Cacauet






















































Infotaula d'ésser viuCacauet
Arachis hypogaea

Arachis hypogaea - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-163.jpg
Cacauet (Arachis hypogea)

Dades
Font de
peanut Tradueix
Planta
Tipus de fruit
mongeta



Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Plantae
Ordre Fabales
Família Fabaceae
Tribu Dalbergieae
Gènere Arachis
Espècie
Arachis hypogaea
L.


Modifica les dades a Wikidata

El cacauet, cacau, o féfer (Arachis hypogaea) és una espècie de la família de les Fabaceae originària de Sud-amèrica però conreada en llocs relativament càlids de tot el món. Fa uns anys es conreava en l'Horta de València, i hi ha un grup mundial de varietats conegut com a València.




Contingut






  • 1 Descripció


  • 2 Informació nutricional


  • 3 Conreu


  • 4 Usos


  • 5 Galeria


  • 6 Vegeu també


  • 7 Referències





Descripció


Planta anual herbàcia de 30 a 50 cm d'alçada, fulles compostes alternes, flors de 2 a 4 cm de color groc amb venes vermelloses. És característic que un cop formats els fruits ells mateixos s'enterrin (d'aquí ve el nom de l'espècie hypogea: dins de terra). Els llegums contenen normalment de 2 a 3 llavors.



Informació nutricional


El cacauet és considerat un dels aliments més nutritius:














































Valor nutricional per cada 100 g de cacauets torrats[1]
component nombre
proteïna
17%

carbohidrats
5%

greix
79%

calories 600 Kcal
calci 37 mg
potassi 810 mg
fòsfor 410 mg
magnesi 180 mg
vitamina A 25 ug


Conreu


Conreat ja des de temps precolombins. Necessita terrenys flonjos més aviat sorrencs, temperatures altes durant 5 mesos i una pluja equivalent a 500 litres o superior (o regadiu). Els principals països productors són els Estats Units, Argentina, Senegal i Brasil. Els cacauets cal collir-los en l'estat òptim de maduresa i tenen com a problema de conservació la infestació per Aspergillus flavus que produeix una aflatoxina tòxica. També donen sovint problemes d'al·lèrgia especialment si estan torrats.



Usos


Consum directe (torrats), extracció d'oli (per a consum humà i industrial), elaboració de mantega de cacauet i altres derivats.



Galeria




Vegeu també



  • Xufa


  • Pollastre Gōng Bǎo, plat a base de pollastre i cacauets.


  • The peanut vendor, cançó sobre un venedor de cacauets.



Referències




  1. AESAN/BEDCA. «Base de Datos Española de Composición de Alimentos». [Consulta: 3 febrer 2017].



















Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita