Nahues


















Infotaula de grup humàNahues
Tipus
ètnia
Modifica les dades a Wikidata



Representacions de la civilització tolteca a Tula


Els nahues són un conjunt de pobles indígenes de Mèxic amb una arrel lingüística i històrica comuna, i que avui dia habiten la regió central de Mèxic. Els nahues van arribar a la regió central de Mèxic des del nord en diverses onades migratòries majoritàriament tribals. Els asteques van ser l'última tribu nahua que hi va immigrar, i la qual ràpidament va dominar militarment i políticament no només a les altres tribus nahues que s'hi havien establert, sinó tota la regió multiètnica coneguda com a "Mesoamèrica" fins a l'arribada dels conqueridors espanyols el segle XVI. Després de la conquesta milions de nahues i d'altres indígenes van morir, víctimes de les guerres, les pandèmies produïdes per les malalties europees desconegudes al nou continent, i l'esclavatge durant l'època colonial de la Nova Espanya. Avui dia els nahues són el grup ètnic més nombrós de Mèxic, amb 2,4 milions de persones (2,5% de la població nacional i el 25% de la població indígena de Mèxic), però, només 1,6 milions (1,6% de la població nacional) encara parlen la llengua nàhuatl[1]


Avui dia els nahues són dividits en cinc grups principals:



  • els nahues de la serralada de Puebla

  • els nahues de Guerrero

  • els nahues de la Huasteca Veracruzana

  • els nahues de Milpa Alta (al sud del Districte Federal)

  • els nahues de Morelos


La paraula "nahua" prové de nawatlaka (poble superior, que parla amb autoritat o coneixement) i aquesta de la designació de la seva llengua nawatl (la parla clara). Els nahues es diuen principalment macehuales que significa "pagès", nom que prové de l'antiga estratificació social asteca (els pilli - noblesa, i els macehuales - poble). Altres nahues es diuen simplement "mexicans".


Els nahues parlen el nàhuatl, una llengua uto-asteca. Avui dia aquesta llengua és dividida en dos grups dialectals principals: els dialectes centrals, els quals són força uniformes amb influència directa del nàhuatl clàssic de México-Tenochtitlan, i els dialectes perifèrics.



Referències




  1. Población indígena (1) por lengua (2), porcentaje de hablantes de lengua indígena y ubicación geográfica, México, 2000.



Enllaços externs



  • Pobles indígenes del Mèxic contemporani, de la Comissió Nacional per al Desenvolupament del Pobles Indígenes. (castellà)








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita