Contraban








Per a altres significats, vegeu «Contraban (desambiguació)».


El contraban és un acte delictiu mitjançant el qual es passen mercaderies d'un indret a un altre (separats per una frontera o divisió establerta i acordada) sense declarar-ho a les autoritats i, si s'escau, sense pagar els aranzels corresponents.



Diferents tipus de contraban


En èpoques de guerra o revolucions és habitual el contraban d'armes, en alguns casos fins i tot fomentat pels estats que donen suport a algun dels bàndols o que estan interessats a allargar el conflicte. Un exemple de contraban durant la Guerra Civil espanyola foren els mugalaris, gent que ajudava a perseguits polítics que s'havien d'exiliar a travessar la frontera entre el País Basc i l'Estat francès.


En èpoques d'autarquia o dificultats al comerç exterior, el contraban se sol centrar en articles de primera necessitat, que són difícils de trobar als mercats legals, o en altres casos a productes de luxe o superflus, gravats amb molts d'imposts (tabac, licor, objectes electrònics).


En molts de casos el contraban cessa quan canvien les circumstàncies que l'han afavorit, com són els casos citats anteriorment, o l'abolició de la llei seca als Estats Units, però en altres, perduren i fins i tot es fan més forts al llarg del temps, com és el cas de les drogues.



Persones acusades per contraban




  • Al Capone, (1899 - 1947)


  • Joan March i Ordinas, (1880 - 1962)


  • Jordi Ausàs i Coll, (2012)





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contraban Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita