HRc. La cementita destaca per ser un constituent fràgil, amb allargament nul i molt poca resiliència. La seva temperatura de fusió és de 1227 ºC. Com que la cementita és molt dura i fràgil, no és possible utilitzar-la per a operacions de laminatge o forja a causa de la seva dificultat per ajustar-se a les concentracions d'esforços.


Tots els aliatges Fe-C que *solidifican segons el diagrama metaestable, entre elles tots els acers, tenen com a úniques fases ferrita i cementita en estat de *recocido. La cementita pot aparèixer com *microconstituyente, o al costat de la ferrita formant un *microconstituyente diferent a la ferrita o a la cementita anomenat *perlita.



Observació al microscopi


Existeixen diferents formes d'observar la cementita d'un aliatge en un microscopi de reflexió. Els reactius més utilitzats són el *picrato sòdic alcalí en calent i el *NITAL-3. El primer *obscurece completament a la cementita, mentre que el segon solament ataca a la vora de gra de la cementita deixant el nucli blanc.


Es tracta d'una fase soluble en estat sòlid que pot fer-se desaparèixer mitjançant un tractament tèrmic adequat (recuit de gratificació).



Vegeu també



  • Cohenita

  • Esferoidita

  • Diagrama eutèctic



Referències





Bibliografia





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cementita Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre I, Edicions Reverté, 1995, ISBN 84-291-7253-X

  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre II, Edicions Reverté, 1996, ISBN 84-291-7254-8










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita