Tractat de Sant Ildefons (1796)








Per a altres significats sobre altres tractats signats a la mateixa localitat, vegeu «Tractat de Sant Ildefons».

















Infotaula d'esdevenimentTractat de Sant Ildefons
Tipus
tractat internacional
Data
1796


Modifica les dades a Wikidata



Tractat de Sant Ildefons. Exposició Fragata Mercedes (2015). Museu Arqueològic Provincial d'Alacant.


El tractat de Sant Ildefons de 1796 va ser una aliança militar signada entre Espanya i França el 1796, en el marc de les guerres napoleòniques. Segons els termes de l'acord, tots dos estats convenien a mantenir una política militar conjunta davant la Gran Bretanya, que en aquells moments amenaçava a la flota espanyola en els seus viatges a Amèrica.



Context


Després de la signatura el 1795 de la Pau de Basilea, per la qual es va posar fi a la guerra hispano-francesa del Rosselló que havia tingut lloc entre 1793 i 1795, ambdós països van decidir unir les seves forces contra la Gran Bretanya, enemic comú: França es trobava en guerra contra la Primera Coalició, en què la Gran Bretanya era la principal potència de la unió de diversos països, mentre que Espanya era objectiu de la flota militar britànica a les colònies americanes.



Acords


Manuel Godoy, en nom de Carles IV d'Espanya, i el general Catherine-Dominique de Pérignon, enviat pel Directori francès, ajustaren el tractat el 18 d'agost de 1796 al Palau Reial de la Granja de Sant Ildefons. Els principals punts acordats foren els següents:



  • Hi hauria una aliança militar ofensiva i defensiva entre els dos països.

  • A petició de qualsevol de les parts signants, l'altra la socorreria en el termini màxim de tres mesos amb una flota de 15 navilis de línia, 6 fragates i 4 corbetes, tots ells degudament armats i avituallats. A aquesta armada s'afegirien forces de terra de 18.000 soldats d'infanteria, 6.000 de cavalleria i artilleria en proporció.

  • El manteniment d'aquestes forces aniria a càrrec del país al qual pertanyien.

  • En cas de guerra de comú acord, ambdues potències unirien totes les seves forces militars i actuarien segons una política conjunta.



Referències





Vegeu texts en català sobre Tractat de Sant Ildefons (1796) a Viquitexts, la biblioteca lliure.



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita