Manuel Crisoloras










































Infotaula de personaManuel Crisoloras

Manuel Chrysoloras - Imagines philologorum.jpg
Biografia
Naixement
1355
Constantinoble
Mort
15 setembre 1415 (59/60 anys)
Constança
Activitat
Director de tesi
Demetri Cidoni
Ocupació
Filòsof, traductor i escriptor
Professors
Demetri Cidoni
Alumnes
Coluccio Salutati, Pallas Strozzi, Leonardo Bruni, Ambrogio Traversari, Guarino de Verona, Francesco Barbaro Tradueix, Pier Paolo Vergerio i Jacopo d'Angelo
Obra
Estudiant doctoral
Guarino de Verona
Modifica les dades a Wikidata

Manuel Crisoloras (Manuel Chrysoloras, Μανουὴλ ὅ Χρυσόλωρας), escriptor grec bizantí que va aportar un renaixement a la literatura grega en el segle XIV a l'Europa occidental.


Fou enviat per Joan V Paleòleg com a ambaixador a les corts occidental vers el 1389 per demanar ajut contra els otomans, i més tard es va establir a Itàlia i fou mestre de Leonardo Aretino, Leonardo Bruni, Poggio Bracciolini, Filelfo, Francisco Strozzi i altres.


Va morir quan anava al Concili de Constança, just en arribar a aquesta ciutat l'abril del 1415.


Les seves obres principals Epistolae III de Comparatione Veteris et Novae Romae i Ἐρώτηματα.



Estada a Catalunya


L'any 1406 Crisoloras es desplaçà des de Constantinoble fins a Catalunya com a ambaixador de l'emperador Manuel Paleòleg davant del rei Martí, a qui portà diverses relíquies que aquest desitjava posseir. En el seu passaport de sortida, del dia 7 d'abril de 1407, diu que portava llibres en el seu equipatge.[1]



Referències





  1. Rubió i Balaguer, Jordi. «El Renaixement en les lletres catalanes». A: Història de la literatura catalana I (html). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1984. ISBN 9788472026513 [Consulta: 22 febrer 2016]. 









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita