Legió II Parthica
























































Infotaula d'organitzacióLegió II Parthica

Gallieno - Göbl MIR 36, 709b erf ri2621.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat
legió romana
Activitat


Organització i govern

Seu central Vista-down.png


  • Albano Laziale

  • Imperi Romà







Albano Laziale

Albano L. Panorama.jpg
Dades (Edifici)
Tipus
comuna d'Itàlia
Característiques
Superfície
24,37 km²
Altitud
400 m



Lloc web oficial
Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

La Legió II Parthica fou una legió romana reclutada per l'emperador Septimi Sever l'any 197, per a la seva campanya contra l'imperi part. Es tenen notícies de la seva activitat fins a mitjan segle IV. L'emblema de la legió era un centaure i un bou.


La II Parthica formava part de l'exèrcit organitzat per a les campanyes de Septimi Sever a la frontera oriental, juntament amb les I Parthica i III Parthica. Aquesta campanya fou un gran èxit i l'exèrcit fins i tot va capturar la capital Ctesifont. Després de la campanya la legió retornà a Itàlia i fou aquarterada a prop de Roma, a Castra Albana (actual Albano Laziale). Com no es trobava en una província, actuava com a força de reforç allà on se la necessités.


La legió serví a les camapnyes de Britània del 208-211 i després, sota Caracal·la, contra els alamans el 213. El 217 estava a la frontera oriental sota les ordres de Macrí, responsable de l'assassinat de Caracal·la. Tot i així l'any següent, mentre estava aquarterada a Apamea (Síria) decidí donar suport a Heliogàbal i derrotà Macrí a la batalla d'Antioquia. El nou emperador li concedí els cognomina Pia Fidelis Felix Aeterna.


El 231 la legió lluità sota Alexandre Sever contra l'imperi sassànida i després fou destinada a Moguntiacum (actual Magúncia), on fou assassinat Alexandre Sever. En les lluites següents la II Parthica donà suport a Maximí Traci. El senat a Roma, però, proclamà emperador a Gordià III; llavors Maximí es desplaçà cap a Roma amb unes quantes legions (entre elles la II Parthica). En aquest punt, el paper polític de les legions quedà de manifest, ja que la II Parthica, valorant les possibilitats del seu comandament i les alternatives, decidí que donar suport a Maximí no era una bona opció i canvià de bàndol i assassinà Maximí, deixant el terreny net a Gordià III.


A començaments del segle IV la legió es troba a la frontera del Tigris. L'any 360 el rei Shapur II de Pèrsia atacà i conquerí la ciutat romana de Bezabde (actual Cizre, a Turquia), defensada per la II Partica, la II Armeniaca i la II Flavia Virtutis, però no se sap exactament què passà amb les legions derrotades. Segons la Notitia Dignitatum cap a l'any 400 la II Parthica es trobava a Cepha, Turquia, sota el comandament del Dux Mesopotamiae.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Legió II Parthica Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita