Sierra de Cádiz












































Infotaula de geografia políticaSierra de Cádiz

SierraCádizAeropuertoJerez.jpg



Localització







Sierra de Cádiz.png

36° 52′ 00″ N, 5° 38′ 00″ O / 36.866666666667°N,5.6333333333333°O / 36.866666666667; -5.6333333333333



Estat Espanya
Autonomia Andalusia
Província província de Cadis

Capital
Villamartín
Geografia
Superfície
1.949 km²
Limita amb
Bajo Guadalquivir
Modifica les dades a Wikidata

La Sierra de Cádiz o Sierra de Grazalema és una comarca situada a la província de Cadis, a Andalusia.


Està formada pels municipis d'Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Arcos de la Frontera, Benaocaz, Bornos, El Bosque, El Gastor, Espera, Grazalema, Olvera, Prado del Rey, Puerto Serrano, Setenil de las Bodegas, Torre Alháquime, Ubrique, Villaluenga del Rosario, Villamartín i Zahara de la Sierra.


Limita amb la Campiña de Jerez, la Serranía de Ronda, el Bajo Guadalquivir i la Sierra Sur de Sevilla.



Geografia


Es tracta de l'extrem occidental de la Serralada Penibètica i està composta per altres subserres, com la Sierra de Zafalgar, la Sierra del Endrinal i la Sierra del Pinar, on s'alça el cim de la Pineda o Torreón, la muntanya més elevada de la província amb 1654 metres d'altitud. Per gran part del seu territori s'estén el Parc Natural de la Sierra de Grazalema, que és Reserva de la biosfera des de 1977 i que té nombrosos paratges singulars com la Cova del Gato, la Cova de la Pileta i la Garganta Verde. És un dels punts de major pluviometria d'Espanya, i un dels últims reductes del pinsap en el seu entorn natural. La majoria de línies de criatura del Gos d'Aigua Espanyol, entès com a raça canina normalitzada, prové dels gossos d'aigua o gossos turcs de la Serra de Cadis.



Organització dels seus municipis


Arcos de la Frontera és cap del partit judicial nº 2 de la província de Cadis, sota la qual es troben Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Bornos, Espera, El Gastor, Olvera, Puerto Serrano, Setenil dels Cellers, Torre Alháquime i Villamartín. Ubrique és cap del partit judicial nº 15 de la província, sota la jurisdicció de la qual es troben Benaocaz, El Bosque, Grazalema, Prado del Rey, Villaluenga del Rosario i Zahara de la Sierra.




Salto del cabrero


Les seves localitats formen part de la Mancomunitat de Municipis de la Sierra de Cádiz i de la Diòcesi d'Asidonia-Jerez, sota la jurisdicció eclesiàstica del bisbat homònim, sufragáneo de l'Arquebisbat de Sevilla. El territori de la Sierra de Cádiz estava repartit entre l'antic Regne de Sevilla i l'antic Regne de Granada. Després de la reconquesta, gran part d'ell va estar durant segles sota la jurisdicció senyorial de la Casa d'Arcos, llinatge titular del Ducat d'Arcos de la Frontera.



Enllaços externs



  • sierradecadiz.com

  • sierrasurdecadiz.es



Coord.: 36° 52′ N, 5° 38′ O / 36.867°N,5.633°O / 36.867; -5.633









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita