Cultura de la cervesa belga
































Patrimoni de la Humanitat  · UNESCO

Cultura de la cervesa belga

Botiga de cervesa belga
Botiga de cervesa belga

Informació
Localització

BèlgicaBèlgica

Tipus
Immaterial
ID

Cultura de la cervesa belga

Regió *

Bèlgica
Inscripció

2016 (40a sessió)

* Segons les regions de la UNESCO.

La cultura de la cervesa belga és una tradició de creació de cerveses d'una gran diversitat. El novembre 2016 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.[1]


Segons l'informe, tant la fabricació de la cervesa i la cultura de gustejar-la formen un patrimoni viu en moltes comunitats arreu del país, sigui al dia a dia com a les festes. La gran diversitat, quasi mil cinc cents tipus de cerveses fetes amb diferents mètodes de fermentació, així com el retorn en força de la cervesa artesana des dels anys 1980,[2] van ser dos arguments de pes. A Bèlgica a més, va inspirar la gastronomia, s'utilitza per crear altres especialitats, com el formatge rentat a la cervesa i s'hi va desenvolupar una vertibable cultura culinària de ben triar la cervesa per maridar-la amb el plat, en lloc de servir-la com una beguda industrial uniforme i comodí.[3][4]


A inicis del 2015 la Comunitat Germanòfona de Bèlgica va introduir l'expedient en nom de tot el país, amb el support d'associacions, d'experts en cervesa i després que les tres comunitats de Bèlgica (neerlandesa, francesa, germanòfona), competents per afers culturals, havien declarat la cultura de la cervesa patrimoni immaterial en la seva zona.[5]




Contingut






  • 1 Unes cerveses de gran tradició


  • 2 Vegeu també


  • 3 Referències


  • 4 Enllaços externs





Unes cerveses de gran tradició




Omer, una cervesa elaborada a Flandes



  • la Westvleteren, cervesa trapista, considerada la millor del món

  • la Gueuze, única cervesa a fermentació espontànea típica del Brabant Flamenc i Brussel·les

  • la dubbel i la tripel

  • les cerveses saison del Hainaut

  • el witbier, cervesa de blat típica del Haspengouw, quasi oblidada, revifada als anys 1960 per Pierre Celis (1925-2011) a Hoegaarden[6]



Vegeu també


  • Llistat de cerveses belgues


Referències





  1. «Beer culture in Belgium» (en anglès). Unesco, 30 novembre del 2016.


  2. Arcal, Lluís «Cerveses premiades». El Punt Avui, 11 abril del 2016, pàg. 19.


  3. «La tradición cultural cervecera en Bélgica - patrimonio inmaterial - Sector de Cultura - UNESCO» (en castellà). www.unesco.org, 30 novembre del 2016. [Consulta: 30 novembre 2016].


  4. «La cervesa belga proclamada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.» (vídeo). TV3 Notícies, 30-11-2016.


  5. Laporte, Christian «Santé! La bière belge devient patrimoine immatériel de l'Unesco». La Libre Belgique, 30 novembre del 2016.


  6. Protz, Roger. «Pierre Celis, Hoegaarden» (en anglès). www.beer-pages.com, juny 2005. [Consulta: 30 novembre 2016].




Enllaços externs



  • «Cerveses belgues». Cervesa en català. [Consulta: novembre del 2016].

  • Tomàs, Anna. «Carbonada a la flamenca, carn guisada amb cervesa». Gastronosfera, 6 gener del 2016. [Consulta: 30 novembre del 2016].




Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita