Pas de Terradets




















































Infotaula de geografia físicaPas de Terradets

PAS DE TERRADETS - MONTSEC - IB-011.jpg
Tipus
Congost
Part de
Noguera Pallaresa
Ubicació

Estat Espanya
Autonomia Catalunya
Vegueria Alt Pirineu i Aran
Comarca Pallars Jussà







42° 02′ 27″ N, 0° 53′ 18″ E / 42.040803°N,0.888283°E / 42.040803; 0.888283

Serralada
Serra del Montsec
Característiques
Creua
Municipis d'Àger, Llimiana i Castell de Mur
Material
roca calcària


Modifica les dades a Wikidata

El pas de Terradets, dels Terradets o del congost de Terradets, està format pel riu Noguera Pallaresa en travessar la serra del Montsec, al límit entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. No es tracta d'una collada de muntanya, sinó d'un pas de fons de vall que supera un important obstacle orogràfic, la serra del Montsec, separant el Montsec de Rúbies, a llevant, del Montsec d'Ares, a ponent.


A través del congost, passen la carretera C-13 i la via de tren de la línia Lleida-la Pobla de Segur. El congost de Terradets pertany als termes municipals d'Àger i Camarasa, de la Noguera, i Castell de Mur i Llimiana, del Pallars Jussà. Pertanyia, la meitat occidental, al poble de Cellers.


El congost de Terradets conforma un bell paratge natural, juntament amb la serra del Montsec i l'embassament del mateix nom que el congost. La zona té infraestructura turística (hotel, restaurant, cases de pagès) i activitats de lleure (escalada, espeleologia, hípica, esports aquàtics).


S'hi pot arribar mitjançant els ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (estació de Cellers-Llimiana) o amb l'autobús de la companyia Alsina Graells de Barcelona a la Pobla de Segur o de Lleida a Esterri d'Àneu.


L'estretor del pas de Terradets féu que en el seu moment fos el lloc triat per a construir-hi la presa de Terradets, a partir de la qual es crea el pantà de Terradets; la mateixa presa fou aprofitada per a pont de l'antiga carretera C-147 (el pont de la presa de Terradets), i que a migdia de la presa, en un altre lloc també prou estret, s'erigissin els dos ponts de Terradets, l'actual i el medieval.



Referències




  1. Altituds preses del Mapa Topogràfic de Catalunya 1:10.000 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya




Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pas de Terradets Modifica l'enllaç a Wikidata









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita