Mandioca


















































Infotaula d'ésser viuMandioca
Manihot esculenta

Manihot esculenta dsc07325.jpg
Dades
Font de
cassava root Tradueix
Planta
Tipus de fruit
càpsula



Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Plantae
Ordre Malpighiales
Família Euphorbiaceae
Gènere Manihot
Espècie
Manihot esculenta
Crantz


Modifica les dades a Wikidata




Manihot esculenta


La mandioca (Manihot esculenta), a vegades anomenada també iuca (no s'ha de confondre amb el gènere iuca o Yucca sp), és una planta de la família Euphorbiaceae.
D'aquesta planta s'obté la tapioca, aliment ric en glúcids com el midó.[1]




Contingut






  • 1 Descripció


  • 2 Usos


  • 3 Referències


  • 4 Bibliografia


  • 5 Enllaços externs





Descripció


És un arbust perennifoli, monoic, amb arrels tuberoses engruixides, fusiformes i d'arrels fibroses. Les fulles són alternes, palmades i estipulades.



Usos


Es conrea com a aliment bàsic a molts països tropicals. La mandioca és la tercera font d'hidrats de carboni de la humanitat.[2][3] La mandioca es classifica com "dolça" o "amargant" depenent del nivell de la substància tòxica (glucòsids cianogènics) que conté. Una preparació poc acurada de la mandioca causa una malaltia anomenada konzo. Tanmateix els agricultors prefereixen conrear varietats "amargants", ja que són més resistents a les plagues.[4]




Arrel de mandioca sense processar


L'arrel de mandioca fa de 5 a 10 cm de diàmetre i arriba a fer de 50 a 80 cm de llarg. L'interior de l'arrel pot ser blanca o grogosa. És rica en midó, calci, fòsfor i vitamina C (25 mg/100 g) però pobra en proteïnes i altres nutrients.



Referències





  1. Euphorbiaceae Juss.


  2. Phillips, T. P. (1983). An overview of cassava consumption and production. In Cassava Toxicity and Thyroid; Proceedings of a Workshop, Ottawa, 1982 (International Development Research Centre Monograph 207e). pp. 83-88 [F. Delange and R. Ahluwalia. editors]. Ottawa. Canada: International Development Research Centre.


  3. Claude Fauquet and Denis Fargette, (1990) "African Cassava Mosaic Virus: Etiology, Epidemiology, and Control" Plant Disease Vol. 74(6): 404-11.



  4. Linley Chiwona-Karltun, Chrissie Katundu, James Ngoma, Felistus Chipungu, Jonathan Mkumbira, Sidney Simukoko, Janice Jiggins (2002) Bitter cassava and women: an intriguing response to food security
    LEISA Magazine, volume 18 Issue 4. Online version accessed on 2009-08-11.





Bibliografia


  • Cereda, M.P. i Mattos, M.C.Y. «Linamarin - The Toxic Compound of Cassava». Journal of Venomous Animals and Toxins (online), 2, 1996, pàg. 6–12. DOI: 10.1590/S0104-79301996000100002.




Enllaços externs

















  • Cassava - Purdue University Horticulture








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita