Guillem III dels Països Baixos














































































Infotaula de personaGuillem III dels Països Baixos

William III of the Netherlands.jpg
El rei Guillem III dels Països Baixos

Nom original
(nl) Willem III
Biografia
Naixement
19 de febrer de 1817
Brussel·les (Regne Unit dels Països Baixos)
Mort
23 de novembre de 1890(1890-11-23) (als 73 anys)
Apeldoorn (Països Baixos)
Lloc d'enterrament
església nova de Delft

  Rei dels Països Baixos

17 de març de 1849 – 23 de novembre de 1890

← Guillem II dels Països Baixos

Guillermina I dels Països Baixos →

  Gran Duc de Luxemburg

17 de març de 1849 – 23 de novembre de 1890

← Guillem II dels Països Baixos

Adolf de Luxemburg →

Religió
Església reformada neerlandesa
Activitat
Ocupació
Polític i jutge
Rang militar
general
Altres
Títol
Príncep d'Orange i Gran Duc
Família
Casa d'Orange-Nassau
Cònjuge
Sofia de Württemberg, Emma de Waldeck-Pyrmont
Fills
Guillem d'Orange
Maurici dels Països Baixos
Alexandre dels Països Baixos
Guillemina I dels Països Baixos
Pares
Guillem II dels Països Baixos, Anna de Rússia
Germans
Alexandre dels dels Països Baixos, Ernest Casimir dels Països Baixos, Enric dels Països Baixos i Sofia dels Països Baixos
Premis






Escut d'armes Guillem III dels Països Baixos



Modifica les dades a Wikidata

Guillem III dels Països Baixos (Brussel·les 1817 - Amsterdam 1890). Rei dels Països Baixos i l'últim per omplir la funció de gran duc de Luxemburg en unió personal.



Biografia


Nascut a Brussel·les el dia 17 de febrer de l'any 1817, era fill del rei Guillem II dels Països Baixos i de la gran duquessa Anna de Rússia. Guillem era alhora nét per via paterna del rei Guillem I dels Països Baixos i de la princesa Guillemina de Prússia, i per via materna del tsar Pau I de Rússia i de la duquessa Sofia de Württemberg.


Casat l'any 1839 amb la princesa Sofia de Württemberg, filla del rei Guillem I de Württemberg i de la gran duquessa Caterina de Rússia. La parella tingué tres fills:



  • SAR el príncep Guillem dels Països Baixos, nascut a La Haia el 1840 i mort a París el 1879.

  • SAR el príncep Guillem Frederic dels Països Baixos, nascut a La Haia el 1843 i mort el 1851.

  • SAR el príncep Alexandre dels Països Baixos, nascut a La Haia el 1851 i mort el 1884 a La Haia.


El matrimoni fou infeliç i fou caracterítzat per fortes disputes basades amb l'educació dels seus fills. Sofia de caràcter liberal, detestava l'autoritarisme tal com el de l'exèrcit; en canvi, Guillem era de caràcter extremadament conservador i un gran amant de la vida militar. Guillem arribà a prohibir les lectures d'autors liberals de la seva muller per la qual cosa la reina Victòria I del Regne Unit, gran amiga de Sofia, qualificà al rei Guillem com un simple maleducat granjer.


L'any 1849 Guillem ascendí al tron i continuà les reformes liberals iniciades l'any 1848 pel seu pare. Guillem i Sofia veieren la necessitat d'adaptar la monarquia als nous temps si es pretenia garantir la supervivència de la institució. Malgrat tot, durant la primera dècada de regnat, les rivalitats entre la monarquia i l'executiu augmentaren considerablement.


L'any 1867, Guillem plantejà la possibilitat de vendre el Gran ducat de Luxemburg (Crisi de Luxemburg). La popularitat del monarca fou molt important entre la gent popular que el veia com un home cordial i afable.


L'any 1877 moria la primera esposa de Guillem. Aquest es tornà a casar amb la princesa Emma de Waldeck-Pyrmont. Emma no gaudí en un primer moment de la simpatia popular, ja que era mal vist el fet que fos 41 anys més jove que el rei. Ara bé, aviat la situació canvià i Emma es féu molt popular. L'última dècada de regnat fou la més ben valorada per la població dels Països Baixos. L'any 1880 nasqué l'última filla del rei Guillem III i la que esdevingué la seva hereva:


  • SM la reina Guillermina I dels Països Baixos, nascuda a La Haia el 1880 i morta l'any 1962 al Palau de Het Loo. Es casà amb el príncep Enric de Mecklenburg-Schwerin.

La mort de Guillem el 1890 suposà l'inici de la regència d'Emma. El fet que l'hereva fos una dona provocà la supressió de la unió personal entre els Països Baixos i Luxemburg com que en el ducat luxemburguès hi imperava la llei sàlica. A Luxemburg fou el duc de Nassau, gran duc Adolf I de Luxemburg el qui substituí Guillem com a cap d'estat.


Des de la mort de Guillem l'any 1890 fins a la coronació de Guillem Alexandre l'any 2013, els Països Baixos van tenir sempre, de forma ininterrompuda, una dona com a cap d'estat.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guillem III dels Països Baixos Modifica l'enllaç a Wikidata









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita