Bisbat de Passau












































Bisbat Principat de Passau
(alemany): Fürstbistum Passau



Vassall
(Sacre Imperi Romanogermànic)






Arms of Swabia.svg


722 – 1522

Flag of Bavaria (lozengy).svg












Escut d'armes de Passau


Escut


Informació
Capital
Passau
Religió
Catolicisme
Període històric
Edat mitjana – Edat moderna
Creació del bisbat
722
Adquirí la immediatesa imperial
    d'Otto III

999 de {{{any_esdeveniment1}}}
El Capítol de Bernhardine
    garanteix les llibertats municiaps

1299 de {{{any_esdeveniment2}}}

Secularitzat
     a Baviera

1522

Política
Forma de govern
Principat
Modifica les dades a Wikidata












































































Infotaula de bisbat Bisbat de Passau

Dioecesis Passaviensis
Bistum Passau

La Catedral de Passau

Localització
País
AlemanyaAlemanya
Territori
bandera de Baviera Baviera
Metropolitana
Arquebisbat de Munic i Freising
Coordenades
48° 34′ 27″ N, 13° 27′ 55″ E / 48.57417°N,13.46528°E / 48.57417; 13.46528Coord.: 48° 34′ 27″ N, 13° 27′ 55″ E / 48.57417°N,13.46528°E / 48.57417; 13.46528
Geografia
Àrea
5.442 km²
Població
- Total
- Catòlics

(any 2004)
591,205
515,852 (87.3%)
Parròquies
286
Altres dades
Ritus
romà
Establiment
737
Catedral
Catedral de Sant Esteve
Sant patró
St. Conrad de Parzham
St. Maximilian de Celeia
Valentí de Passau
Sacerdots diocesans
402
Lideratge actual
Papa
Francesc
Bisbe
Stefan Oster
Bisbe emèrit
Wilhelm Schraml
Mapa


En marró fosc apareix el territori del bisbat

Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El bisbat de Passau o Diòcesi de Passau és una jurisdicció eclesiàstica catòlica d'Alemanya i a l'edat mitjana també un principat eclesiàstic. És sufragània del Bisbat de Freising, avui Arxidiòcesi de Munic i Freising. La diòcesi cobreix una àrea de 5,442 km². El bisbe actual és Wilhelm Schraml.


Joseph Ratzinger, el papa Benet XVI, és originari de Marktl, un poble del bisbat de Passau.




Contingut






  • 1 Història


  • 2 Llista de bisbes


  • 3 Estadístiques


  • 4 Notes





Història


La Diòcesi de Passau es pot considerar la successora de la diòcesi de Lorch (Laureacum). A Lorch, una estació romana i un baluard important en l'encreuament del riu Enns i el Danubi, el cristianisme va prendre peu al segle tercer durant el període de dominació romana, i el bisbat de Lorch va existir segur al segle quart. Durant les grans migracions, el cristianisme al Danubi fou completament derrotat, i la població celta i romana anihilada o esclavitzada.


A la regió entre el Lech i l'Enns, els nòmades bajuvari es convertiren al cristianisme al setè segle, mentre que els àvars, a l'est, romanien pagans. L'organització eclesiàstica de Baviera fou establerta per sant Bonifaci, que, amb el suport del duc Odiló va erigir quatre seus: el bisbat de Freising, el de Ratisbona, el de Passau, i el de Salzburg. Va nomenar bisbe de Passau a Viviló o Vivolus, que havia estat ordenat pel Papa Gregori III, i que havia estat durant molt de temps l'únic bisbe a Baviera. Des d'aleshores, Viviló residia permanentment a Passau, al lloc de l'antiga colònia romana de Batavis. Aquí hi havia una església, el fundador de la qual no es coneix, dedicada a Sant Esteve. Al bisbat de Viviló s'hi va annexionar Lorch, que mentrestant s'havia convertit en un lloc petit i insignificant. Per la generositat del duc, es va erigir una catedral aviat prop de l'església de Sant Esteve, i aquí el bisbe vivia en comú amb el seu clergat.


Els límits de la diòcesi s'estenien cap a l'oest fins al riu Isar, i cap a l'est fins a l'Enns. En afers eclesiàstics, Passau era probablement, des del començant, sufragània de Salzburg. A través del favor dels ducs Odiló i Tassiló, el bisbat va rebre molts regals, i van sorgir uns quants monestirs -per exemple l'Abadia de Niederaltaich, l'Abadia de Niedernburg, l'Abadia de Mattsee, l'Abadia de Kremsmünster- que foren ricament dotats. Sota el bisbe Waltreich (774-804), després de la conquesta dels àvars, que havien ajudat el rebel duc Tassiló, el districte entre l'Enns i el Raab fou agregat a la diòcesi, que així incloïa la part oriental sencera d'Ostmark de Baviera del sud i part del que és ara Hongria. Els primers missioners per als hongaresos pagans van arribar des de Passau, i el 866 l'església enviava missioners a Bulgària.


Passau, el baluard més oriental dels alemanys, va patir moltes incursions dels hongaresos. En aquell temps es destruïren moltes esglésies i monestirs. Quan, després de la victòria a la Batalla de Lechfeld, els alemanys van pressionar endavant i van recobrar l'antiga Ostmark, el bisbe Adalbert (946-971) esperava estendre la seva jurisdicció espiritual sobre Hongria. El seu successor Piligrim (971-991), que va treballar reeixidament per a la cristianització de Pannònia, aspirava a alliberar Passau de l'autoritat metropolitana de Salzburg, però aquesta aspiració va quedar completament frustrada, així com en el seu intent d'afirmar les reclamacions metropolitanes que se suposava que Passau havia heretat de Lorch, i pretenia incloure tota Hongria a la seva diòcesi. Amb la fundació de molts monestirs dins la seva diòcesi, preparava el camí pel poder dels prínceps-bisbes posteriors. També construïa moltes esglésies noves i en restaurava altres en ruïnes. El seu successor, Cristià (991-1002) rebia el 999 d'Otó III el privilegi de mercat i els drets d'encunyació, impostos, i jurisdicció alta i baixa. Enric II del Sacre Imperi Romanogermànic li va concedir una gran part del Bosc del Nord. De llavors en endavant, en efecte, els bisbes governaren com prínceps de l'imperi, encara que el títol s'utilitzarà per primera vegada només en un document el 1193. Sota Berengar (1013-45) el districte oriental sencer del bosc de Viena fins al Letha i March fou posat sota la jurisdicció de Passau. Durant el seu temps, el capítol de la catedral va fer la seva aparició, però hi ha poca informació pel que fa al seu començament com a corporació separada amb el dret d'elegir un bisbe. Aquest dret estava molt dificultat per l'exercici de la influència imperial.


Al començament de la Lluita de les Investidures, sant Altmann va ocupar la seu (1065-91) i fou un dels pocs bisbes alemanys que s'adheriren al papa Gregori VII. Ulrich I d'Höfft (1092-1121), que fou per un temps expulsat de la seva seu per Enric IV del Sacre Imperi Romanogermànic, va promoure reformes monàstiques i també les Croades. Reginmar (1121-38), Reginbert, comte d'Hegenau (1136-47) que va participar en la croada de Conrad III, i Conrad d'Àustria (1149-64), germà del bisbe Otto de Freising, estaven molt interessats en la fundació de nous monestirs i en la reforma d'aquells ja existents. Ulrich d'Andechs (1215 1221), fou reconegut formalment príncep de l'imperi al Reichstag de Nuremberg el 1217. Les reformes que foren començades per Gebhard von Plaien (1221-32) i Rüdiger von Rodeck (1233-1250) trobaren un promotor zelós en Otto von Lonsdorf (1254-65), un dels bisbes més grans de Passau. Prenia mesures estrictes contra els monestirs que havien relaxat la disciplina, va introduir els franciscans i dominicans a la seva diòcesi, va promogure les arts i les ciències, i va recollir antics documents que havien sobreviscut a les tempestes del període anterior, de manera que li devem gairebé tot el nostre coneixement de l'antiga història de Passau.[1] El bisbe Pere, anteriorment canonge de Breslau, va cooperar amb la dinastia dels Habsburg i va atorgar feus episcopals als fills del rei Rodolf.


