Més per Mallorca






























































Infotaula d'organitzacióMés per Mallorca










MÉS per Mallorca.png



Lema
Indignar-se no basta, demana MÉS
Recuperem el Futur
#somMÉS
Dades bàsiques
Tipus entitat
partit polític
Ideologia
Mallorquinisme progressista, socialisme, sobiranisme, esquerra i ecologisme
Història
Fundació
2010 (2010)
Activitat
Membres

Organització i govern

Seu central 

  • Espanya

Coportaveus
Guillem Balboa Buika i Isabel Busquets Hidalgo

Diputats al Parlament Balear



6 / 59


Consellers al Consell de Mallorca



6 / 33





Web
www.mespermallorca.cat


Modifica les dades a Wikidata

Més per Mallorca (MÉS) és una coalició política d'àmbit mallorquí que defensa la igualtat social, la radicalitat democràtica, la sobirania de Mallorca i la sostenibilitat mediambiental i la preservació del territori. Integrada inicialment pel PSM-ENTESA i IniciativaVerds, des d'octubre de 2013 té estructura pròpia i està oberta a la participació directa de militants i simpatitzants independents.
És hereva de la coalició electoral sorgida a l'estiu de 2010 amb el nom PSM-Iniciativa-Verds,[1] amb la fusió entre Iniciativa d'Esquerres i Els Verds de Mallorca i la integració d'Entesa per Mallorca a la coalició, el 2011 va canviar el nom a PSM-IV-ExM. El 2 de febrer de 2013 va adoptar la denominació actual,[2] i el 26 d'octubre va celebrar una Assemblea Constituent en què es varen adoptar unes normes de funcionament que permetien obrir la coalició a altres forces polítiques i ciutadans independents, i en la qual es va votar una Executiva encapçalada per Biel Barceló com a coordinador general i coportaveu, i Fina Santiago com a coportaveu.
[3] Arran de la dimissió de Biel Barceló a la darreria del 2017, Guillem Balboa i Isabel Busquets Hidalgo assumeixen la coordinació de la formació el 2018.[4]




Contingut






  • 1 Història


  • 2 Candidatures


    • 2.1 2019: Eleccions al Consell de Mallorca


    • 2.2 2019: Eleccions al Parlament de les Illes Balears


    • 2.3 2019: Eleccions espanyoles


      • 2.3.1 Senat d'Espanya






  • 3 Referències


  • 4 Enllaços externs





Història


La coalició MÉS per Mallorca sorgeix com a coalició electoral per tornar a aglutinar l'espai de l'esquerra mallorquinista i ecologista després de la dissolució del Bloc per Mallorca, provocada per les desavinences entre els diferents partits de la coalició. A l'estiu del 2010 neix una coalició electoral entre el PSM-EN (un dels membres del Bloc), Iniciativa d'Esquerres (partit sorgit de l'escissió d'Esquerra Unida de les Illes Balears) i Els Verds de Mallorca (un altre partit del Bloc) per concórrer a les eleccions autonòmiques de maig de 2011. El novembre del 2010 es produeix la confluència entre Iniciativa d'Esquerres i Els Verds, resultant en la creació d'IniciativaVerds. A principis de 2011 Entesa per Mallorca, partit escindit del PSM el 2006, s'afegeix a la coalició. Així doncs, queda definida la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa, precedent directe de MÉS per Mallorca.


A les eleccions la coalició obté 36.149 vots i 4 diputats al Parlament, 4 consellers al Consell de Mallorca, i 3 regidors a l'Ajuntament de Palma.


El 2 de febrer de 2013 els militants dels tres partits, reunits en una assemblea oberta al Teatre Sindical de Comissions Obreres a Palma, decideixen fer una passa endavant en la consolidació de la coalició, aprovant de forma gairebé unànime un “document de Crida” i adoptant el nom MÉS per Mallorca. El 26 d'octubre de 2013, MÉS per Mallorca celebra la seva Assemblea Constituent, en la qual els militants dels partits integrants i nous simpatitzants independents adherits directament a la coalició adopten unes Normes de Funcionament i aproven documents polítics que estableixen una estructura pròpia i defineixen la línia política. Així mateix, elegeixen una Permanent i una Executiva que dirigiran la formació, encapçalades per Biel Barceló com a coordinador general i coportaveu, i Fina Santiago com a coportaveu.


El març de 2014, de cara a les eleccions europees d'aquell any, la coalició decidí no presentar-se als comicis i després de consultar a les bases es decidí que tampoc ho farien els partits integrants per separat. Així doncs, es demanà el vot per les candidatures de L'Esquerra pel Dret a Decidir i Primavera Europea.[5]


Un cop celebrades les eleccions europees de 2014, el 7 de juny en l'assemblea general de la coalició s'informà de la incorporació d'Esquerra Republicana de Mallorca dins la formació. En aquesta mateixa assemblea s'aprovà un reglament general de primàries dirigit a marcar les línies generals del procés per a l'elecció dels integrants de les llistes electorals de la coalició a les eleccions al Consell de Mallorca i al Parlament de les Illes Balears de 2015, a més de futures convocatòries electorals.[6] El 27 de setembre de 2014 es donà inici al procés d'elaboració del programa electoral en una assemblea celebrada al CEIP Aina Moll de Palma, on a la vegada s'aprovà la incorporació a MÉS del Bloc per Felanitx i l'establiment de col·laboracions diverses amb el partit Demos+.[7]


De cara a les eleccions municipals i autonòmiques de 2015, el projecte ecosobiranista va celebrar primàries obertes per a la confecció de tota la llista tant al Parlament de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i els principals Ajuntaments de l'illa com el de Palma. Així els més votats per encapçalar al Parlament van ser Biel Barceló i Margalida Capellà, Miquel Ensenyat i Margalida Puigserver al Consell de Mallorca, i Antoni Noguera i Neus Truyol a l'Ajuntament de Palma. Poc després de les primàries obertes de la coalició es va produir la sortida d'Esquerra Republicana per desavinences sobre els resultats d'aquestes. El març de 2015 presentaren el seu lema de campanya: "Indignar-se no basta. Demana MÉS". A les eleccions al Parlament de les Illes Balears del 24 de maig de 2015 MÉS va obtenir un molt bon resultat, obtenint 59.069 vots (17,15%) i 6 dels 33 escons en joc a la circumscripció de Mallorca.[8]


A les eleccions generals espanyoles de 2015, el partit es presentà en coalició amb MÉS Per Menorca i l'ex-regidor a l'ajuntament de Palma Antoni Verger com a cap de llista.[9] La candidatura va ser la cinquena, obtenint sols 33.931 vots (7,02%) i quedant lluny d'obtenir l'escó.[10]


A l'assemblea general que la formació celebrà el 16 d'abril de 2016 foren elegits David Abril i Bel Busquets nous coportaveus de l'organització, substituint Santiago i Barceló.[11]



Candidatures



2019: Eleccions al Consell de Mallorca




2019: Eleccions al Parlament de les Illes Balears




2019: Eleccions espanyoles



Senat d'Espanya




Referències




  1. «PSM, Els Verds i Iniciativa d'Esquerres presentaran candidatura conjunta». directe!cat, 24-07-2010 [Consulta: 25 maig 2017].


  2. Ramis, Margalida «PSM-IV-ExM ja és Més per Mallorca». dBalears, 03-02-2013 [Consulta: 25 maig 2017].


  3. Ripoll, Miquel «MÉS vol una estructura per esdevenir “l’esquerra del país”». dBalears, 27-10-2013 [Consulta: 25 maig 2017].


  4. «Guillem Balboa (Més): ‘La reivindicació d’un finançament millor clama al cel’» (en ca). [Consulta: 4 agost 2018].


  5. MÉS per Mallorca no participarà a les eleccions europees arabalears.cat


  6. Més per Mallorca s'obre a la ciutadania per elegir les llistes electorals de l'any vinent vilaweb.cat


  7. MÉS es presenta com “l'esquerra mallorquina” dBalears.cat


  8. «Eleccions 2015 al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars - Resultats provisionals - Mallorca». Govern de les Illes Balears. [Consulta: 25 maig 2017].


  9. Ferrer Palma, Mateu «Antoni Verger arrasa y se proclama candidato de Més al Congreso». Diario de Mallorca, 01-11-2015 [Consulta: 25 maig 2017].


  10. «Més no aconsegueix el primer escó sobiranista de les Illes». Vilaweb, 21-11-2015. [Consulta: 25 maig 2017].


  11. "VOLEM COMPARTIR ESPAIS DE DECISIÓ I COMPLICITAT AMB LA GENT COMPROMESA" Mespermallorca.cat



Enllaços externs


  • Més per Mallorca



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita