Piruvat deshidrogenasa

















































Infotaula de proteïnaPiruvat deshidrogenasa

PDH-Pyruvate dehydrogenase.jpg
Piruvat deshidrogenasa humana cadenes alfa i beta. PDB.
[1]

Substància
complex proteic
Nombre EC
1.2.4.1
Locus
Cr. X p22.1
Identificadors
Símbol
PDHA1 PDHA
HUGO
8806
Entrez
5160
OMIM
300502
RefSeq
NM_000284

P08559
PDB
1NI4
Modifica les dades a Wikidata













































Infotaula de proteïnaPiruvat deshidrogenasa
Substància
complex proteic
Nombre EC
1.2.4.1
Locus
Cr. 4 q22-q23
Identificadors
Símbol
PDHA2 PDHAL
HUGO
8807
Entrez
5161
OMIM
179061
RefSeq
NM_005390

P29803
PDB
1NI4
Modifica les dades a Wikidata













































Infotaula de proteïnaPiruvat deshidrogenasa
Substància
complex proteic
Nombre EC
1.2.4.1
Locus
Cr. 3 p21.1-p14.2
Identificadors
Símbol
PDHB
HUGO
8808
Entrez
5162
OMIM
179060
RefSeq
NM_000925

P11177
PDB
1NI4
Modifica les dades a Wikidata

S'han reconegut fins avui tres tipus de piruvat deshidrogenasa.




  • Piruvat deshidrogenasa (acetil transferidora) o PDH.


  • Piruvat deshidrogenasa (NADP+).


  • Piruvat deshidrogenasa (citocrom).


Els tres tipus, la seva funció és realitzar la descarboxilació oxidativa del piruvat a acetat desprenent-se diòxid de carboni.




Contingut






  • 1 Piruvat deshidrogenasa (acetil transferidora)


    • 1.1 Tipus de PDH humanes


    • 1.2 Regulació




  • 2 Piruvat deshidrogenasa (NADP+)


  • 3 Piruvat deshidrogenasa (citocrom)


  • 4 Referències


  • 5 Enllaços externs





Piruvat deshidrogenasa (acetil transferidora)


L'enzim Piruvat deshidrogenasa (acetil transferidora) o PDH EC


catalitza la reacció de descarboxilació oxidativa del piruvat utilitzant com a cofactor la tiamina difosfat.


Piruvat + (dihidrolipoil-lisina-residuo acetiltransferasa] - lipoil-lisina {displaystyle rightleftharpoons } (dihidrolipoil-lisina-residuo acetiltransferase) - S-acetildihidrolipoil-lysina + CO2

Forma part del complex multienzimàtic piruvat deshidrogenasa estant la unitat del mateix E1. Els altres components del complex són la dihidrolipoil-lisina-residuo acetiltransferasa (DLAT) i la dihidrolipoil deshidrogenasa (DLD) com a components E2 i E3 respectivament.



Tipus de PDH humanes


Als humans existeixen tres gens que codifiquen la PDH.




  • PDHA1. Piruvat deshidrogenasa cadena alfa. Té una longitud de 390 aminoàcids. La deficiència a PDHA1 és causa de la Deficiència en piruvat descarboxilasa component E1 (Deficiència en PDHE1). La deficiència a PDHE1 és el més comú dels defectes enzimàtics en pacients com a acidosi làctica primària. Està associada amb fenotips clínics variables des de la mort neonatal fins a la supervivència prolongada complicada per retard en el desenvolupament, convulsions, atàxia i apnea. La deficiència a PDHA1 també és causa del Síndrome de Leigh lligada al cromosoma X (LS). El LS és una síndrome neurodegenerativa progressiva de prematura aparició amb una neuropatologia característica consistent en lesions focals i bilaterals en una o més regions del sistema nerviós central, incloent el tronc de l'encèfal, tàlem, ganglis basals, cerebel i medul·la espinal. Les lesions són àrees de demielinació, gliosi, necrosi, espongiosi o proliferació capil·lar. Els símptomes clínics depenen de quines àrees del sistema nerviós central estiguin afectades. La causa comuna de totes les lesions és un defecte a la fosforilació oxidativa. La LS pot ser causa d'una deficiència de qualsevol dels complexos de la cadena respiratòria mitocondrial.


  • PDHA2. Piruvat deshidrogenasa cadena alfa específica dels testicles. Té una longitud de 388 aminoàcids i s'expressa a les cèl·lules espermatogèniques postmeiòtiques.


  • PDHB. Piruvat deshidrogenasa cadena beta. Existeixen dues isoformes d'aquest polipèptid. La isoforma 1 té 359 aminoàcids i la 2 341. La deficiència a PDHB és causa de la Deficiència en PDHE1.


L'enzim es presenta formant tetràmers de dues unitats alfa i dues unitats beta. La seva localització cel·lular és la matriu mitocòndrial.



Regulació


L'activitat de l'enzim es regula mitjançant la fosforilació de la cadena alfa (inactivació) portada a terme per la piruvat deshidrogenasa quinasa i defosforilació de la cadena alfa (activació) portada a terme per la piruvat deshidrogenasa fosfatasa.


La PDH és estimulada per la insulina, fosfoenolpiruvat i AMP, però és completament inhibida per l'ATP, NADH i acetil-CoA.



Piruvat deshidrogenasa (NADP+)


L'enzim Piruvat deshidrogenasa (NADP+) EC 1.2.1.51 catalitza la reacció de descarboxilació oxidativa del piruvat segons la següent equació.


Piruvat + CoA + NADP+{displaystyle rightleftharpoons } Acetil-CoA + CO2 + NADPH

Aquest enzim és inhibit per l'oxigen. Es presenta com un homodímer i s'uneix a una molècula de FAD, a una molècula de FMN i a la tiamina pirofosfat. Està present en organismes com la Anabaena variabilis, Chlorobium chlorochromatii, Cryptosporidium parvum (Q968X7), Entamoeba dispar i Euglena gràcilis (Q94IN5).



Piruvat deshidrogenasa (citocrom)


L'enzim deshidrogenasa (citocrom) EC 1.2.2.2 catalitza la reacció de descarboxilació oxidativa del piruvat segons la següent equació.


Piruvat + Ferricitocrom b1 + H2O {displaystyle rightleftharpoons } Acetat + CO2 + Ferrocitocrom b1

És un enzim bacterial i es presenta com un homotetràmer al qual s'uneix una molècula de FAD, una molècula de tiamina pirofosfat i un ió magnesi. La seva localització cel·lular és la membrana cel·lular i s'activa per digestió proteolítica limitada.



Referències





  1. 1NI4




Enllaços externs




  • Pyruvate dehydrogenase (acetyl-transferring) (anglès).


  • Pyruvate dehydrogenase (NADP+) (anglès).


  • Pyruvate dehydrogenase (cytochrome) (anglès).




Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita