Sèpsia





























































Infotaula de malaltiaSèpsia

Charlotte Cleverley-Bisman Meningicoccal Disease.jpg
Tipus
infecció generalitzada
Especialitat
infectologia
Símptomes
febre remitent, calfred i febre intermitent
Medicació
ceftriaxona, mezlocillin Tradueix, nafcillin Tradueix, cefepime Tradueix, Cefotetan Tradueix, oxacillin Tradueix, ticarcillin Tradueix, amikacina, aztreonam Tradueix, imipen Tradueix, gentamicina, cefotaxime Tradueix, ceftizoxime Tradueix, ertapenem Tradueix, piperacillin Tradueix, Drotrecogin alfa Tradueix, Ceftazidime Tradueix i cefoxitin Tradueix
Classificació
CIM-10
A40 - A41.0
CIM-9
995.91
CIAP
A78
Recursos externs
DiseasesDB
11960
MedlinePlus
000666
Patient UK
sepsis-septicaemia-pro
MeSH
D018805

UMLS CUI

C0036690
Modifica les dades a Wikidata

La sèpsia és una condició mèdica greu que es caracteritza per un estat inflamatori de tot el cos (anomenat síndrome de resposta inflamatòria sistèmica o SRIS) i la presència d'una infecció coneguda o sospitosa. El cos pot desenvolupar aquesta resposta inflamatòria als microbis en la sang, l'orina, els pulmons, la pell o altres teixits. Un terme vulgar incorrecte per la sèpsia és sang enverinada.


La septicèmia és un terme mèdic que fa referència a la presència d'organismes patògens en el corrent sanguini, que condueix a la sèpsia. El terme no ha estat clarament definit. S'ha utilitzat de manera incompatible en el passat pels professionals mèdics, per exemple, com a sinònim de la bacterièmia, causant certa confusió. El consens mèdic actual és, doncs, que el terme "septicèmia" és problemàtic i ha de ser evitat.


La sèpsia normalment es tracta a la unitat de cures intensives amb líquids intravenosos i antibiòtics. Si la reposició de líquids és insuficient per mantenir la pressió arterial, s'utilitzen medicaments vasoconstrictors específics. La ventilació artificial i la diàlisi poden ser necessàries per donar suport a la funció dels pulmons i els ronyons, respectivament. Per orientar el tractament, un catèter venós central i un catèter arterial poden ser col·locats. Els pacients amb sèpsia requereixen mesures de prevenció de la trombosi venosa profunda, úlceres d'estrès i les úlceres per pressió, a menys que les altres condicions a prevenir això. Alguns pacients podrien beneficiar-se d'un control estricte dels nivells de sucre en la sang amb la insulina (amb orientació a la hiperglucèmia d'estrès), els corticosteroides en dosis baixes o drotrecogina alfa activada (proteïna C recombinant).


L'edat és un factor de risc important. El 2012, tan sols el 2,06% de les defuncions per sèpsia als Estats Units es produïren en persones de menys de 35 anys, mentre que el 75,40% es produïren en individus de 65 anys o més.[1]



Vegeu també


  • Pierre Adolphe Piorry


Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sèpsia Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. «USA CAUSES OF DEATH BY AGE AND GENDER» (en anglès), 11-04-2014. [Consulta: 27 febrer 2015].




Enllaços externs


  • «Sèpsia». Canal Salut. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 març 2017].








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita