Subdirecció Operativa de la Policia
























Infotaula d'organitzacióSubdirecció Operativa de la Policia
Activitat


Organització i govern
Afiliacions
Direcció General de la Policia


Modifica les dades a Wikidata



Anterior Subdirector Operatiu de la Policia, comissari Josep Milan.




Organigrama de la Subdirecció Operativa PG-ME.


El lloc de la Subdirecció Operativa de la Policia (SOP) és el de màxim càrrec operatiu de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra i com a tal ostenta el comandament policial de la pràctica totalitat del cos.[1] La seva missió és vetllar per l'acompliment dels objectius, els valors i les polítiques que el Govern de la Generalitat de Catalunya determini per a la policia.[2] També s'encarrega de validar els procediments de treball del cos. Orgànicament la Subdirecció Operativa de la Policia depèn de la Direcció General de la Policia, la qual dirigeix al màxim nivell l'estructura policial pròpiament dita i l'estructura administrativa.


Aquest càrrec sempre és ocupat pel policia de més rang del cos de Mossos d'Esquadra, és a dir el major. Des del 2013, però, és Subdirector Operatiu de la Policia el comissari Josep Lluis Trapero, qui substitueix a l'anterior Subdirector Josep Milan. Té la seva seu física i lloc de treball al Complex Central Egara.[3]


L'article 138 del Decret 243/2007 no detalla gaire les funcions de la Subdirecció Operativa de la Policia, com en canvi sí que fa amb les de la Direcció. Tan sols diu que la seva funció principal és:[4]










«
Sota la dependència i autoritat de la persona titular de la Direcció General de la Policia, correspon a la Subdirecció Operativa de la policia el comandament operatiu del cos de mossos d'esquadra, llevat d'aquelles unitats que depenguin directament de la Direcció General de la Policia, amb la finalitat de vetllar per l'acompliment dels objectius, els valors i les polítiques que el Govern de la Generalitat determini per a la policia, d'acord amb la missió que la normativa vigent assigna a la policia de la Generalitat - mossos d'esquadra. Així mateix, correspon a la Subdirecció Operativa de la Policia la validació dels procediments normalitzats de treball de la policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra.
»
— Article 138 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació[2]


El seu comandament engloba tres de les quatre comissaries generals del cos (Territorial, Recursos Operatius i Investigació criminal) i dues àrees (Comandament i Coordinació). En les seves tasques és ajudat pel Coordinador de Serveis, càrrec de recent creació que ocupa un comissari que s'encarrega de fer d'enllaç entre les àrees i unitats de comissaries generals diferents.[5] Queden fora de la seva competència la Comissaria General de Planificació i Organització (CGPO), la Divisió d'Afers Interns i la Divisió d'Informació. Aquests tres són els únics organismes policials que depenen directament de la Direcció General de la Policia.




Contingut






  • 1 Comissaria General Territorial


  • 2 Comissaria General de Recursos Operatius


  • 3 Comissaria General d'Investigació Criminal


    • 3.1 Divisió d'Investigació Criminal


    • 3.2 Divisió de Policia Científica


    • 3.3 Àrea Tècnica d'Investigació


    • 3.4 Àrea Central d'Anàlisi de la Criminalitat


    • 3.5 Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu


    • 3.6 Oficina de Suport de la Comissaria General




  • 4 Sala Central de Comandament


  • 5 Àrea Tècnica de Coordinació i Suport


  • 6 Referències


  • 7 Enllaços externs





Comissaria General Territorial


  • la Comissaria General Territorial (CGTER) dirigeix la tasca policial bàsica de seguretat ciutadana


Comissaria General de Recursos Operatius


  • la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO) dirigeix els especialistes policials (mitjans aeris, artificiers, gossos ensinistrats, grups d'assalt, etc.)


Comissaria General d'Investigació Criminal


La Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC) és una de les quatre comissaries generals en què s'estructura la major part del cos de Mossos d'Esquadra. Dirigeix aquella part del cos que s'encarrega d'investigar i perseguir les activitats criminals que es produeixen a Catalunya. Depèn orgànicament de la Subdirecció Operativa de la Policia. Des del 2007 el cap de la CGIC és el comissari Antoni Permanyer.[6]


Les seves funcions principals són cinc.[7] Treballa per la recollida, el tractament i l'anàlisi de la informació necessària per a la persecució de l'activitat criminal a Catalunya. També investiga i persegueix les activitats criminals, en els àmbits de la delinqüència ordinària, especialitzada i organitzada. En tercer lloc, és responsable de la interlocució, per a afers de caràcter operatiu, amb altres policies o organismes tant de caràcter estatal com internacional en matèria d'investigació criminal. També duu a terme les relacions de caràcter operatiu amb l'Audiència Nacional i altres organismes judicials i fiscals centrals. Finalment, investiga els delictes que, tot i estar ordinàriament assignats a altres unitats de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, per via jeràrquica o des de la mateixa Comissaria General d'Investigació Criminal es valori que poden tenir una especial rellevància.


La Comissaria General d'Investigació Criminal s'estructura en diversos òrgans.[1]



Divisió d'Investigació Criminal


La Divisió d'Investigació Criminal, o també DIC segons les seves sigles, és l'organisme central dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega de la investigació i persecució dels casos de delinqüència criminal que tenen una finalitat econòmica. La Divisió d'Investigació Criminal depèn de la Comissaria General d'Investigació Criminal. Dirigeix la investigació i persecució de la delinqüència ordinària, especialitzada i organitzada a Catalunya.[8]


La tasca que desenvolupa aquesta divisió és: en el marc de responsabilitat de la Comissaria General d'Investigació Criminal la funció d'investigació en els àmbits de la delinqüència ordinària, especialitzada i organitzada.[9] Des d'aquest organisme policial es combat la delinqüència més especialitzada i organitzada que actua a Catalunya, alhora que se supervisen i lideren les investigacions que realitzen els organismes territorials d'investigació.[10]


Té la seva seu física al Complex Central Egara.[10] El comandament directe de la divisió està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer). Sota les seves ordres hi ha les àrees següents:[11]




  • Àrea Central de Crim Organitzat (ACCO): investiga i persegueix específicament la criminalitat més organitzada o mafiosa.


  • Àrea Central d'Investigació - Patrimoni (ACIPT): investiga i persegueix específicament els delictes que afecten el patrimoni de les persones.


  • Àrea Central d'Investigació - Persones (ACIP): investiga i persegueix específicament els delictes que afecten la vida o salut de les persones.


  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPMB: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Metropolitana Barcelona.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPMN: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Metropolitana Nord.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPMS: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Metropolitana Sud.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPP: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial de Ponent.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la Regió Policial CentralRPC: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Central.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPTE: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Terres de l'Ebre.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPCT: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Camp de Tarragona.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPPO: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Pirineu Occidental.

  • Àrea Territorial d'Investigació (ATI) de la RPG: investiga i persegueix l'activitat criminal a la Regió Policial Girona.

  • Oficina de Suport de la divisió: assessora el cap de la divisió i gestiona operativament els seus recursos humans i materials.



Divisió de Policia Científica


Dirigeix la investigació tècnica amb l'ús d'eines especialitzades en el camp de la criminalística i la identificació així com l'execució d'informes pericials.[12]



Àrea Tècnica d'Investigació


Estableixen els criteris de la funció investigadora, són l'enllaç de la CGIC amb altres cossos policials, avalua la feina de la CGIC i coordina els dispositius extraordinaris de la CGIC. És l'organisme d'enllaç dels Mossos d'Esquadra amb les altres policies i contactes que estableixi la Comissaria General d'Investigació Criminal. L'Àrea Tècnica d'Investigació depèn orgànicament d'aquesta comissaria general.


Segons l'article 172 del Decret 243/2007 les tasques que desenvolupa l'ATI són:[13]



  1. La interlocució i representació corporativa de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra davant d’altres instàncies i organismes.

  2. L’establiment de directrius tècniques en relació amb la funció investigadora.

  3. L'enllaç operatiu amb altres cossos policials en matèria d'investigació de delictes, així com la interlocució operativa amb la resta d'organismes públic o privats en relació amb les funcions pròpies de la Comissaria General.

  4. La coordinació, com a instrument operatiu de la persona titular de la Comissaria General, de les unitats que intervinguin en operacions i dispositius que siguin responsabilitat d’aquesta unitat.

  5. La supervisió i avaluació dels processos de treball dels diferents serveis de la Comissaria General sens perjudici de les funcions assignades a la Comissaria General de Planificació i Organització.

  6. L'anàlisi i l'avaluació de l'activitat operativa de la Comissaria General d'Investigació Criminal.

  7. La supervisió i el control en la utilització d'aplicacions en l’àmbit de la investigació.

  8. Les altres que se li encomanin.


L'ATI és l'enllaç operatiu habitual dels mossos amb la resta de cossos policials amb els quals tenen mantenen una col·laboració en l'àmbit de la persecució de la criminalitat. Gestiona els requeriments diaris que la resta de cossos fan a la policia catalana, així com les peticions i respostes de documentació i informació. Els diversos organismes policials amb què col·labora són la resta de policies de l'estat (el CNP, la GC, l'Ertzaintza i la Policia Foral de Navarra) i els organismes policials europeus (la Interpol, l'Europol, CCPD el Pertús i Melles, i Sirene).[14] Aquestes tasques les fa conjuntament i sens perjudici de les que desenvolupa la Unitat de Cooperació Interpolicial que els mossos tenen a Madrid. També gestiona les relacions amb altres organismes públics i privats (dins de l'àmbit de les investigacions criminals) i els contactes de la CGIC.


La seva seu física es troba al Complex Central Egara. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer), els quals acostumen a ser un inspector i un sotsinspector respectivament. Les unitats concretes que componen aquesta àrea són les següents:[15] Unitat de Coordinació i Interlocució (UCOI) i Unitat de Procediments.



Àrea Central d'Anàlisi de la Criminalitat


Recull, analitza i distribueix entre tot el cos aquella informació operativa de l'activitat criminal, detecta aquelles investigacions que són especialment rellevants com perquè les assumeixin les àrees centrals d'investigació, i estableix els criteris sobre el tractament i la gestió de la informació criminal recopilada. L'Àrea Central d'Anàlisi de la Criminalitat, o ACAC, és l'organisme especialitzat dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega d'analitzar tota la informació criminal que acumula la policia catalana per tal de plantejar noves investigacions o destapar estructures criminals. Aquesta àrea policial depèn directament de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos.


Segons l'article 173 del Decret 243/2007 la tasca que han de desenvolupar els agents de la ACAC són:[16]



  1. La recollida, el tractament, l'anàlisi i la distribució entre la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra d'aquella informació de caràcter operatiu i estratègic referida a l'activitat criminal a Catalunya per al suport a l'activitat policial.

  2. La detecció d'aquelles investigacions que, per la seva rellevància, extensió territorial o especialitat siguin susceptibles de ser assumides per les unitats centrals o territorials de la Comissaria General.

  3. El manteniment operatius de la documentació policial.

  4. L’establiment de directrius tècniques en totes les matèries associades al tractament, gestió i anàlisi de la informació operativa rellevant per a la funció d’investigació.

  5. Les altres que se li encomanin.


Aquesta àrea té un paper central en la intel·ligència de la CGIC. El seu paper consisteix a analitzar les dades criminals recollides en les investigacions ja fetes amb l'objectiu de comparar les similituds entre casos, aportar nous elements objectius d'imputació de delictes quan es localitzen casos perpetrats pels mateixos delinqüents, i esbossar l'estructura i el funcionament d'una organització criminal. També manté la comunicació amb l'Europol sobre els casos d'interès. La seva tasca ha de servir perquè els diversos comandaments responsables disposin d'informació estratègica completa per conèixer bé la realitat criminal i neutralitzar-la millor.[17]


El mètode científic de l'anàlisi policial consisteix en un cicle de la intel·ligència compost de sis fases:[18] En primer lloc la recopilació, l'ordenació i l'avaluació de les dades generades pels investigadors. Seguidament es procedeix a la integració de les dades recollides a la base de dades per creuar-les amb la informació que ja es té. A partir d'aquí té lloc l'anàlisi pròpiament dit per interpretar les dades responent les preguntes típiques de què, qui, com, quan, per què... observant totes les dades a partir d'un sistema de representació gràfica tenint en compte totes les perspectives possibles. Finalment l'última fase és la difusió de les conclusions i la nova informació generada elaborant informes i presentacions per als comandaments o les unitats que duen les investigacions.[18] Després es torna a començar el cicle i es dirigeix els investigadors a nous objectius per buscar dades. Entre el 80 i el 85% del temps s'inverteix en les tres primeres fases, i és el 15% restant en què es treuen les conclusions a partir de les dades objectives.[18] Un cas habitual de l'anàlisi operatiu és el dels casos d'homicidis sense resoldre que han arribat a un punt mort i que s'analitzen per tal de trobar-ne noves línies d'investigació. En una sola investigació els analistes poden jugar amb variables de milers de persones.[18]


Té la seva seu física al Complex Central Egara. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer), els quals acostumen a ser un inspector i un sotsinspector respectivament.


Les tres unitats concretes que componen aquesta àrea són les següents:[19]



  • Unitat Central d'Anàlisi Operativa: Ofereix suport a les investigacions en curs de la CGIC per tal de trobar respostes concretes als dubtes que tinguin els investigadors analitzant i comparant les bases de dades policials.[18]

  • Unitat Central d'Anàlisi Estratègica: Té per objectiu elaborar la "fotografia" de l'estat i les jerarquies del crim organitzat per perseguir ja no la base delinqüent sinó les cúpules que la dirigeixen.[18]

  • Unitat Central de Documentació i Desenvolupament


Els mossos que formen part d'aquesta àrea s'han d'haver especialitzat a l'ISPC fent el curs d'Anàlisi, uns estudis de nivell 3 de la família de la seguretat ciutadana.



Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu


Realitza vigilàncies i seguiments, fa el manteniment dels equips tècnics utilitzats per això i dóna suport a les àrees d'investigació en aquest camp. LÀrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu, o ACMTSO, és l'organisme especialitzat dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega de realitzar les vigilàncies i els seguiments de les persones i organitzacions investigades per la Comissaria General d'Investigació Criminal, de la qual depèn orgànicament.


Segons l'article 174 del Decret 243/2007 la tasca que han de desenvolupar els agents de la ACMTSO són:[20]



  1. Les vigilàncies i seguiments en tasques d’informació i investigació.

  2. L’operativització i manteniment dels equips tècnics necessaris per al suport de tasques d’informació i investigació.

  3. El suport a altres unitats en l’àmbit que li és propi.

  4. L’establiment de directrius tècniques en totes les matèries pròpies d’aquest àmbit.

  5. Les altres que se li encomanin.


Per una banda entre les tasques més habituals d'aquesta àrea hi ha la instal·lació de micròfons i càmeres ocultes així com la intervenció de telèfons (totes aquestes activitats es fan prèvia autorització judicial), escànners de moviment...[21][22] Per l'altra també és aquesta àrea la que s'ocupa d'oferir el suport operatiu a les unitats d'investigació, consistent en la vigilància dels criminals mitjançant els vehicles de seguiment pertinents habilitats amb la tecnologia necessària.[21][22]


Té la seva seu física al Complex Central Egara. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer), els quals acostumen a ser un inspector i un sotsinspector respectivament.
L'àrea es compon de tres unitats que executen llurs funcions:



  • Unitat Central de Mitjans Tècnics: encarregada de fer les instal·lacions de material tècnics (circuits camuflats de vídeo, so, sensors de moviment...).[21]

  • Unitat Central de Suport Operatiu: encarregada de fer els seguiments de delinqüents amb el material tècnic adequat.[21]

  • Unitat Central de Monitoratge de les Comunicacions: centralitza les dades de veu i imatges recollides dels delinqüents investigats.[22]



Oficina de Suport de la Comissaria General


Assessora el cap de la CGIC i gestiona operativament els seus recursos humans i materials



Sala Central de Comandament


  • la Sala Central de Comandament (SCC) comunica les incidències policials més rellevants als principals responsables de la policia catalana (el Subdirector Operatiu de la Policia, els caps de les comissaries generals o al Director General), és l'enllaç amb els operadors dels Bombers i de Protecció Civil, i excepcionalment mobilitza els recursos policials necessaris per dispositius, operacions o incidències d'especial rellevància.[23]


Àrea Tècnica de Coordinació i Suport


L'Àrea Tècnica de Coordinació i Suport (ATCS) assessora el Subdirector Operatiu de la Policia en l'exercici de les seves funcions.[24]


Segons l'article 189 del Decret 243/2007 les tasques que ha de desenvolupar aquesta àrea són les següents:[24]


  • El suport a la persona titular de la Subdirecció Operativa de la Policia en l’exercici de les seves funcions, que es concreta en:


  • Impulsar, coordinar i avaluar els projectes, plans i programes de caràcter operatiu que se li encomanin.

  • Elaborar i coordinar estudis i informes relatius al funcionament i l’activitat dels serveis policials.

  • Planificar, coordinar i supervisar aquells informes i estudis tècnics i estadístiques que li siguin encomanats.

  • Assistir a la Subdirecció Operativa de la Policia en la coordinació i supervisió de la planificació i de l'avaluació dels objectius dels serveis policials que en depenen.

  • Assistir a la Subdirecció Operativa de la Policia en la gestió directiva en els àmbits d’organització, recursos humans i materials i sistemes d’informació.

  • Exercir la interlocució ordinària, en relació al seu àmbit de responsabilitat, amb la resta d’unitats que depenen de la Subdirecció Operativa de la Policia i amb les unitats policials de la Comissaria General de Planificació i Organització.

  • La gestió i assistència documental a la Subdirecció Operativa de la Policia.



  • Donar suport a la Comissaria General de Planificació i Suport[25] en l'estudi i implantació de processos de millora i modernització de l’activitat policial.

  • Promoure i participar en el disseny de noves eines d’avaluació i d’indicadors de l’activitat policial.

  • Col·laborar amb la Comissaria General de Planificació i Organització en la gestió i tractament de les queixes i peticions dels ciutadans, preguntes parlamentàries, consultes del Síndic de Greuges o altres requeriments similars, relacionats amb la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra.

  • Les altres funcions que se li encomanin.


L'AE depèn directament de la mateixa Subdirecció Operativa de la Policia. Té la seva seu física al Complex Central Egara. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer), els quals acostumen a ser un inspector i un sotsinspector respectivament.



Referències





  1. 1,01,1 Organigrama de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra


  2. 2,02,1 Article 138 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  3. Notícia del trasllat de la Subdirecció Operativa de la Policia al Complex Central al bloc professional Webpolicial.


  4. Article 138 i següents del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  5. Notícia de la creació d'aquesta responsabilitat al web de la Generalitat.


  6. Notícia del seu nomenament a Webpolicial


  7. Articles 161 i següents del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  8. Articles 162, 163, 164, 165, 166 i 167 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  9. Article 162 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  10. 10,010,1 Dossier de premsa de la Generalitat sobre el Complex Central.


  11. Fitxa de la Generalitat sobre la Divisió d'Investigació Criminal


  12. Articles 168, 169, 170 i 171 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  13. Article 172 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  14. Segons el dossier de premsa de la inauguració del Complex Central al Web de la Generalitat


  15. Citades al dossier de premsa, p. 26, de la inauguració del Complex Central al Web de la Generalitat


  16. Article 173 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  17. Segons el dossier de premsa, p. 29, de la inauguració del Complex Central al Web de la Generalitat


  18. 18,018,118,218,318,418,5 Entrevista a la cap de la Unitat Central d'Anàlisi Operativa.


  19. Citades al dossier de premsa, p. 29, de la inauguració del Complex Central al Web de la Generalitat


  20. Article 174 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  21. 21,021,121,221,3 Entrevista al cap de l'ACMTSO; 2-juny-2011 [darrera consulta: 10-setembre-2011].


  22. 22,022,122,2 Entrevista a un membre de l'ACMTSO; 8-setembre-2011 [darrera consulta: 10-setembre-2011].


  23. Article 190 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  24. 24,024,1 Article 189 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació


  25. En realitat Comissaria General de Planificació i Organització, el redactat de la llei està equivocat




Enllaços externs



  • Fitxa de la Generalitat sobre la Subdirecció Operativa de la Policia.

  • Funcions de la SOP penjades al web dels Mossos d'Esquadra.

  • Fitxa de la Generalitat sobre l'ATI dels Mossos d'Esquadra


  • Fitxa de la Generalitat de la CGIC al seu lloc web.









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita