Mesopotàmia (província romana)

















Infotaula de geografia políticaMesopotàmia

Mesopotamia (Romia Imperio).svg



Localització







37° N, 41° E / 37°N,41°E / 37; 41

Modifica les dades a Wikidata

La província romana de Mesopotàmia fou la província creada pels romans entre els rius Eufrates i Tigris, que va tenir dos extensions molt diferents en els dos períodes en què va existir:


La primera província es va formar el 115 quant Trajà va entrar a Singara i Nisibis i va ocupar Mesopotània fins al golf Pèrsic, així com Armènia i Assíria. Aquesta província abraçava tota la terra entre els dos rius, incloent Mesopotàmia occidental (Osroene) i va ser efimera perquè Adrià la va evacuar el 117 o 118 al començament del seu govern.


El 166, en temps de Marc Aureli, Mesopotàmia fou reconquerida. L. Verus va arribar fins a les muralles de Mèdia en una campanya victoriosa; la seva possessió es va assegurar per la fundació de les colònies de Carrhae (al riu Chaboras) i Singara, a les que Septimi Sever va afegir Nisibis i Rhesaena.


Fou una constant font de conflictes amb Pèrsia i finalment Jovià la va renunciar el 363. La capital en aquest temps era Amida i s'estenia al sud fins a Dara, estant governada per un praeses. La part occidental era l'Osroene amb capital a Edessa
Les principals ciutats de la província foren Batnes (Batnae o Bathnae), Carres (Carrhae), Circesium, Nisibis o Antioquia Migdonies (Antioquia Mygdoniae), Naarda, i Singara (moderna Sinjar o Sindjar).





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mesopotàmia Modifica l'enllaç a Wikidata



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita