Lied




El lied (pl. lieder, cançó, en alemany) és un tipus de composició breu en alemany per a veu i piano. Va florir durant el Romanticisme,al segle XIX, i va projectar-se durant la primera meitat del XX.[1]


Mozart i Beethoven van compondre els primers lieder, si bé van ser Schubert, Mendelssohn i Schumann els que van dur el gènere a les cotes més elevades de genialitat. També van compondre bells lieder Strauss i Hugo Wolf.


El gènere és conegut a França amb el nom de mélodie: hi van destacar Fauré, Debussy i Poulenc. La versió espanyola és la cançó o cançó de concert, amb autors com Falla, Turina, Vives, Granados, Montsalvatge, Toldrà i Mompou. Els anglesos Benjamin Britten i Ralph Vaughan Williams també van compondre boniques cançons. Max Ansorge és una altre compositor destacat.



Història


El terme lied té una llarga història per als parlants alemanys que va des de les cançons de trobadors del segle XII a través de les cançons populars i els himnes d'església fins a les cançons de protesta del segle XX. Tanmateix, a Alemanya, l'època daurada de la cançó va ser durant el segle XIX. Els compositors alemanys i austríacs havien escrit peces per a veu i piano abans però va ser l'esplendor de la literatura alemanya durant el Classicisme i el Romanticisme que va inspirar els compositors a posar música a la poesia i van fer créixer, així, el gènere conegut com a Lied.


Els inicis d'aquesta tradició es troben en les cançons de Mozart i Beethoven però va ser Schubert qui va saber trobar l'equilibri entre lletra i música, una nova integració de la música en el sentit de les paraules. Schubert va escriure unes 600 cançons, algunes en seqüències o cicles de cançons, que expliquen una història. A Catalunya i amb lletres escrites en català, segueixen la tradició Morera, Pahissa, Mompou, Toldrà i d'altres.


El cos musical i poètic creat per la tradició del lied, com la del madrigal italià tres segles abans, representa una de les produccions més belles de la sensibilitat humana.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lied Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. «Lied». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.










Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita