Nomenclatura botànica




La nomenclatura botànica és donar nom formal i científic a les plantes.[1] Té una llarga història des que el llatí va ser introduït a Europa o potser des de Teofrast. L'esdeveniment clau va ser l'adopció per part de Linnaeus’ del nom binomial per a les espècies de plantes en el seu llibre Species Plantarum (1753). No va usar però el rang de família.[2]


Durant el segle XIX va caldre implantar regles per governar la nomenclatura científica. Aquestes normes es van publicar successivament. Per les plantes la data clau és 1867 (lleis de Candolle), 1906 (International Rules of Botanical Nomenclature, 'Regles de Viena') i 1952 (International Code of Botanical Nomenclature, 'Codi d'Estocolm).


Un altre desenvolupament va ser l'aclariment del concepte de 'planta'. Linnaeus mantenia un punt de vista més ampli del que s'accepta actualment. Gradualment més i més grups d'organismes han estat reconeguts com a independents de les plantes.


Actualment la majoria dels noms formals d'aquests organismes estan regits per Codi internacional de la nomenclatura botànica (ICBN). Un Codi separat es va adoptar per regir la nomenclatura dels bacteris, el ICNB.


En aquests moments tots els noms formals botànics estan regits per ICBN. Dins dels limits del ICBN es troben conjunts separats de normes, Codi internacional de nomenclatura per plantes cultivades (ICNCP).



Relacions amb la taxonomia


La nomenclatura botànica està estretament lligada amb la taxonomia de les plantes, però la nomenclatura botànica és merament el cos de regles que prescriuen quin nom s'aplica a un tàxon i si s'ha de fer un nou nom.


La taxonomia de les plantes és una ciència empírica, una ciència que determina què constitueix un tàxon particular.


En cas de confusió si aquesta és per la nomenclatura (per exemple en un nom antic es descobreix que té prioritat i amenaça de desplaçar un nom ben conegut), el Codi ofereix sistemes per a establir les coses correctament.


Si la confusió és taxonòmica (els taxonomistes difereixen en l'opinió de la circumscripció o les relacions dels tàxons) només una recerca més pot dilucidar-ho.



Referències





  1. «International Code of Botanical Nomenclature». [Consulta: 5 agost 2010].


  2. «Nomenclature, Names, and Taxonomy». [Consulta: 5 agost 2010].










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita