Mary Shelley















































































Infotaula de personaMary Shelley

RothwellMaryShelley.jpg

Mary Shelley per Richard Rothwell, 1840.

Biografia
Naixement
(en) Mary Wollstonecraft Godwin
30 d'agost de 1797
Londres, Anglaterra
Mort
1 de febrer de 1851(1851-02-01) (als 53 anys)
Londres, Anglaterra
Causa de mort
Tumor cerebral
Lloc d'enterrament
St Peter's Church, Bournemouth Tradueix
Nacionalitat
Anglaterra
Activitat
Camp de treball
Assaig
Ocupació
Novel·lista
Període d'activitat
Segle XIX
Gènere artístic
Novel·la gòtica, Ciència-ficció
Moviment
Romanticisme
Obra
Obres destacables
Frankenstein
Família
Cònjuge
Percy Bysshe Shelley
Fills
Percy Florence Shelley Tradueix
Pares
William Godwin, Mary Wollstonecraft
Germans
William Godwin the Younger Tradueix, Claire Clairmont Tradueix i Fanny Imlay Tradueix
Premis






IMDB: nm0791217
Modifica les dades a Wikidata

Mary Wollstonecraft Shelley (30 d'agost de 1797-1 de febrer de 1851) fou una escriptora anglesa. La seva obra més coneguda és Frankenstein, o el modern Prometeu (1818), una de les obres més representatives del romanticisme.



Biografia


Mary Shelley va néixer a Londres, Anglaterra. Era la segona filla d'una famosa feminista, filòsofa i escriptora, Mary Wollstonecraft, i d'un filòsof llibertari, William Godwin. La seva mare va morir deu dies després del seu naixement i el seu pare es va tornar a casar de seguida. Sota la seva tutela, Mary va rebre una excel·lent educació inusual per a les dones d'aquella època, cosa que tenia a veure amb els pensaments sobre educació i gèneres de la seva mare.


El 1814, Mary Godwin inicià una relació sentimental amb un dels seguidors polítics del seu pare, Percy Bysshe Shelley, que estava casat. Tots dos, amb la germanastra de Mary, Claire Clairmont, visqueren a França i viatjaren per Europa.


El maig de 1816, va viatjar al llac Ginebra per estiuejar a prop del llac Léman, amb el famós i polèmic poeta Lord Byron. Una tarda, el grup de joves intel·lectuals i poetes, inspirats per les històries de fantasmes, van decidir muntar una competició d'històries fantasmagòriques. Un convidat, John Polidori, va comentar la idea d'El vampir, que més tard es convertiria en una influència per a Bram Stoker i la seva novel·la Dràcula. Altres convidats van idear històries igualment terrorífiques. Aquella nit, Shelley va tenir un malson en el qual va veure "un pàl·lid estudiant de males arts agenollat davant l'ent que acabava de crear". Es va decidir, llavors, a escriure aquella mateixa nit, iniciant així la que esdevindria una de les obres més representatives del romanticisme. Mary va utilitzar diverses fonts, entre d'altres el mite de Prometeu. La influència de John Milton, El paradís perdut, també hi és evident.


A la tornada a Anglaterra el setembre de 1816, Mary estava embarassada. Durant els següents dos anys, ella i Percy s'haurien d'enfrontar a l'ostracisme social, als deutes constants i a la desgràcia de la mort de la seva filla, nascuda prematurament. Es van casar el 30 de desembre de 1816, després del suïcidi de la primera esposa de Percy Shelley, Harriet.


A la primavera de 1817, va acabar Frankenstein, la que esdevindria una de les obres més representatives del romanticisme. Mary era vegetariana i defensora dels animals, cosa que repercutiria en la seva obra: per exemple, Frankenstein és vegetarià. No va deixar mai d'escriure i publicar.


Mary no tenia la custòdia dels fills de Percy. Va tenir quatre fills, els tres primers moririen i en sobrevisqué només Percy Florence Shelley, nascut el 1819. Van canviar de domicili diverses vegades entre Anglaterra i Itàlia. El juliol de 1822, el seu marit va morir a Itàlia, ofegat en enfonsar-se el seu veler .


Mary Shelley va morir d'un tumor cerebral l'1 de febrer de 1851, quan tenia 53 anys, a Londres, i va ser enterrada als terrenys de l'església de St. Peter a Bournemouth, Dorset.



Obra


Alguns dels seus treballs més representatius són:




  • History of a Six Weeks' Tour (1817)


  • Frankenstein; or The Modern Prometheus (1818)


  • Mathilda (1819)


  • Valperga; or, The Life and Adventures of Castruccio, Prince of Lucca (1823)


  • The Last Man (1826)


  • The Fortunes of Perkin Warbeck (1830)


  • Lodore (1835)


  • Falkner (1837)

  • Contribucions a Lives of the Most Eminent Literary and Scientific Men (1835–39), part de la Lardner's Cabinet Cyclopaedia


  • Rambles in Germany and Italy in 1840, 1842, and 1843 (1844)



Enllaços externs



















  • Biografia de Mary Shelley (anglès).


  • Versió auditiva lliure de Frankenstein de LibriVox (anglès).


  • Biografia enciclopèdica (anglès).









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita