Giorgi V de Geòrgia



















































Infotaula de personaGiorgi V de Geòrgia

George V of Georgia charter.jpg
Biografia
Naixement
(ka) გიორგი V ბრწყინვალე
1286
Geòrgia
Mort
1346 (59/60 anys)
Lloc d'enterrament
Monestir de Gelati
Religió
Església Ortodoxa de Geòrgia
Activitat
Ocupació
Polític
Família
Família
Dinastia Bagrationi
Fills
David IX de Geòrgia
Pare
Demetri II de Geòrgia
Germans
Vakhtang III de Geòrgia i David VIII de Geòrgia


Signatura


Modifica les dades a Wikidata

Giorgi V de Geòrgia conegut com l'Il·lustre o el Brillant (georgià: გიორგი V ბრწყინვალე, Giorgi V Brtskinvale), fou rei de Geòrgia del 1314 fins al 1346. Va néixer cap al 1285 i era el fill més jove de Demetri II Tavdadebuli (que el va tenir amb Natàlia de Samtskhé).


El 1299 abans de ser deposat el rei David VIII, el seu germà Giorgi V va ser associat al tron. La deposició només va durar uns mesos doncs el deposat, que tenia el suport popular, va tornar a ésser reconegut rei per evitar lluites.


David VIII fou deposat un altre cop el 1301 i el Khan va nomenar un germà de David VIII, anomenat Vakhtang III, com a rei. El 1308 va ser col·locat en el tron, el fill de David, anomenat Giorgi VI sota regència del seu oncle Giorgi l'il·lustre o el Brillant (rei associat el 1299). Durant aquest temps David VIII estava rebel·lat però va morir el 1310.


El 1313 el fill de David, Giorgi VI va deixar de ser rei; després d'un temps de vacil·lacions el khan va acceptar com a rei al regent David V. Aquest es mostra fidel als mongols però també intenta refer el seu país. El 1318 rep l'acord del khan per unificar Geòrgia en un sol regne. Immediatament va ocupar el Samtskhé (d'on havien estat senyors els seus avis i oncles per línia materna) on va exercir com a mthavar Bèka. També va sotmetre alguns eristhavi o mthavars que s'oposaven a la unitat del país o al poder reial.


Després va recuperar Gori, que havia estat ocupada pels Ossets que s'havien establert a Xida Kartli. També va restaurar les senyories de les valls del Ksani i Liakhvi. Va donar als pobles de les muntanyes un codi de lleis anomenat Dzeglis Deba. El 1330 va sotmetre l'Imerètia, al rei de la qual Bagrat I va donar el mthavar de Chorapan en compensació.


Cap al 1330 va esclatar la guerra civil al khanat dels Il-khans i Giorgi V ho va aprofitar per expulsar els deu mil soldats mongols que estaven estacionats al país. Després es va aliar amb l'horda d'or i Egipte. Va establir una nova moneda de plata coneguda com a Giorgauli Tetri que va substituir la moneda de plata dels mongols.


Va morir el 1346.















Precedit per:
David VIII

Rei de Geòrgia
1299
Succeït per:
Vakhtang III
Precedit per:
Giorgi VI

Rei de Geòrgia
1314–1346
Succeït per:
David IX




A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Giorgi V de Geòrgia Modifica l'enllaç a Wikidata







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita