Arvydas Romas Sabonis




































































Infotaula de personaArvydas Romas Sabonis

Sabonis Lipofsky (1 of 1).JPG
Biografia
Naixement
19 desembre 1964 (54 anys)
Kaunas
Alçària
221 centimetres (2,21 m)
Pes
127 kg
Activitat
Ocupació
Jugador de bàsquet
Esport
basquetbol
Classe de competició
basquetbol masculí
Posició a l'equip
Pivot
Escollit al draft per
Portland Trail Blazers






































Trajectòria
Durada
Equip

Feather-media-controls-shuffle.svg

Feather-core-target.svg

BC Žalgiris Kaunas
Club Baloncesto Valladolid
Real Madrid Baloncesto
Portland Trail Blazers




Participà en

1996
Jocs Olímpics d'estiu de 1996
1992
Jocs Olímpics d'estiu de 1992
1988
Jocs Olímpics d'estiu de 1988
Família
Fills
Domantas Sabonis
Premis


Modifica les dades a Wikidata






















Medaller

Basquetbol

Jocs Olímpics

Competint per Unió SovièticaUnió Soviètica
Or Seül 1988
bàsquet masculí

Competint per LituàniaLituània
Bronze Barcelona 1992
bàsquet masculí
Bronze Atlanta 1996
bàsquet masculí

Arvydas Romas Sabonis (Kaunas, 19 de desembre de 1964) va ser un jugador professional de bàsquet lituà. Sabonis, que mesura 2,20 m., va ser un dels millors pívots en el món des de la dècada dels 80 fins a l'inici del segle xxi.


El primer èxit internacional de Sabonis va ser un bronze amb l'equip nacional de la Unió Soviètica en l'Eurobasket de 1983, seguit per un or en 1985 tant en l'Eurobasket com en els Jocs Universitaris. El 1984, Sabonis va fitxar pel Zalguiris Kaunas i el va liderar per obtenir fins a tres títols de la lliga soviètica consecutius. El 1985 fou guardonat amb el premi Mr. Europa, una distinció que repetiria molt més tard, el 1997, per segon cop.


Al draft NBA de 1985 va ser l'elecció dels Atlanta Hawks, això sí, en la quarta ronda, però això va quedar en res per la seva curta edat (era menor de 21 anys). En el draft del 86 va ser la primera elecció (24a en total) dels Portland Trail Blazers, però, de nou, no va poder jugar amb ells a causa de les circumstàncies polítiques de l'època.


Va guanyar l'or olímpic per a l'URSS en 1988 davant l'equip dels Estats Units, i va jugar amb l'equip nacional de Lituània quan van guanyar el bronze en els Jocs Olímpics de Barcelona, en 1992, i van ser subcampions en l'Eurobasket del 95.


El 1989 li va ser permès sortir de l'URSS, però Sabonis no va anar a l'NBA sinó que va escollir el Fòrum Valladolid i el Real Madrid el 1992, equip el qual va dur a guanyar l'ACB els anys 1993 i 1994 (temporades en què, a més, va guanyar el premi a l'MVP de la final de l'ACB, i l'Eurobasket l'any 1995. Va ser nomenat jugador europeu de l'any quatre vegades.


Finalment, en 1995, va signar un contracte amb els Trail Blazers, i va guanyar els premis al Rookie del Mes i al Jugador de la Setmana en 1996. Més tard, va ser subcampeón dels premis al Rookie de l'Any i al Millor Sisè Home. Es va quedar en Portland set anys, jugant en 470 partits de temporada regular i 51 partits de playoff, i sovint liderant a l'equip en l'apartat de rebots. Era un jugador molt efectiu en l'NBA, encara que sempre li va quedar l'espina clavada al públic sobre "el que podria haver estat". Si hagués entrat en els Blazers quan estaven en el seu culmen en els primers 1990's, molts afeccionats de l'equip de Portland haguessin cregut que s'hauria fet una dinastia. Durant la seva etapa europea, va sofrir una sèrie de lesions en el genoll i en el tendó d'Aquiles que li van llevar la major part de la seva mobilitat.


El 2003, Sabonis va tornar a Lituània i va comprar una part del seu antic equip, el Zalgiris Kaunas, esdevenint-ne president. També va jugar per a ells en la temporada 2003-04, guanyant el premi al MVP tant en la temporada regular com en el Top 16 en l'Eurolliga, i va ser nomenat part de l'equip dels millors de l'Eurolliga. Es va retirar com a jugador després de la temporada 2004-05.


La seva dona, Ingrida Mikelionyte Saboniene, va ser la guanyadora del primer concurs de bellesa lituà, "la bellesa de Vilnius 88". Tenen quatre fills.


Sabonis parla cinc idiomes: lituà, polonès, rus, castellà i anglès.



Qualitats


Defensivament, Sabonis sempre va ser el baluard dels seus equips. Dur i rocós però també amb gran mobilitat, especialment lateral i en salt, era un malson per a qualsevol rival que entrés en la "pintura". Les seves estadístiques de rebots i especialment de taps així ho demostren. A més, en atac es va caracteritzar per ser un jugador ràpid tot i la seva elevada alçària. En els seus temps de joventut no era estrany veure-li córrer contraatacs i culminar-los amb espectaculars esmaixades (el nombre de taulers trencats pel jugador lituà és ja incomptable). El seu joc d'esquena a canastra era mortal de necessitat. Una pilota rebuda per Sabonis en l'interior de la zona significava en la majoria dels casos 2 punts i en molts altres cistella i falta addicional. Així mateix al llarg de la seva carrera va saber desenvolupant un molt eficaç tir des de 3, 4 i fins a 5 metres, sense menysprear els intents des de més enllà del 6,25. A partir dels continus problemes físics que minvaren la seva efectivitat en moviment, Arvydas Sabonis va desenvolupar el que ha estat potser una de les seves qualitats més lloades: Una increïble capacitat per a veure i entendre el joc. Assistències, amagos, passes en curt o en profunditat, d'esquena o en carrera i tot un extensíssim repertori de jugades dignes del millor base.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arvydas Romas Sabonis Modifica l'enllaç a Wikidata













Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita