Graner






Un graner de fusta


Un graner és un magatzem de cereal i menjar animal. S'acostumen a construir en llocs allunyats de l'amenaça de petits depredadors, com ratolins o ocells. Són molt semblants a les sitges.




Graner de l'Antiga Grècia, 850 aC




Graner (1394/13995) a Leisnig, Alemanya.




Graner a Kashan, Iran




Graner a Bydgoszcz, Polònia sobre el riu Brda.


Els graners més antics es feien de terrissa.




Contingut






  • 1 Orígens


  • 2 Àsia oriental


  • 3 Graners moderns


  • 4 Referències





Orígens


Els graners més antics daten del 10è mil·lenni a.C.[1] i estaven situats en el neolític preceràmic de la vall del riu Jordà. De primer estaven a l'exterior però després van passar a estar a l'interior de les cases i cap al 7500 aC en habitacions especials.[1] Els primers graner mesuraven uns 3 x 3 m i tenien pisos suspesos per protegir els grans dels rosegadors i dels insectes a més de donar més circulació d'aire.[1]


Aquests graners van ser seguits pels de Mehrgarh a la vall de l'Indus del 6000 aC. En l'antic Egipte com que el seu clima era molt sec, es podia emmagatzemar el gra en excavacions dins terra.



Àsia oriental


Hi havia graners a la Xina des de la cultura Yangshao i a Corea en el període ceràmic Mumun (cap a 1000 aC) i també al Japó durant el períodes Jomon final principi del període Yayoi (cap a 800 aC).



Graners moderns


Cap a fianls del segle XIX, es van multiplicar els magatzems per tenir grans a Gran Bretanya (on el clima humit presenta grans dificultats per emmagatzemar grans)[2] i els Estats Units on destaquen els grans graners.



Referències





  1. 1,01,11,2 doi:10.1073/pnas.0812764106
    Aquesta referència està incompleta. Cal copiar-la per completar-la.



  2. http://www.southhams.gov.uk/index/business_index/ksp_development_and_planning/ksp-development_and_planning-conservation/sp-development_and_planning-barnguide.htm The Barn Guide by South Hams District Council



 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba sota domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 





Vegeu Graner en el Viccionari, el diccionari lliure.Viccionari




A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Graner Modifica l'enllaç a Wikidata







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita