Llac






Llac a Bariloche (Argentina)




Llac als Pirineus del Bearn
























































































































Biomes

Biomes terrestres

Tundra

Taigà i bosc boreal

Praderies i matollars de muntanya

Bosc temperat de coníferes

Boscos tropicals i subtropicals de coníferes

Boscos temperats de frondoses mixtos

Boscos, bosquets i matollars mediterranis

Boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits

Boscos tropicals i subtropicals de frondoses secs

Praderies, sabanes i matollars temperats

Praderies, sabanes i matollars tropicals i subtropicals

Deserts i matollars xeròfils

Praderies i sabanes inundades

Zona riberenca

Zona humida


Biomes aquàtics


Estany

Litoral, zona intermareal

Manglar

Bosc de kelp

Escull de corall

Zona nerítica

Plataforma continental

Zona pelàgica

Zona bèntica

Fumarola hidrotermal

Emanació freda

Banquisa


Altres biomes


Zona endolítica

Un llac o estany és una acumulació d'aigua, situada en una depressió a terra ferma.[1]


Acostumen a ésser alimentats per rius o glaceres, que reben el nom d'immissaris, i desguassen mitjançant uns altres rius, anomenats emissaris. Uns i altres poden mancar, i aleshores l'alimentació i el desguàs del riu poden ésser subterranis, en cas de relleus càrstics, o l'aigua pot perdre's per evaporació, en conques endorreiques.[1]


La superfície i la profunditat dels llacs és molt variable. N'hi ha d'una gran superfície com la mar Càspia, amb 371200 km2. Pel que fa a la profunditat, pot variar d'uns pocs metres a alguns centenars com el Baikal. El llac més important dels països de parla catalana és l'estany de Banyoles.[1]



Tipus de llacs segons el seu origen


L'origen dels llacs és divers i complex. En general, pot ser degut a fenòmens glacials, tectònics, endorreics, càrstics, erosius o volcànics.


  • Els llacs d'origen glacial[1] abunden a les regions circumpolars i a les altes muntanyes, i, en general, són acumulacions d'aigua degudes a les morenes terminals, que actuen com a barreres i retenen l'aigua de fusió, o bé cubetes sobre-excavades per l'erosió de les glaceres, com la majoria d'estanys del Pirineu.

  • Els llacs d'origen tectònic[1] són deguts a la formació de falles o fosses tectòniques. N'és un l'estany de Banyoles, que deu la seva gènesi a la combinació de dos tipus de factors: tectònics (falla de la Garrotxa) i càrstics, per tal com el llac s'assenta sobre uns estrats de guix i en el seu origen intervé la dissolució d'aquests. Altres llacs d'origen tectònic són el Tanganyika, el Baikal i la mar Morta.

  • Els llacs d'origen endorreic[1] són situats a l'interior de conques endorreiques i actuen com a receptors de la xarxa fluvial que les solca o, si aquesta hi manca, recullen els meteors aquosos que es precipiten a la conca. El cabal d'aquests llacs és molt variable, i depèn del règim climàtic estacional. Un exemple de llac endorreic és el llac Txad.

  • Els llacs d'origen càrstic[1] es formen per enfonsament del carst a les regions calcàries. Les llacunes de Ruidera tenen aquest origen.

  • Els llacs formats a causa dels fenòmens erosius i sedimentaris poden formar diversos tipus de llacs. L'erosió fluvial dóna lloc a la formació de piles o marmites de gegant, d'una extensió, a vegades, comparable a la de les llacunes.

  • Llacs formats per explosions volcàniques i enfonsaments subsegüents[1] són, per exemple, el Crater Lake d'Oregon (EUA), el llac Nyos (Camerun) i el llac Posadilla (Ciudad Real).

La desaparició dels llacs és deguda a dues causes: l'emplenament de la conca pels sediments i l'erosió de les barreres que mantenen retinguda l'aigua.



Referències





  1. 1,01,11,21,31,41,51,61,7 «llac». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.



















Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita