Marpessa





































Infotaula personatgeMarpessa

Rape Marpessa Staatliche Antikensammlungen 2417 n2.jpg
Tipus
personatge de la mitologia grega
Dades
Sexe
dona
Família
Cònjuge
Idas
Mare
Alcippe Tradueix
Pare
Evenos
Fills
Cleòpatra
Modifica les dades a Wikidata



Zeus, al centre, separa Apol·lo, que va acompanyat d'Àrtemis, a l'esquerra, d'Idas i Marpessa, a la dreta


Segons la mitologia grega, Marpessa (en grec antic Μάρπησσα) va ser una filla d'Evè, rei d'Etòlia, i néta d'Ares. La seva mare era Demònice. De vegades es diu que és filla d'Enomau i Alcipe.


El seu pare l'havia promesa a qui fos capaç de vèncer-lo en una cursa de carros, amb la condició que si el pretendent perdia seria executat. Idas, fill d'Afareu, acceptà el repte i, servint-se d'un carro alat que li havia donat Posidó, guanyà la cursa. Apol·lo, que també n'estava enamorat, la reclamà per a ell i la raptà. Aleshores Idas va atacar Apol·lo i els combatents es van separar només amb la intervenció de Zeus. Marpessa va poder triar entre tots dos pretendents però preferí quedar-se amb Idas, perquè tenia por de què, en fer-se vella, Apol·lo l'abandonés.


De la seua unió va néixer una filla anomenada Cleòpatra.[1]



Referències





  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 341. ISBN 9788496061972. 




Bibliografia


  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 142. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1




A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marpessa Modifica l'enllaç a Wikidata



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita