Píndar






































Infotaula de personaPíndar

Pindar statue.jpg
Biografia
Naixement
517 aC
Cynocephalus Tradueix
Mort
437 aC (79/80 anys)
Argos
Grup ètnic
Grecs
Activitat
Camp de treball
Poesia
Ocupació
Poeta i mitògraf
Obra
Obres destacables
Victory Odes Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

Píndar (grec: Πίνδαρος, llatí: Pindarus) (Cinoscèfals, prop de Tebes de Beòcia, 522 / 518 aC - Argos 455 / 438 aC), poeta líric grec. Nascut en el si d'una família noble i acomodada, originària de Beòcia, autor d'importants epinicis, és considerat un dels més grans exponents de la lírica coral. Va viatjar moltíssim i va escriure per a reis i famílies importants.


Als seus epinicis, va celebrar les competicions esportives del seu temps -articulades en proves de lluita, pugilat, curses a peu i a cavall- i va cantar les victòries de la joventut aristocràtica dòria -a la qual pertanyia- als Jocs Panhel·lènics, que se celebraven a Olímpia (en honor de Zeus i, per tant, els més importants), a Delfos (en honor d'Apol·lo), a Nemea del Peloponès i a l'Istme de Corint.


Píndar va viure durant un temps a Sicília, en particular a Siracusa i Agrigent, a la cort dels tirans Hieró I i Teró. Fou precisament a Sicília on va conèixer altres dos famosos poetes grecs, Simònides i Baquílides, els seus rivals literaris. Píndar, d'esperit religiós i profundament devot de les tradicions aristocràtiques, impregna la seva obra de la concepció religiosa i moral de la vida que li permetia igualar-se en els seus versos a l'heroi celebrat, fins i tot quan es tractava d'un poderós monarca: el sentit d'aquesta manera de fer era que, posant en relleu i immortalitzant la gesta de l'heroi, el poeta educava les noves generacions tot perpetuant els antics valors.



Obra


L'abundant producció poètica de Píndar, recollida pels filòlegs alexandrins en 17 llibres, s'ha conservat només parcialment. De fet, la tradició medieval ha conservat íntegres tan sols quatre llibres d'epinicis que comprenen 14 odes olímpiques, 12 odes pítiques, 11 odes nemees, i 7 odes ístmiques.



  • Olímpiques: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV.

  • Pítiques: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII.

  • Nemees: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI.

  • Ístmiques: I, II, III, IV, V, VI, VII.






















Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita