Emfisema pulmonar









































































Infotaula de malaltiaEmfisema pulmonar

Emphysema H and E.jpg
Teixit pulmonar d'un pacient amb emfisema pulmonar. Les cèl·lules vermelles són cèl·lules sanguínies, el nuclis són blaus-liles i la resta de material extracel·lular és de color rosa. Tinció d'HE.

Tipus
malaltia respiratòria i malaltia pulmonar obstructiva crònica
Especialitat
pneumologia
Medicació
Oxtriphylline Tradueix, aminophylline Tradueix, acetilcisteïna, teofil·lina, acefylline Tradueix i dyphylline Tradueix
Associació genètica
BICD1 Tradueix i ADARB2 Tradueix
Causat per
fumar
Classificació
CIM-10
J43
CIM-9
492
CIAP
R95
Recursos externs
OMIM
130700
DiseasesDB
4190
MedlinePlus
000136
eMedicine
med/654
MeSH
D011656

UMLS CUI

C0029607 i C0034067
DOID
DOID:9675
Modifica les dades a Wikidata

L'emfisema pulmonar és una malaltia pulmonar que malmet els sacs aeris (alvèols), provocant que els pulmons siguin menys capaços d'expandir-se i de contraure's a causa d'una pèrdua d'elasticitat. Els alvèols no poden contraure's completament i, per tant, són incapaços d'omplir-se d'aire fresc i brindar una deguda ventilació. L'emfisema és més sovint causat pel consum de tabac i l'exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica.




Contingut






  • 1 Classificació


  • 2 Causes


  • 3 Referències


  • 4 Enllaços externs





Classificació


L'emfisema es pot classificar en tipus primari i secundari. No obstant això, és més comunament classificat per la ubicació en panacinar i centroacinar,[1] o centrolobel·lar i panlobel·lar).[2]



  • L'emfisema panacinar (o panlolobel·lar): L'acin respiratori, a partir dels bronquíols respiratoris als alvèols, s'ha expandit. Succeeix amb més freqüència en els lòbuls inferiors (en especial els segments basals) i en els marges anteriors dels pulmons.[1]

  • L'emfisema centroacinar (o centrolobel·lar): El bronquíol respiratori (part proximal i central dels acins) s'ha expandit. Els acins distals o alvèols no s'han modificat. Succeeix amb més freqüència en els lòbuls superiors.[1]


Altres tipus inclouen l'emfisema acinar distal i l'emfisema irregular.[1] Un tipus especial és l'emfisema lobar congènit.



Causes


La majoria dels casos d'emfisema són causats pel tabaquisme. Els casos d'emfisema que són causats per altres etiologies es coneixen com emfisema secundari.


En casos rars, l'emfisema es desenvolupa a causa d'una mutació genètica que condueix a la deficiència d'alfa-1-antitripsina.



Referències




  1. 1,01,11,21,3 «Emphysema». [Consulta: 20 novembre 2008].


  2. Anderson AE, Foraker AG «Centrilobular emphysema and panlobular emphysema: two different diseases». Thorax, 28, 5, September 1973, pàg. 547–50. DOI: 10.1136/thx.28.5.547. PMC: 470076. PMID: 4784376.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emfisema pulmonar Modifica l'enllaç a Wikidata

  • «Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), emfisema pulmonar». Canal Salut. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 març 2017].








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita