Siri








Per a altres significats, vegeu «Sirià».



















































Infotaula de programariSiri

Siri icon.svg
Creador/s
Apple Inc
Desenvolupador(s)
Apple Inc
Versió inicial
2011
Escrit en
Objective-C
Sistema operatiu
iOS, iOS 6 Tradueix, iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 Tradueix, macOS Sierra, macOS High Sierra, iOS 11, Watch OS, tvOS i iOS 12
Plataforma
iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6s Tradueix, iPhone 7, IPhone SE, iPad mini, iPad Mini 2, iPad Mini 3 Tradueix, iPad Mini 4 Tradueix, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2 Tradueix, iPad Pro Tradueix, Apple TV, iPod touch, Apple Watch, HomePod, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus Tradueix, Apple Watch Series 2 Tradueix, Apple Macintosh, iPhone 8 Tradueix, iPhone 8 Plus Tradueix, iPhone X i iPhone XS Tradueix
Disponible en

Tipus
assistent personal intel·ligent, programari de propietat i Virtual Digital Assistant Tradueix
Llicència
programari de propietat

Més informació
Lloc web
Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Siri és un assistent personal intel·ligent que funciona com una aplicació d’iOS d’Apple. Siri pot respondre preguntes fetes amb veu neutral. També pot fer recomanacions i realitzar accions mitjançant el processament de les peticions a un conjunt de servei web. Apple afirma que el software s’adapta a l'usuari i personalitza els resultats. Siri va ser creat per Apple el 28 d’abril de 2010 i estava disponible a l’App Store. En un principi també havia de ser disponible per Blackberry i Android, però tots els esforços comercials van ser cancel·lats després de l'adquisició que Apple va fer del programari. Siri s’ha integrat als dispositius iOS des de l’iOS 5 i va estar integrat per primera vegada a l’iPhone 4s. Siri va ser afegit a la tercera generació d’iPad amb el llançament de iOS 6 i aleshores va ser introduït a l'iPhone 5, la cinquena generació de l’iPod touch, la quarta generació de l’iPad i a l'iPad mini.




Contingut






  • 1 Com començar a fer funcionar Siri?


  • 2 Amb què et pot ajudar??


  • 3 Història


  • 4 iOS Integració


  • 5 Funcionament


  • 6 iOS 6: Prestacions i llengües


  • 7 Limitacions geogràfiques


  • 8 Integració al vehicle


  • 9 Competència


  • 10 Resultats finals


  • 11 Altres interfícies de llenguatge natural


  • 12 Vegeu també


  • 13 Enllaços externs


  • 14 Bibliografia





Com començar a fer funcionar Siri?


Per començar a utilitzar Siri has de mantenir premut el boto “home” durant 2 segons. Aleshores sentiràs dos tons seguits i ja pots dictar el que vulguis. Segons diverses fonts, Siri fa un procés d’aprenentatge en el qual aprèn les preferències de l’Usuari. Per introduir les teves dades personals, has d'anar a Configuració>General>Siri. En aquest espai pots especificar el teu nom, la regió, l’idioma i les teves dades. Per exemple subtileses de pronunciació com “X Tee” que Siri al cap d'una setmana ja va aprendre que volia dir “Texas”.



Amb què et pot ajudar??


Siri és un assistent personal complet, que pot realitzar diverses tasques, depenent del que vulguis. Busca la informació sobre el que li has demanat a les aplicacions disponibles. Si no pot trobar la informació a les aplicacions, et podrà buscar la instrucció a Internet. Siri et pot buscar informació sobre el temps, sobre els restaurants més a prop teu, les pel·lícules que fan al cinema, fer una publicació al Facebook, fer una piulada, obrir una App, crear recordatoris, enviar un missatge, programar cites, enviar un correu, posar una alarma, crear una ruta al mapa, informar-te de la borsa, posar un temporitzador, i fins i tot pots preguntar-li en que et pot ajudar.
Siri pot ser un amic i col·laborador que et pot fer la vida molt més fàcil i no haver d'escriure en el teclat.



Història


Quan Apple presenta un nou producte, de manera quasi immediata, moltes persones associen aquest nou producte a una persona molt estimada, Steve Jobs. Però tot i que Apple sempre desenvolupa en tecnologia, no sempre tots els productes són de la seva fabricació o d’algun treballador de l’empresa, sinó que són circumstàncies que van passar en un determinat moment i que Apple va saber aprofitar. Aquest és el cas de Siri d'Apple.
El vertader creador de Siri és Dag Kittlaus, un empresari Noruec de 45 anys. Ell va ser cofundador de l’empresa creadora de Siri, que inicialment es va posar a la venda a l’App Store, com passa amb la majoria d’aplicacions d’Apple. En aquest moment Steve Jobs, veient la seva eficiència com a eina, va comprar la companyia per 200 milions de dòlars. Després, Apple ha incorporat a Siri en els seus dispositius més nous.



iOS Integració


Siri ja fa un any que és operatiu, a l’iPhone 4s però només parlava i responia en anglès. Però amb l’arribada de l’iOS 6, un any després del seu primer llançament, Siri ha millorat aspectes i també ha inclòs el Castellà juntament amb altres llengües com ara el Xinès, el Francès, l’Italià... Però aquesta no és l'única novetat amb l’arribada de l’iOS 6, ja que siri també estarà disponible per l’iPad i podrà compartir informació més específica com restaurants a prop, pel·lícules, publicar tuits i obrir aplicacions. Algunes de les prestacions de Siri a Espanya i alguns altres països són:
Integració amb Twitter, integració amb Facebook, Indicacions, informació sobre pel·lícules, dictat entre d'altres.



Funcionament


El funcionament intern no se sap ben bé del cert però hi ha experts que asseguren que Siri funciona d’aquesta manera:
Quan el botó del micròfon Siri es toca, el que es diu es registra, es comprimeix i s'envia als centres de dades d'Apple amb Nuance un processador de veu a text i de Siri AI-com a motor de processament del llenguatge natural. Siri llavors s'adona del que s'ha dit. Segons la investigació, Siri crea una resposta de veu i, o bé l'envia de tornada a l'iPhone o realitza consultes i envia l'arxiu de resposta de veu i dades al telèfon. L'iPhone de Siri assistent digital es dóna "vida" vocalitzant les respostes a la pregunta i, si és necessari, mostrar la informació obtinguda a través dels serveis de backend Siri (per exemple, resultats de Google) o través de recursos de l'iPhone de l'usuari (per exemple, Mapa app).
Hi ha hagut intents de crear programes que responguin a veus humanes però en general han sigut un fracàs.
A què es deu, doncs, l’èxit de Siri? Siri està fet per una combinació de tecnologia punta. Com ja hem dit, utilitza el reconeixedor de veu Nouance, tecnologia intel·ligent artificial com (AI), natural motor Siri processaments i serveis back-end, és a dir, capacitat de processament i accés a dades i altres recursos.



iOS 6: Prestacions i llengües


Siri es va llançar el 4 d’octubre de 2011. Estava disponible per a l’iPhone 4s i només en anglès. Va ser tot un èxit encara que només hi hagués una llengua disponible. Un any després, amb l’arribada de iOS 6, Siri es va deixar de vendre a l’App Store i va passar a ser una aplicació integrada als nous dispositius. Amb l’iOs 6, Siri va fer un pas endavant. Ara estava disponible en més llengües, entre elles l’espanyol. Algunes de les llengües també incloses són el francès, l’italià i el xinès.


Amb l’iOS 6, Siri també ha desenvolupat alguns aspectes de la conversació humana:



  • Veu neutral: Nosaltres podem parlar a Siri amb veu neutral i sempre ens respondrà ja sigui de forma directa o buscant-ho a Internet.

  • Context: Siri entén el context i pot seguir el fil de la conversa. Per exemple: Tu li preguntes a Siri “quin temps farà avui” i després de la seva resposta, pots preguntar “i tota la setmana?” Siri ja sap que estàs parlant del temps, i et respondrà.

  • Apps: Siri funciona i busca informació a les apps actives com Recordatoris, Mapes, Safari...

  • Internet: Siri pot cercar ara la informació a la Viquipèdia de forma directa.



Limitacions geogràfiques


No tot el que rodejava Siri podia ser bo. Amb l’arribada de l’iOS 6 a molts països es comencen a veure els inconvenients geogràfics. Principalment i el més molest és que hi ha nombrosos serveis de Siri que no funcionen fora dels Estats Units.
Concretament, Siri no permet als usuaris fora dels Estats Units preguntar pel trànsit, ni per negocis propers ni sol·licitar adreces. Per si no n'hi hagués prou, el servei (incomprensiblement) tampoc és capaç de facilitar l'hora de diferents països fora dels Estats Units.


És cert que Apple va expressar que encara estava en la seva fase beta i que més endavant s'aniria polint però la notícia segurament farà que més d'un s'ho pensi dues vegades abans de deixar-se un dineral per un iPhone 4S que funciona "a mitges" per al moment donat.


Segons Engadget, Siri es perfeccionarà bastant el 2012, afegint suport per a diferents tasques i idiomes, l'espanyol entre ells. Tanmateix, amb la inseguretat que genera aquesta noticiari la incertesa de en quin moment del 2012 es polirà el servei més d'un s'esperarà a l'iPhone 5 per no gastar-se els 629 euros de la versió "bàsica" en un producte que sense comptar Siri no presenta grans millores respecte a l'iPhone 4.
Una altra limitació és que Siri opera en un sistema tancat. No funciona amb altres serveis d’Apple o Apps que estiguin connectats a un servidor “backend”. Aquest pot ser només un desfiament d’apple per potenciar el món de Siri. Més enllà de la tecnologia punta, Apple necessitarà desenvolupar molt Siri perquè continuï endavant.



Integració al vehicle


Siri ha inclòs una nova funcionalitat en el seu sistema anomenada Eyes free. Això no és ni més ni menys que la nova funcionalitat de Siri que permet avisar a l’assistent a través de les “mans lliures” instal·lades al volant del vehicle. Per ser exactes, els de Cupertino han arribat a un acord amb els fabricants de BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler i Honda. Pel que sembla, la solució definitiva vindrà instal·lada de fàbrica i no com un kit de mans lliures que es venen al mercat com Parrot. La nova utilitat del sistema sortirà a la llum d’aquí a 12 mesos.



Competència


Siri té molta competència d'altres productes que inclouen un assistent personal com Android, Speak with me, Edwin o Speaktoit entre molts altres. Tots aquests programes fan les mateixes funcions que siri, però n'hi ha que no parlen de vostè i n’hi ha que no parlen. El que és diferent en Siri és la personalitat i l’experiència de l’usuari de Siri. Aquestes qualitats permetran a Siri donar un suport més ampli i créixer millor. Amb poques paraules, Siri tindrà sempre la competència i la interfície de veu Android però probablement Siri seguirà sent l'alternativa lògica a l’iOS+ interfície de veu.



Resultats finals


S’ha demostrat que Siri ha trencat amb les males expectatives que teníem dels programes que donaven resposta a una pregunta formulada. Siri, que tot just comença la seva aventura, ha creat una satisfacció general entre els seus usuaris. Ha sigut gràcies a totes les aportacions, els esforços i la tecnologia punta la que han fet possible l'obtenció d’aquests resultats tant satisfactoris. De les enquestes realitzades l’any 2012 a usuaris anònims de la Unió Europea s’ha determinat que un 50% de les persones estan “molt satisfetes” amb Siri. També s’ha determinat que un 21% de les persones que utilitzen Siri estan “satisfetes”, que un 18% de les persones són neutrals i un 11% de les persones enquestades estan insatisfetes amb Siri.
Es pot veure clarament que Siri ha obtingut uns resultats força satisfactoris tot i que Siri tot just ha començat i de ben segur que millorarà.
Hi ha molta gent que demana Siri per a la televisió d’Apple.



Altres interfícies de llenguatge natural


Hi ha moltes empreses que han dissenyat i portat a terme moltes interfícies d’usuari de llenguatge natural. Alguns exemples són:
Anboto, Q-go, Ask.com, C-phrase, GNOME Do, Braine Project, Haki i Lexxe entre d’altres.



Vegeu també



  • iOS 6

  • Apple



Enllaços externs




  • SiriApple - La pàgina web oficial d'Apple, amb informació.


  • Informació - Més informació sobre Siri


  • Enquestes - Per consultar enquestes


  • Història - Per informació sobre la història.


  • Interfícies de llenguatge natural - Per a més informació sobre les interfícies de llenguatge natural



Bibliografia


  • Informació



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita