Real Sociedad Económica Matritense de Amigos del País





































Infotaula d'organitzacióReal Sociedad Económica Matritense de Amigos del País

Casa y Torre de los Lujanes (Madrid) 02.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat
organització
Història
Fundació
1775
Fundadors
Carles III d'Espanya
Organització i govern

Seu central Vista-down.png



  • Madrid, Espanya

  • 40° 24′ 55″ N, 3° 42′ 37″ O / 40.4152°N,3.71017°O / 40.4152; -3.71017





Web
Lloc web oficial






Modifica les dades a Wikidata

La Real Sociedad Económica Matritense de Amigos del País és una institució filantrópica de la Il·lustració creada pel rei d'Espanya Carles III en 1775 a Madrid.




Contingut






  • 1 Història


  • 2 Notes


  • 3 Bibliografia


  • 4 Enllaços externs





Història


Va constituir una iniciativa directa de Pedro Rodríguez de Campomanes, deu anys després de la Vascongada, i va ser encomanada a Vicente Rivas, José Faustino Medina i José Almarza; aviat es va convertir en un model a seguir de política il·lustrada i serà un poderós instrument per transmetre el seu ideari, gràcies al suport que va rebre del monarca. Els seus objectius eren:



Conferir i produir memòries per millorar la indústria popular i els oficis, els secrets de les arts, les màquines per facilitar les maniobres, i auxiliar l'ensenyament. A més l'objecte de l'agricultura i cria de cavalls serà una altra de les seves ocupacions, tractant per menor els rams subalterns relatius a la llaurança, i criança [...] En les seves memòries anuals donarà al públic els discursos que vagin treballant els Socis.

Es va aprovar pel llavors fiscal del Consell de Castella Campomanes i es va inaugurar oficialment el 16 de setembre de 1775 a les Cases Consistorials de Madrid; els seus primers Estatuts van ser sancionats per Carles III el 9 de novembre de 1775.


Va tenir també competències en indústria, comerç i patents. Li van encarregar revisar les ordenances dels gremis i els anomenats privilegis de patent (concessió de l'exclusivitat per a la fabricació o comercialització d'un invent per un nombre determinat d'anys). Va comprovar la utilitat de moltes màquines preindustrials, sobretot enginys tèxtils i sistemes aplicats als molins. Va instal·lar el Gabinet de Màquines, col·lecció d'aparells d'utilitat per fabricar manufactures o transformar productes agrícoles. Se li encomanaren també àrees de beneficència i educació, perquè el seu lema era «Socorre enseñando». Va haver-hi un concurs de memòries en 1781 "Sobre el ejercicio discreto de la limosna". Respecte a l'educació, va crear les Escoles Patriòtiques en què s'ensenyava a treballar el lli, el cànem, el cotó i la llana. Va publicar uns extensos toms de Memòries i sota els seus auspicis es va imprimir l'Informe sobre la Ley Agraria de Jovellanos. Es va encarregar de dirigir i administrar nombroses institucions educatives; va gestionar el gabinet de màquines i l'Escola de dibuix i, atempta a l'ensenyament femení, va crear Juntes de Dames d'Honor i Mèrit i va crear una Escola de Taquigrafia i una càtedra d'Economia política, i va sostenir amb els diners dels socis una Escola de Sordmuts; va reimprimir amb notes crítiques i apèndixs l'Agricultura general de l'agrònom Gabriel Alonso de Herrera. Va inaugurar en els seus locals l'escola popular de Vallejo i va crear càtedres de Fisiologia i Patologia vegetal, Economia industrial, Estadística, Paleografia, Sistema mètric i Economia pública; una Escola de Cecs, un Ateneu científic i literari, les Societats Nacional d'Hisenda i de Crèdit públic i, per propagar i millorar l'educació del poble, va fer exposicions públiques i va establir premis a la virtut; va elaborar dictàmens sobre delmes i muntanyes, treballs sobre codi rural, aigües i insulsa; exposicions de vins, flors i fruits, certàmens de mestres i mestres i un periòdic i Memòries premiades sobre diversos assumptes. En 1807 comptava amb 181 socis.'[1]Manuel Godoy va ser el seu director entre 1792 i 1798, i en 1807. A finalitats aquest any va ser reelegit, però va rebutjar el càrrec per les seves múltiples ocupacions i el nomenament va recaure en el duc d'Híjar, sotsdirector en 1807. Des de 1866, quan era director Agustín Pascual González, s'alberga a l'edifici civil més antic de Madrid, l'anomenada Torre de los Lujanes, de mitjan segle XV i on va estar pres Francesc I; allí es guarda una biblioteca de 200.000 volums, alguns d'ells incunables, i una de les millors col·leccions que hi ha sobre economia d'Espanya.


Actualment existeix una societat que porta el seu mateix nom i es considera la seva hereva; edita la revista Torre de los Lujanes



Notes





  1. Cf. Elisa Martín-Valdepeñas Yagüe, "La Real Sociedad Económica Matritense de Amigos del País durante la dominación francesa (1808-1813)" en Historia Contemporánea, t. 19, 2007, págs. 295-329.




Bibliografia



  • José Lesen y Moreno, Historia de la Sociedad Económica de Amigos del País de Madrid, Madrid: Imprenta del Colegio de Sordo-Mudos y de Ciegos, 1863.

  • Francisco Aguilar Piñal, La Real Sociedad Económica Matritense de Amigos Del País, Madrid: Artes Gráficas Municipales, 1972.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Real Sociedad Económica Matritense de Amigos del País Modifica l'enllaç a Wikidata

  • economicamatritense.com








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita