Cervesa de fruita




































Infotaula begudaCervesa de fruita

Timmermans framboise.jpg
Tipus
estil de cervesa
Tradició
BèlgicaBèlgica
Característiques
Fermentació
Alta
Densitat
variable
Grau alcohòlic
4-6%
Color
variable
Modifica les dades a Wikidata

Una cervesa de fruita és un estil de cervesa belga i un dels estils típics reconeguts com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2016.[1]


Tot i que cada cerveser té les seves particularitats i secrets de fabricació, es fa amb una cervesa de base, a la qual s'afegeix a un cert moment del procés fruita o suc de fruita fresc. Sigui a l'inici de la fabricació quan la fruita es fermenta junts amb la malta, sigui més tard quan l'aport de fructosa provoca una segona fermentació. Quin que sigui el mètode, la major part dels sucres es transforma en alcohol i diòxid de carboni.[2]


Això dóna al producte final un gust fresc i fruitós, però mai dolçàs. Les fruites més utilitzades són drupes com guinders, entre d'altres per fer la famosa kriek belga, pressecs o encara rosàcies com gerds i pomes. En la cerveseria artesana contemporània, també es fan experiments amb espècies menys tradicionals. Son generalment considerades com cerveses d'estiu.[3]


S'ha de distingir la cervesa de fruita de la cervesa aromatitzada amb fruita i els còctels de cervesa. La cervesa aromatizada només es una mescla de cervesa normal, acabada amb un suc o xarop de fruita i aromes tot just abans d'embotellar, sense que la fruita intervingui en el procés de fermentació. Els còctels de cervesa són mescles, generalment mig cervesa, mig gasosa comparable al còctel negre d'estiu.[4]


Per simplificar el procés, i fer-lo més barat, alguns cervesers industrials agreguen sucre, sucs concentrats i colorants en lloc de fruita natural i escurcen el temps de maduració artificialment. Aquests productes industrials força dolços semblen més un còctel de cervesa hi han fet malbé a la reputació de la veritable cervesa de fruita que té un gust molt més complex. L'etiquetatge no sempre permet fer la diferència i molts consumidors inexperts confonen còctel de cervesa amb una veritable cervesa de fruita.[1]


Unes cerveses de fruita destacades


  • Belgues: Kriek, Saison-Pêche, Liefmans framboise, Pêcheresse

  • Catalanes: Moska Poma de Girona[5]



Referències





  1. 1,01,1 «Les bières belges » Bières fruités» (en francès). Bierebel. [Consulta: 1 desembre del 2016].


  2. Oliver, Garrett; Colicchio, Tom. The Oxford Companion to Beer (en anglès). Oxford University Press, 2011, p. 445. ISBN 9780199912100. 


  3. «Cerveses d'alta fermentació - Cervesa de fruita». Visit Flanders. [Consulta: 1 desembre del 2016].


  4. Gadringer, Melanie «Ein Plädoyer für Belgisches Fruchtbier» (en alemany). Falstaff, 13 setembre del 2016.


  5. «Moska Poma». [Consulta: 1 desembre del 2016].




Enllaç extern


  • Raspuzzi, Dawson «Tips for Brewing Fruit Beer» (en anglès). Brew your own, Jul/Aug 2015.








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita