Pere Canal i Baliu



































Infotaula de personaPere Canal i Baliu
Biografia
Naixement
12 juny 1924
Granollers
Mort
25 desembre 2013 (89 anys)
Granollers



Escut de Granollers.svg  Regidor Granollers


1979 – 1983

Escudo de la provincia de Barcelona.svg  Diputat provincial de Barcelona 



Activitat
Ocupació
Advocat, activista cultural i polític
Partit polític
Convergència Democràtica de Catalunya
Modifica les dades a Wikidata

Pere Canal i Baliu (Granollers, 12 de juny de 1924 - 25 de desembre de 2013), advocat, polític i activista cultural granollerí.



Biografia [cal citació]


Fill de comerciants sabaters, amb només onze anys ja mostrà inquietuds culturals, editant el setmanari L'Infant Català, que es va publicar fins al 18 de juliol del 1936, en arribar la guerra.


De jove va estudiar dret a la Universitat de Barcelona, i obrí despatx propi a Granollers el 1948, exercint l'advocacia durant 58 anys. Dins la professió, va exercir altes responsabilitats i va obtenir diversos reconeixements. Entre 1987 i 1996 va ser degà del Col·legi d'Advocats de Granollers, i degà honorari des de 1996, any en què va rebre la Creu Distingida de primera de l'Orde de Sant Raimon de Penyafort. El 1991 va ser nomenat president del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya. I també va ser membre del Consell General de l'Advocacia Espanyola.


Paral·lelament a la seva tasca professional, Pere Canal portà a terme una intensa tasca en l'àmbit cívic i cultural.


Així, el 1947, fundaren amb una colla de companys l'Associació Cultural d'Antics Alumnes de Segons Ensenyament, que més endavant passaria a ser l'Associació Cultural de Granollers. Com a secció de la mateixa Associació Cultural, Pere Canal va presidir el Centre d'Estudis, constituït el 1952, per estudiar i difondre temes d'interès científic i cultural, sobretot de l'àmbit local i comarcal.







«
"Eren uns anys de desert cultural, els joves érem conscients de les mancances d'informació i formació en el marc de la postguerra, ens calia un espai de trobada ... Volíem fer de pont entre abans i després de la guerra".
»


El 1952 impulsa, conjuntament amb altres persones, la creació de la Mutualitat Nostra Senyora del Carme, La Mútua, per satisfer un buit en l'atenció sanitària de la comarca.


El 1954 promou la constitució de la Fundació Maspons i Camarasa, que gestiona actualment la Casa de Cultura Sant Francesc, de Granollers.


Com a president del Casino de Granollers, va impulsar la fusió amb el Club de Ritmo l'any 1958.


Va estar al darrere de les publicacions Granollers Comunitat Cristiana i PlaçaGran.


També va ser secretari del Patronat de l'Escola municipal de Música de Granollers, i membre del patronat de la Fundació Privada Vallès Oriental per a disminuïts psíquics i de la Fundació LAR Obrint Fronteres per a familiars de persones amb malaltia mental.


Va ser el primer president de la Delegació Comarcal del Vallès Oriental d'Òmnium Cultural, des de la qual va promoure l'organització, el 1971, de les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra a Granollers, que va comptar amb l'assistència del geògraf i pedagog Pau Vila.


En l'àmbit polític, va ser militant de Convergència Democràtica de Catalunya i regidor durant la legislatura (1979-1983), la primera de la democràcia recuperada, en la que fou nomenat també Diputat provincial. L'any 2008 rebé la Medalla de la Ciutat de Granollers. Casat amb Carme Iglésias -filla de Pere Iglésias, alcalde republicà de Granollers durant la guerra i els bombardejos dels anys 1938 i 1939-, varen tenir quatre fills.



Bibliografia








  • Torres i Medalla, Míriam. Medalles de la Ciutat 2008. Pere Canal i Baliu, Miquel Montané i Molina, Margarita Tintó i Sala, Associació Cultural de Granollers. Ajuntament de Granollers, desembre 2008 (Medalles de la Ciutat). ISBN 978-84-936268-6-0. 


  • Juncà i Rosell, Imma. Medalles de la Ciutat 2013. Il·lustre Col·legi d'Advocats de Granollers, Assemblea Comarcal de la Creu Roja a Granollers, Fonda Europa de Granollers. Ajuntament de Granollers, desembre 2013 (Medalles de la Ciutat). ISBN 978-84-938763-3-3. 


  • Conesa, Albert. El Col·legi d'Advocats de Granollers. 90 anys d'història. Volums I i II. Editorial Tirant lo Blanch, 2013. 




Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita