Independentisme aragonès
L'independentisme aragonès és un corrent polític del nacionalisme aragonès que defensa la independència d'Aragó respecte de l'estat espanyol. Actualment es declaren independentistes algunes organitzacions, sindicats i partits polítics com Astral-Mozardalla d'Estau Aragonés, Estau Aragonés, Chobenalla, A Enrestida, STA i Puyalón (tots ells aplegats en el Bloque Independentista de Cuchas) i per alguns sectors de la CHA.
Contingut
1 L'estrelada aragonesa
2 Organitzacions
3 Galeria de banderes
4 Referències
5 Enllaços externs
L'estrelada aragonesa
L'estelada aragonesa és la bandera utilitzada per alguns membres del nacionalisme aragonès en aplecs i manifestacions. S'ha format a partir de la bandera oficial d'Aragó i una estrella vermella vorejada de negre per fer-la ressaltar sobre el fons en el seu centre. Aquest és el disseny més utilitzat actualment, aparegut per primera vegada en una manifestació a Madrid el 15 de novembre de 1993. La més antiga, però, va ser la de Gaspar Torrente, líder del partit independentista Estado Aragonés, que dissenyà el 1932 una bandera estelada sobre la senyera d'Aragó amb una estrella blanca sobre fons blau.[2] Actualment, també existeix la versió amb l'estrella groga sobre un fons quadrat groc. Aquesta darrera s'identifica més amb el socialisme revolucionari, mentre que la primera té un caràcter més neutre.
Organitzacions
Astral va ser una organització juvenil aragonesa de caràcter independentista aragonès i socialista creada l'any 2007. Estava lligada originàriament a Estau Aragonés, però se'n deslligà el febrer del 2009.[3] Pren el nom de la paraula en aragonès astral (destral). El febrer de 2010 Astral i Chobenalla Aragonesista s'unificaren i donaren lloc a Purna, A Chovenalla Revolucionaria y Independentista, com a nova organització juvenil de caràcter independentista aragonès.[4]
Galeria de banderes
Versions:
Versió de l'estelada aragonesa dissenyada per Gaspar Torrente el 1932[2]
Una altra versió de l'estelada aragonesa
Versió de l'estelada utilitzada pel grup independentista A Enrestida
Referències
↑ «Artieda torna a refusar as expropiacions», 12-10-2012. Ús de l'estrelada en manifestacions.
↑ 2,02,1 Montclús, Joaquim; Julià, Enric «Gaspar Torrente Estat català-Estado aragonés». Duxelm, 15-10-2008.(castellà)
↑ Nota de premsa d'Astral de la seva desvinculació de Estat Aragonès.
↑ Nace Purna-A Chobenalla Rebolucionaria Independentista Kaosenlared.net
Enllaços externs
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Independentisme aragonès |
Astral (aragonès).