Transfusió de sang






Concentrat d'eritròcits.


La transfusió de sang és el procés de transferir sang, o productes basats en la sang, des d'una persona al sistema circulatori d'una altra persona. Les transfusions de sang poden salvar la vida del pacient en algunes situacions, com pot ser la sagnia massiva deguda a un trauma, o es poden fer servir per reemplaçar la sang perduda durant la cirurgia. També en casos d'anèmia severa o trombocitopènia es fan servir les transfusions. La gent que pateix hemofília o anèmia de cèl·lules falciformes poden necessitar transfusions freqüents de sang. Les primeres transfusions eren amb la sang completa però en la moderna pràctica mèdica normalment es fa amb els components de la sang.


La primera transfusió de sang humana documentada va ser administrada pel doctor Jean-Baptiste Denys, qui el 15 de juny de 1667 va descriure el cas d'un malalt de sífilis que morí després d'haver rebut tres transfusions de sang de xai.[1]




Contingut






  • 1 Donació de sang


  • 2 Referències


  • 3 Vegeu també


  • 4 Enllaços externs





Donació de sang


Article principal: Donació de sang

Es fa principalment per part de voluntaris o familiars dels pacients. Sovint es controlen amb un Banc de sang.


La sang s'extreu amb una punció al braç i és tractada per a impedir-ne la coagulació, posteriorment la sang es separa en els seus components principals, plasma, plaquetes i eritròcits (glòbuls vermells).



Referències





  1. Hillyer, Christopher D. Blood Banking and Transfusion Medicine: Basic Principles & Practice (en anglès). Elsevier Health Sciences, 2007, p. 13. ISBN 0443069816. 




Vegeu també


  • Afèresi (medicina)


Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transfusió de sang Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Federació Catalana de Donants de Sang

  • Banc de Sang i Teixits (Procés de Transfusió)









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita