Penedès








  •  Penedès





  • Mapa comarcal on apareix la comarca natural del Penedès




    El Penedès històric


    El Penedès és una comarca natural, un territori històric català i un Àmbit Funcional Territorial.


    El Penedès fou conquerit per Ramon Borrell, que l'incorpora al Comtat de Barcelona en 1012.[1] El 1304 Jaume el Just autoritzarà la formació oficial de la vegueria de Vilafranca o del Penedès, i amb diversos canvis al llarg del temps,[2] la comarca natural, en la divisió comarcal de 1936, quedà subdividida en les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf (també anomenat Penedès Marítim[3] o Marina del Penedès[4]). Històricament el Penedès estava integrat en la vegueria de Vilafranca del Penedès que incloïa a més la sotsvegueria d'Igualada, que amb la divisió comarcal correspon a l'actual comarca de l'Anoia.




    La plana del Penedès i Montserrat des del jaciment d'Olèrdola.




    Contingut






    • 1 Història


      • 1.1 Etimologia


      • 1.2 Una nova vegueria




    • 2 Parlar penedesenc


    • 3 Vegeu també


    • 4 Referències


    • 5 Enllaços externs





    Història



    Etimologia


    Els seus gentilicis són penedesenc, penedesenca. I el territori ha donat lloc a una denominació d'origen homònima que inclou municipis d'altres comarques.


    El topònim està documentat al segle x com Penetense, adjectiu llatí derivat de pinna, 'penyal' o 'roca', amb el sentit de territori rocallós.[5]



    Una nova vegueria


    Recentment es va trobar en tràmit parlamentari la tramitació de la llei que ha de convertir el Penedès en un Àmbit Funcional Territorial. La llei es va aprovar el 14 de juliol del 2010 sense cap esmena.[6][7] Finalment el febrer de 2017 es va ser acceptat com una nova vegueria catalana.[8]



    Parlar penedesenc


    Uns quants exemples indicatius del material lèxic (mots i accepcions), pertanyents tanmateix al tresor general de la llengua, tenen un ús significativament intens a la comarca: arraix, arraixa ‘avar avara’; ceballot 'calçot', corraló/correló ‘carreró’, ‘accés a les eixides de les cases’; endimari ‘andròmina’; gaveta ‘gamella, caixó de fusta dels paletes’; rocallís ‘superfície rocosa sense vegetació’; torreta ‘test, vas de terrissa per a les plantes’; tou ‘massa, abundància’; verga ‘sarment, redolta’;


    També cal esmentar els adverbis característics del parlar penedesenc: boi ‘quasi, gairebé’; tantost ‘de poc’.


    Alguns termes tenen una accepció específica: sínia ‘hortet’; pèlag ‘toll’; primavera ‘mallerenga’.


    Particularitats dialectals provinents de fenòmens fonètics: allavòrens ‘aleshores’; còbit ‘còlit’ (ocell); escarxofa ‘carxofa’; esturbiar ‘estalviar’; forniga ‘formiga’; fredulega ‘fredeluga’ (ocell); llargandaix ‘llangardaix, lluert’; jonoll ‘genoll’; mercoc ‘albercoc’; nantros/naltros ‘nosaltres’.


    Mots derivats de l’activitat econòmica: el cava (masculí singular); les caves (femení plural); carga/càrrega de raïm ‘mesura de pes’; trajo ‘espai de la platja reservat a les barques dels pescadors’.


    Mots de la cuina i l’alimentació: coques de Vilafranca; préssecs de l’Ordal; xató.


    Mots de l’expressivitat del lleure: afanyador ‘la taula del pa beneit’; cassoleta ‘acotxador’; esparriot ‘mena de disfressa i personatge de Carnaval’; torre ‘castell de dos pilars’; xiquets ‘castellers’.


    Localismes rellevants: calar la bota ‘fer volar l’estel’ (Vilanova); cupoll ‘baldufa’ (Vilafranca); estoret ‘ventafocs’ (Vilanova); marrana ‘còdol de platja’ (Vilanova); marseca ‘esquelet, cos momificat’ (Vilafranca); quarto de reixa ‘sala de planta baixa amb finestra al carrer’ (Sitges).


    Formació amb onomàstica penedesenca: grifi ‘mena de ciment blanc’; catània ‘ametlla xocolatada’; jornal del Vendrell ‘mesura agrària’; rajola del Vendrell.



    Vegeu també



    • Gran Penedès

    • Denominació d'Origen Penedès



    Referències




    1. Coll i Alentorn, Miquel. Història. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1992, p. vol.2, p.165. ISBN 8478263616. 


    2. Arnabat, Ramon. «El Penedès, una justificació històrica, p.3». [Consulta: 19 agost 2012].


    3. Api: Així som: L'Alt Penedès


    4. La Fura: Què en fem, del Penedès? Ramon Arnabat (Historiador)


    5. Bofarull i Terrades, Manuel. Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes. Cossetània, 2002, p. 129. ISBN 9788495684974 [Consulta: 28 gener 2011]. 


    6. «La ponència de la llei de l'àmbit Penedès consensua per unanimitat el text que veurà la llum el 14 de juliol». Avui, 16 juny del 2010.


    7. «El Parlament reconeix l'àmbit funcional del Penedès». Avui, 15 juliol del 2010.


    8. «La ponència de la llei de l'àmbit Penedès consensua per unanimitat el text que veurà la llum el 14 de juliol». Ara, 8 octubre del 2017.



    Enllaços externs





    A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Penedès Modifica l'enllaç a Wikidata


    • Denominació d'Origen Penedès

    • Eix Diari

    • La Fura

    • El 3 de vuit



    Coord.: 41° 17′ 35.82″ N, 1° 44′ 58.46″ E / 41.2932833°N,1.7495722°E / 41.2932833; 1.7495722







    Popular posts from this blog

    Hivernacle

    Fluorita

    Hulsita