Sota Bernhard de Brambach (1285-1313) començaren les lluites de Passau per convertir-se en una ciutat imperial lliure. Després d'una revolta el maig de 1298, el bisbe va concedir privilegis als burgesos, en l'ordenança municipal de 1299, conforme al que s'anomenava la Carta de Bernhardine. Havent estat cremada la catedral el 1281, va construir una nova catedral que va durar fins a 1662. Albert III von Winkel (1363-80) fou especialment actiu en la lluita amb els burgesos i va resistir a les bandes de lladres. La Pesta Negra visitava el bisbat sota Gottfried II von Weitzenbeck (1342-62). Jordi I von Hohenlohe (1388-1421), que, després de 1418 fou canceller imperial, es va oposar energèticament als Hussites. Durant el temps d'Ulric III von Nussdorf (1451-79) la diòcesi patia el seu primer gran escurçament amb la formació de la nova diòcesi de Viena (1468). Aquesta diòcesi fou després ampliada a costa de Passau pel papa Sixt IV. Cap al final del segle XV el conflicte per la seu entre un candidat austríac i un bavarès portava gairebé a un estat de guerra a la diòcesi.


La Reforma Protestant va penetrar a tota la part no bavaresa de la diòcesi, excepte el comtat d'Ortenburg, pels esforços d'Ernest de Baviera que, encara que mai consagrat, va governar la diòcesi de 1517 a 1541. El luteranisme va trobar molts partidaris, tanmateix, en la porció austríaca. Wolfgang comte de Salm (1540-55) i Urban von Trennbach (1561-98) dirigiren la contrareforma. Sota Wolfgang es va ajustar la Pau de Passau, a l'estiu de 1552. L'últim príncep-bisbe bavarès fou Urbà, que en les seves lluites durant la Reforma va rebre ajut substancial de la part austríaca de la diòcesi, d'Albert V de Baviera, i, després de Rodolf II del Sacre Imperi Romanogermànic. Tots els successors d'Urbà eren austríacs. El bisbe Leopold I (1598-1625) (també Bisbe d'Estrasburg després de 1607) era un dels primers a entrar a la Lliga Catòlica de 1609. En la Guerra dels Trenta Anys fou lleial al seu germà Ferran II del Sacre Imperi Romanogermànic. L'arxiduc Leopold Guillem d'Habsburg (1625-62), fill de Ferran II, un príncep pietós i un gran benefactor de la Ciutat de Passau, especialment després del gran incendi de 1662, finalment va reunir cinc bisbats.


El príncep-bisbe Wenzelaus Von Thun (1664-73) va començar la nova catedral que fou completada trenta anys més tard pel seu successor cardenal John Philip Von Lamberg. El Príncep cardenal i el seu nebot, també príncep-cardenal Joseph Dominicus Von Lamberg, un temps després successor del seu oncle (1723-62), en foren els dos cardenals. Eren germà i fill de Franz Joseph I de Leuchtenberg, i els dos diplomàtics de la cort austríaca.


Quan Viena fou erigida en arxidiòcesi el 1722, va renunciar a les parròquies més enllà del Bosc de Viena, i a canvi fou eximida de l'autoritat metropolitana de Salzburg, i obtenia el pal·li per a ell mateix i els seus successors. Leopold Ernst comte de Firmian (1763-83), nomenat cardenal el 1772, establia un institut de teologia a Passau i, després de la supressió dels jesuïtes, fundava un liceu. Sota Josep d'Auersperg (1783-95), Josep II del Sacre Imperi Romanogermànic agafava dos terços de la diòcesi per formar les diòcesis de Linz i de Sainkt Pölten. L'últim bisbe príncep, Leopold von Thun (1796-1826), va veure la secularització del bisbat el 1803; la ciutat de Passau i els dominis a l'esquerra del riu Inn i a la dreta de l'Ilz van passar a Baviera, mentre el territori a l'esquerra del Danubi i de l'Ilz anava al Gran Ducat de Toscana i després a Àustria. El 22 de febrer de 1803, quan els bàvars van marxar a Passau, el príncep-bisbe es retirava a les seves propietats a Bohèmia, i mai no va retornar a la seva anterior residència.


Pel concordat de 1818, a la diòcesi se li donaren límits nous. Després de la mort de l'últim príncep-bisbe, l'exempció de Passau de cap altre poder metropolità cessava, i la diòcesi va esdevenir sufragània de Munich-Freising.[2]



Llista de bisbes




























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Nom
Des de
Fins a
Observacions


Valentí de Passau
?
475



Vivilo
739
?



Beatus
?
753/754

1

Sidonius
753
756



Anthelm
?
?

2

Wisurich
770
777

3

Waldrich
777
804/805

4

Urolf
804/805
806

5

Hatto
806
817

6

Reginhar
818
838



Vacant
838
840

7

Hartwig
840
866

8

Ermanrich
866
874

9

Engelmar
875
897

10

Wiching
898
899

11

Ricard
899
902

12

Burkhard
903
915

13

Gumpold
915
932

14

Gerhard
932
946

15

Adalbert
946
970/971

16

Piligrim
971
991

17

Cristià
991
1013
Primer bisbe amb poder temporal
18

Berengar
1013
1045

19

Egilbert
1045
1065
Engelbert
20

Altmann
1065
1091

20a

Hermann d'Eppenstein
1085
1087
Anti-bisbe per part de l'emperador Enric IV
21

Ulrich
1092
1121
Ulrich I
22

Reginmar
1121
1138

23

Reginbert d'Hagenau
1138
1147/1148

24

Conrad I de Babenberg
1148/1149
1164
fill de Leopold III d'Àustria i d'Agnès de Waiblingen; també arquebisbe de Salzburg (com Conrad II)
25

Rupert I
1164
1165



Albo
1165
1169



Enric I de Berg Bisbe de Würzburg
1169
1172
Va abdicar, després fou bisbe de Würzburg de 1191 a la seva mort el 1197
26

Diepold de Berg
1172
1190
Theobald
27

Wolfger d'Erla
1191
1204

28

Poppo
1204
1206
Prebost de la catedral d'Aquileia
29

Manegold de Berg
1206
1215

30

Ulrich II
1215
1221

31

Gebhard I de Plain
1222
1232

32

Rüdiger de Bergheim
1233
1249

Bisbe de Chiemsee 1216–1233; excomunicat i deposat per Innocenci IV
33

Conrad I de Silèsia-Glogau
1249
1249
De 1248 a 1251 fou, amb el seu germà gran Bolesław II el Calb duc Piast de Legnica i Jawor a Silèsia. També fou duc de Głogów, també amb el seu germà fins a la mort d'aquest i després sol fins a 1274.
34

Berthold de Pietengau
1250
1254

35

Otto de Lonsdorf
1254
1265

36

Wladislaw de Silèsia
1265
1265

37

Petrus de Passau
1265
1280
Canonge de Breslau
38

Wichard de Pohlheim
1280
1282

39

Gottfried
1282
1285
Protonotari de Rodolf I d'Alemanya (Rodolf d'Habsburg)
40

Bernhard de Prambach
1285
1313


Vacant deguda a la disputa en l'elecció
1313
1317



Albert II d'Àustria
1313
1313



Gebhard II
1313
1315

41

Henri de la Tour-du-Pin
1317
1319

42

Albert II de Saxònia-Wittenberg
1320
1342

43

Gottfried de Weißeneck
1342
1362

44

Albert III de Winkel
1363
1380

45

Johann de Scharffenberg
1381
1387

46

Hermann Digni
1387
1388

47

Rupert de Berg
1388
1390

48

George d'Hohenlohe
1390
1423

49

Leonhard de Laiming
1423/1424
1451

50

Ulrich de Nußdorf
1451
1479

51

George Hessler
1480
1482
1477 cardenal
52

Friedrich Mauerkircher
1482
1485

53

Frederick d'Öttingen
1485
1490

54

Christopher de Schachner
1490
1500

56

Wiguleus Fröschl de Marzoll
1500
1517

57

Ernest de Baviera (1500–1560)
1517
1541
Administrador
57

Wolfgang de Salm
1541
1555

58

Wolfgang de Closen
1555
1561

59

Urban de Trennbach
1561
1598

60

Leopold V d'Àustria
1598
1625

61

Leopold Guillem d'Àustria
1625
1662

62

Carles Josep d'Àustria
1662
1664

63

Wenzeslaus de Thun
1664
1673

64

Sebastià de Pötting
1673
1689

65

Joan Felip de Lamberg
1689
1712
Cardinal des del 1700
67

Raymund Ferdinand comte de Rabatta
1713
1722

68

Joseph Dominic de Lamberg
1723
1761
Cardinal des del 1737
69

Joseph Maria comte of Thun
1761
1763

70

Leopold Ernst von Firmian
1763
1783
Cardinal des del 1772
71

Joseph Francis Anton d'Auersperg
1783
1795
Cardinal des del 1789
72

Thomas John Caspar comte de Thun-Hohenstein
1795
1796

73

Leopold Leonard comte de Thun
13 de desembre de 1796
22 d'octubre de 1826
Darrer Príncep-bisbe
74

Carles Josep baró de Riccabona
1826
1839

75

Heinrich d'Hofstätter
1839
1875

76

Joseph Francis de Weckert
1875
1889

77

Antonius von Thoma
1889
1889

78

Michael de Rampf
1889
1901

79

Anton de Henle
1901
1906

80

Sigismund Felix Freiherr von Ow-Felldorf
1906
1936

81

Simon Konrad Landersdorfer
1936
1968

82

Antonius Hofmann
1968
1984

83

Franz Xaver Eder
1984
2001

84

Wilhelm Schraml
2001




Estadístiques


A finals del 2004, l'arxidiòcesi tenia 515.852 batejats sobre una població de 591.205 persones, equivalent al 87,3% del total.





































































































































































any
població
sacerdots
diàques
religiosos
parròquies

batejats

total

%

total

clergat
secular


clergat
regular


batejats per
sacerdot


homes

dones

1950 500.623 560.830 89,3 735 580 155 681 386 2.137 293
1970 517.264 551.337 93,8 471 287 184 1.098 327 1.841 283
1980 530.135 571.550 92,8 615 432 183 862 282 1.564 286
1990 529.136 570.000 92,8 493 357 136 1.073 3 269 1.210 286
1999 541.780 585.422 92,5 470 318 152 1.152 8 194 931 286
2000 540.567 588.372 91,9 458 314 144 1.180 11 182 875 286
2001 519.861 589.990 88,1 445 309 136 1.168 13 171 799 286
2002 519.721 588.872 88,3 435 303 132 1.194 15 163 748 286
2003 517.476 592.331 87,4 430 302 128 1.203 15 157 724 286
2004 515.852 591.205 87,3 402 291 111 1.283 17 138 684 286



Notes





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bisbat de Passau Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. Schmidt, "Otto von Lonsdorf, Bischof zu Passau," Würzburg, 1903


  2. New Advent












Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita