Acció Solidària Contra l'Atur




























Infotaula d'organitzacióAcció Solidària Contra l'Atur
Dades bàsiques
Tipus entitat
organització no governamental
Activitat




Modifica les dades a Wikidata

Acció Solidària Contra l'Atur[1] (ASCA) és una organització no governamental i sense ànim de lucre[2][1] fundada el 4 de març de l'any 1981 a Barcelona. L'objectiu d'ASCA[3] és mobilitzar a la ciutadania i lluitar per canviar la situació d’injustícia amb solidaritat i no amb beneficència: crear nous llocs de treball. Està formada bàsicament per persones voluntàries i gestiona un fons econòmic privat amb el qual concedeix préstecs sense interès a persones o col·lectius que presentin un projecte de negoci que sigui viable i que creï ocupació. 


La Fundació va ser impulsada a principis dels anys 80 per un grup de persones que volien actuar enfront de la severa crisi que afectava bona part de la gent treballadora amb més del 40% d’atur. Els primers anys la Fundació va ser liderada per Josep M.Piñol i Font que va ser un dels fundadors, juntament García Nieto, Mercè Closa, J.M. Sagristà i associacions de caràcter social.


Acció Solidària Contra l’Atur[4][5] és l’única entitat civil i laica d'àmbit català que concedeix préstecs sense interès per a projectes que creïn ocupació. Els únics requisits són que aquesta sigui estable i viable. Els projectes presentats provenen dels mateixos aturats, dels serveis de promoció econòmica dels ajuntaments, dels consells comarcals o d’altres organismes públics. L’import dels préstecs, així com els terminis de devolució, es fixen d'acord amb cada projecte.


Per sol·licitar el préstec cal omplir un qüestionari que es pot trobar a la web o demanar-lo personalment a la mateixa Fundació. Aquest qüestionari es presenta acompanyat de la documentació necessària. Totes les sol·licituds són estudiades per un equip format per persones voluntarios, provinents de diferents àmbits professionals, amb formació, coneixements i experiència.[6]


La Fundació forma part de diferents organismes: de la Coordinadora Catalana de Fundacions, de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), de la Xarxa d'Economia Solidària (XES), del Finançament Ètic i Solidari (FETS), la Federació Catalana de Voluntariat Social, de FIARE (Banca ètica i ciutadana), de la junta de govern de l'Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva de l'Ajuntament de Barcelona i de la Comissió d'Acció i Cooperació dels Enginyers Industrials de Catalunya.


L'any 2016 té convenis de col·laboració amb: l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Sabadell, l'Ajuntament de Terrassa, Ara-Coop, Esade, Financoop, la Fundació Blanquerna, la Fundació FIARE, la Fundació Heres, La Fundació SEIRA, la Fundació Universitària Martí l'Humà i l'Obra Social de La Caixa.




Contingut






  • 1 Reconeixements rebuts


  • 2 El fundador: Josep M. Piñol i Font (1923 – 1996)


  • 3 Presidents


  • 4 Referències


  • 5 Enllaços externs





Reconeixements rebuts


Acció Solidària Contra l’Atur[7] ha estat distingida amb diversos premis i reconeixements, entre d’altres:



  • Premi a la Qualitat de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu (1998).

  • Premi Primer de Maig 2003 de les Fundacions Josep Comaposada i Rafael Campalans.


  • Premi Memorial Lluis Companys de la Fundació Irla (2002).

  • Menció institucional del Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (2014)

  • Premio de la Federación Estatal de Empresas de Inserción (2015).



El fundador: Josep M. Piñol i Font (1923 – 1996)


Josep M. Piñol va ser un intel·lectual compromès i expert en política vaticana. Motor i impulsor d’iniciatives culturals i socials a partir dels anys 50, va dedicar les dècades dels anys 60 i 70 a la democràcia clandestina.


Acció Solidària Contra l’Atur va ser una de les iniciatives a les quals Josep M. Piñol es va implicar des del primer dia. La Fundació va néixer poc després de l’arribada de la democràcia quan els sectors més progressistes del país reivindicaven el paper de l’Estat en els problemes socials, en oposició a la mediació paternalista de les organitzacions eclesiàstiques.


Després de la mort del seu fundador, l’any 1997 es va crear el Premi Josep M. Piñol.[8] El seu objectiu és reconèixer la innovació i la trajectòria institucional d’una entitat a favor de la inserció laboral i es concedeix cada any.



Presidents




  • Josep Maria Piñol i Font (1981-1996)


  • Cassià Maria Just i Riba (1996-2007)

  • Francesc Domingo i Francàs (2007-2009)


  • Joan Comas i Bassagañas (2009-2015)

  • Oriol Romances Vidal (2015 fins a l'actualitat)



Referències





  1. «Acció Solidària Contra l'Atur» (en català). [Consulta: 31 març 2016].


  2. «Guia d'Entitats del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya» (en català). Generalitat de Catalunya, 21-02-1985. [Consulta: 6 abril 2016].


  3. «Acció Solidària als Matins de TV3» (en català). [Consulta: 5 abril 2016].


  4. «Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva» (en català). Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 7 abril 2016].


  5. «Coordinadora Catalana de Fundacions» (en català). [Consulta: 7 abril 2016].


  6. «Patronat d'Acció Solidària Contra l'Atur» (en català). [Consulta: 12 maig 2016].


  7. «FETS» (en català). [Consulta: 7 abril 2016].


  8. «Premis Piñol» (en català). [Consulta: 29 març 2016].




Enllaços externs



  • Acció Solidària Contra l'Atur.



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita