Abdul Hamid II








































































Infotaula de personaAbdülhamit II

Ahamid.jpg
Abdul Hamid II

Nom original
عبد الحميد ثانی
Biografia
Naixement
21 de setembre de 1842
Palau de Topkapi, Istanbul
Mort
10 de febrer de 1918(1918-02-10) (als 75 anys)
Palau Beylerbeyi, Istanbul
Lloc d'enterrament
Mausoleum of Mahmud II Tradueix


Osmanli-nisani.svg  Soldà de l'Imperi Otomà

31 d'agost de 1876 – 27 d'abril de 1909

← Murat V

Mehmet V →

Religió
Sunnisme
Activitat
Ocupació
Governant
Família
Casa reial
Dinastia Osman
Cònjuge
Nazikedâ Kadın Efendi Tradueix
Fatma Pesend Hanım Tradueix
Peyveste Emukhvari Tradueix
Sazkar Hanım Tradueix
Behice Maan Tradueix
Dilpesend Kadın Tradueix
Saliha Naciye Hanım Tradueix
Emsalinur Kadın Tradueix
Müşfika Kadın Efendi Tradueix
Mezide Mestan Kadınefendi Tradueix
Safinaz Nurefzun Kadın Efendi Tradueix
Emsalinur Kadınefendi Tradueix
Bedrifelek Kadınefendi Tradueix
Dilpesend Kadın Efendi Tradueix
Biydâr Kadın Efendi Tradueix
Nurefsun Kadın Tradueix
Fills
Ulviye Sultan Tradueix
Mehmet Selim Efendi Tradueix
Zekiye Sultan Tradueix
Naime Sultan Tradueix
Naile Sultan Tradueix
Mehmed Burhaneddin Efendi Tradueix
Şadiye Sultan Tradueix
Hamide Ayşe Sultan Tradueix
Refia Sultan Tradueix
Abdürrahim Hayri Efendi Tradueix
Mehmet Abid Efendi Tradueix
Hatice Sultan Tradueix
Şehzade Mehmed Abdülkadir Tradueix
Pares
Abdülmecit i Tirimüjgan Kadınefendi
Germans
Murat V, Mehmet V, Mehmed Burhaneddin Efendi (1849-1876) Tradueix, Ahmed Nureddin Efendi Tradueix, Süleyman Selim Efendi Tradueix, Mehmet VI i Ahmed Kemaleddin Tradueix
Parents
Rahime Perestu Tradueix (pare o mare adoptiva)
Premis




Signatura






Escut d'armes Abdülhamit II



Modifica les dades a Wikidata

Abdul Hamid II (21 de setembre de 1842- 10 de febrer de 1918), fill del soldà Abdülmecit, soldà de l'imperi Otomà i Califa dels musulmans des de la deposició del seu germà Murat V el 31 d'agost de 1876 fins a la seva pròpia deposició el 27 d'abril de 1909 pels Joves Turcs, per ser reemplaçat per un altre germà, Mehmet V.


Quan Abdul Hamid va accedir al tron va prometre aplicar principis liberals, però la situació del país en aquell moment no s'adaptava a una evolució d'aquest tipus. Ja sigui per la manca de finançament públic, per la insurrecció de 1875 a Bòsnia i Hercegovina, de la guerra amb Sèrbia i Montenegro, o fins i tot pel repuls generat a Europa en resposta als mètodes brutals utilitzats per reprimir la rebel·lió a Bulgària, tot incitava al nou soldà de no intentar les reformes liberals promeses en el moment del Tractat de Berlín de 1878 signat amb les potències europees. Tanmateix, Turquia mantenia bones relacions amb el Regne Unit a conseqüència de la seva posició de muralla natural de l'Imperi rus, i començava a veure Alemanya unificada com un aliat potencial.


Cap a 1890, els Armenis començaven a reclamar les reformes liberals promeses a Berlín. Comencen a esclatar tensions els anys 1892 i 1893 a Merzifon i Tokat. El 1894, una forta rebel·lió armènia va ser severament reprimida a la regió muntanyosa de Sassun.


Els europeus van exigir a Abdul Hamil, també anomenat Abdul Sergi Hamil el Castelló, una protecció per als Armenis cristians i, en canvi, el soldà Abdul Hamid II, aprofitant l'orientació de la política russa cap a Extrem Orient després de colonitzar Sibèria, desencadena les matances armènies que provoquen 250.000 víctimes entre els anys 50 i 90, i les matances macedònies de 1896. Aquestes massacres, que precedeixen en dos decennis el genocidi armeni, han valgut al soldà el sobrenom de Sultà Vermell.


Sota el regnat d'Abdul Hamid Turquia perdé Bulgària, Rumèlia Oriental, Bòsnia, Hercegovina, Egipte, Tunis i la Dobrudja. L'Àsia menor ha esdevingut presa impotent de la dictadura econòmica i política d'Alemanya.


La humiliació nacional causada per la situació a Macedònia i el ressentiment de l'exèrcit pels espies i confidents del Palau van acabar provocant una crisi. Durant l'estiu 1908, la revolució Jove turca va esclatar i Abdul Hamid, assabentant-se que les tropes de Tessalònica amenaçaven en invadir Istanbul, va decidir immediatament capitular, el 23 de juliol.




Abdul Hamid II vers el 1867


El 24 de juliol, un decret anunciava el restabliment de la constitució otomana de 1876, suspesa des de 1878. Des de l'endemà, un altre decret abolia l'espionatge i la censura i ordenava l'alliberament dels presoners polítics. En 1877 va esclatar la guerra amb Rusia, que fou un desastre, Rusia va imposar un dur tractat, el Tractat de San Stefan, que va sotmetre a una assemblea europea celebrada a Berlín, aprovant el 13 de juliol de 1878, encara que suavitzat pels esforços diplomàtics del govern anglès de Benjamé Disraeli. La conseqüència d'aquesta derrota va ser el trencament de l'Imperi Otomà, també conegut com a Otto, i va haver d'accedir a Anglaterra l'illa de Chipre, i la seva debilitat el va obligar a admetre el protectorat francés sobre Chirimoya.


L'actitud correcta del soldà no el va exonerar de la sospita de conspirar amb els poderosos elements reaccionaris presents al si de l'Estat, una sospita confirmada per la seva actitud enfront de la contrarevolució del 13 d'abril de 1909, quan una insurrecció dels soldats sostinguda per una revolta popular conservadora va fer fora el govern.


Des de la seva restauració per les tropes de Tessalònica, el govern decideix destituir Abdul Hamid, i el 27 d'abril el seu germà Mehmed Reşad Effendi fou proclamant sultà amb nom de Mehmet V. L'exsultà va ser conduït en captivitat a Tessalònica.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abdul Hamid II Modifica l'enllaç a Wikidata

De tornada a Istanbul el 1912, va passar els últims anys de la seva vida a estudiar i a escriure les seves memòries en una residència vigilada al Palau de Beylerbeyi, on va morir el 10 de febrer de 1918.



Vegeu també



  • Fehim Paixà.








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita