Gràcia Territori Sonor




Gràcia Territori Sonor és una associació no lucrativa creada el 1996 per Victor Nubla i Juan Crek fundada amb un ampli col·lectiu de persones. El mateix any organitzen la primera edició del Dispositiu LEM, programa de música experimental que es produeix mensualment en espais com ara bars (el mític Heliogàbal, en la seva primera època), petites galeries d'art, carrers, places... El projecte defuig la massificació i manté l'activisme de les iniciatives filantròpiques dels vuitanta, però amb voluntat de professionalització. Escullen no tenir una seu permanent i practiquen la simbiosi amb espais i entitats del territori, intervenint amb accions puntuals en qualsevol lloc de la ciutat i interaccionant dins les xarxes. Això ha permès un creixement sostenible i autoregulat del projecte, i que s’hagi convertit en plataforma per als creadors i model de nous projectes emergents.[1]


Es tracta d'un projecte nascut per iniciativa d'un grup de músics, investigadors sonors i altres persones vinculades a les arts i la comunicació de la ciutat de Barcelona, davant la manca de circuits per a la difusió i promoció de l'experimentació musical. Pretén fomentar expressions culturas actives i creatives, que posin en dubte les certeses formals i que donin lloc a noves situacions estètiques. El projecte té el suport de la Unió Europea, l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, el Districte de Gràcia, i el Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura (COPEC).


Ha començat a crear una xarxa d'entitats, locals, sales de concerts, teatres, laboratoris de so, discogràfiques, etc. amb l'objectiu de treballar conjuntament per millorar l'oferta cultural de Barcelona i convertir el barri de Gràcia en un punt de referència de la música experimental a nivell europeu. Sis locals, que formen part d'aquesta xarxa d'entitats, començaran a programar concerts (sis al mes) a partir del proper mes de desembre. Es tracta dels bars Cafè del Sol, La Ñola, Galpón Sur, Mi Bar, l'Associació d'Artistes Heliogàbal i la galeria d'art G.M.B. (Galeria Metropolitana de Barcelona).


Amb motiu de la presentació del projecte s'ha editat el CD Experimental Music from Gràcia que inclou una selecció de músics i grups vinculats al projecte: Audiopeste, Ivo Naïf, Gringos, Alien Mar, Mohochemie, Ràeo, Macromassa, Pascal Comelade, Koniec, Superelvis, Hiroshi Kobayashi, Jakob Draminsky, Côclea i Oriol Perucho. El 1997 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.



Referències





  1. «Músiques d’exploració». Culturcat. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: 14 octubre 2012].




Enllaços externs



  • Web de Gràcia Territori Sonor

  • Espai de Gràcia Territori Sonor




Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita