Isòcrates








Per a altres significats, vegeu «Isòcrates d'Apol·lònia».



































Infotaula de personaIsòcrates

Isocrates pushkin.jpg
Bust d'Isòcrates, Museu Puixkin

Biografia
Naixement
436 aC
Atenes
Mort
agost 338 aC (97/98 anys)
Atenes
Activitat
Camp de treball
Filosofia
Ocupació
Escriptor i orador
Professors
Pròdic de Queos, Gòrgies de Leontins, Sòcrates i Tisias Tradueix
Alumnes
Teopomp de Quios, Xenofont, Èfor de Cumes, Timeu de Tauromenion, Asclepíades de Tragilos, Filisc de Milet i Teodectes de Faselis
Modifica les dades a Wikidata

Isòcrates d'AtenesIsocrates, Ἰσοκράτης— (436 aC-338 aC) fou un famós orador i retòric atenenc, fill de Teodor. Els crítics alexandrins li assignen el quart lloc entre els oradors àtics.


Era d'una família de fabricants d'instruments musicals. Va rebre una bona educació i entre els seus mestres hi va haver el mateix Sòcrates. Com que era de constitució dèbil no va prendre part a l'activitat política i es va dedicar a l'ensenyament i a l'escriptura. No va tenir altre remei que fer d'ensenyant perquè va perdre l'herència paterna durant la guerra contra Esparta.


Va obrir la seva primera escola a Quios. Més tard, de retorn a Atenes, va obrir-hi una escola i va arribar a tenir 100 alumnes que pagaven mil dracmes cadascun. Plutarc diu que el rei de Xipre Nicocles de Pafos li va pagar vint talents pels discursos πρὸς Νικοκλέα. D'aquesta manera va recuperar la posició econòmica personal; fou cridat a exercir la trierarquia (magistratura força onerosa per a qui l'exercia) i encara que se'n va poder excusar el 355 aC, el 352 aC finalment la va haver d'ocupar. El discurs περὶ ἀντιδόσεως πρὸς Λυσίμαχον fa referència a aquest fet.


Durant uns anys va viure amb una hetaira atenenca, però més tard es va casar amb Platana (Plathane), vídua de l'orador Hípies d'Elis i va adoptar el seu jove fill Afareu. Segons Diògenes Laerci Aristòtil de Sicília, un retòric grec, va escriure un panegíric sobre Isòcrates d'Atenes.


Els seus discursos, tot i que limitats a l'escola, van exercir una considerable influència. A més a més els més grans dirigents atenesos foren deixebles seus. Després de Queronea (338 aC), perdudes les esperances d'independència nacional, i amb 98 anys, es va suïcidar.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Isòcrates Modifica l'enllaç a Wikidata


  • http://www.isocrates.com/

  • http://old.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?lookup=Isoc.+1+1

  • http://www.attalus.org/old/orators1.html#Isocrates

  • http://www.keithmurphy.info/399/Isoc.htm

  • http://people.morehead-st.edu/fs/w.willis/isocrates.html


  • Isocratis sermo de regno ad Nicoclem regem. Bartholomei Facii Orationes a Somni











Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita