Denominació d'Origen Terra Alta


















































Infotaula regió vinícolaDenominació d'Origen Terra Alta

DOTerraAlta.jpg
Tipus
Denominació d'Origen
Seu
Gandesa
Estat
Espanya
Superfície
5.820 ha (2015)
Viticultors
1.251
Varietats blanques
Garnatxa blanca, macabeu i parellada
Varietats negres
Garnatxa negra, garnatxa peluda i samsó
Producció
50.318 hl (2015)
Cellers
49
Mapa localitzador

DO Terra Alta.svg

Font: INCAVI
Modifica les dades a Wikidata

La Denominació d'Origen Terra Alta està formada pels dotze municipis de la comarca de la Terra Alta. És la denominació d'origen més elevada i més meridional de Catalunya.




Contingut






  • 1 Geografia


  • 2 Història


  • 3 Vinificació


  • 4 Referències


  • 5 Enllaços externs





Geografia


La comarca està situada en un altiplà limitat pels Ports de Beseit al sud, i les serres de Pàndols i Cavalls al sud-oest. Les vinyes s'estenen cap al nord i l'oest de la comarca a una alçada entre 300 i 500 m.


És característic de la Terra Alta el cultiu en terrasses entre unes valls de difícil accés. El sòl és calcari amb un bon drenatge. El clima és continental, la insolació és excel·lent, la pluviositat és baixa i els vents són de garbí i cerç.



Història




Celler cooperatiu de Pinell de Brai.


Els Costums d'Orta (1296) i de Miravet (1319) ja regulaven la venda del vi de la comarca. Però no va ser fins a finals del segle XIX que es va generalitzar el conreu de la vinya. Amb la plaga de la fil·loxera, va augmentar la demanda de raïm de la DO Terra Alta [1]per part dels productors, primer els francesos i després de les comarques veïnes que avui són la DO Tarragona i DOQ Priorat.


A principis del segle XX l'organització de cooperatives va ser un revulsiu. Avui onze del dotze municipis de la denominació disposen d'un celler cooperatiu. Destaquen pel seu valor arquitectònic els cellers modernistes del Pinell de Brai i de Gandesa, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell.


El 1972 es va constituir el Consell Regulador de la Denominació d'Origen.



Vinificació


Destaquen el vins blancs de les varietats autòctones de garnatxa blanca i macabeu.[2] Els vins blancs joves resulten frescos i equilibrats, i envellits en bóta de roure són amb cos i grau.


Els vins negres són de color robí fort i estructura complexa, elaborats amb samsó, garnatxa negra i garnatxa peluda.


Els vins de licor (mistela, vi dolç natural i vi ranci) són tradicionals. L'acció natural del cerç i l'elevada insolació permeten veremes riques en sucres.


La meitat de la producció es destina a l'exportació, de la qual el 70% va a Alemanya.


A finals del 2018 el Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Terra Alta inclourà una nova varietat de raïm negre a la llista de les recomanades. Així doncs, la varietat Morenillo, exclusiva de la comarca serà pròximament autoritzada.[3]



Referències





  1. Tarragona, Visit «La DO Terra Alta rep un premi per l'organització del concurs «GRENACHES DU MONDE 2018»» (en ca). Visit Tarragona.


  2. Martín, Ricard «Dotze denominacions d'origen repartides en 65.504 hectàrees». Diari Ara [Barcelona], 04-12-2011, p.44-45. ISSN: 2014-010X.


  3. «El Morenillo formarà part de les varietats de raïm de la DO Terra Alta». Tarragona Digital.




Enllaços externs



  • Denominació d'Origen Terra Alta - Lloc web oficial


  • Reglament de la DO, publicat al DOGC núm 4365 del 18-4-2005.




Coord.: 41° 3′ N, 0° 26′ E / 41.050°N,0.433°E / 41.050; 0.433







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita