Estofat






Estofat de carn de bou amb bolets




Plat d'estofat irlandès.




Plat d'estofat de carn (Plana Alta, Comunitat Valenciana)


Un estofat és un plat que consisteix a guisar trossos de carns o aus amb verdures, hortalisses i espècies.




Contingut






  • 1 Preparació


  • 2 Variants


  • 3 Alguns estofats


  • 4 Referències


  • 5 Enllaços externs





Preparació


L'estofat més comú a les nostres contrades es prepara a base de daus de carn magra, patates o creïlles, pastanagues, cebes i all. Normalment es condimenta amb llorer, pebre vermell i julivert. Es poden també afegir bolets,[1]pèsols o altres verdures, com carxofes, a la barreja.


Hi han diverses formes de preparar un estofat. En una de les més comunes i casolanes es fa saltar la ceba amb oli; una vegada daurada s'afegeix la carn, el pebre vermell i l'all i es va remenant; quan la carn està un xic feta s'afegeixen l'aigua i les verdures i es deixa cuinar a foc molt lent, tapat per una bona estona. Es pot fer en un olla normal o també en cassola de fang.



Variants


L'estofat es pot preparar també amb llegums, com llenties, cigrons o fesols. La carn pot ser de porc, vedella, bou o xai, a trossos o en forma de mandonguilles.


Segons les regions els diferents tipus d'estofats reben diferents noms, com el ragout francès o el ragú italià, que contenen tomàquet. Algunes preparacions a base de peix seguint el mateix procés són també una mena d'estofats, com la Caldeirada portuguesa o el Marmitako basc.
També es poden considerar estofats alguns curris de l'Índia.



Alguns estofats





Tas kebap és un estofat de la cuina turca, fet amb carn de vedella i patates.






  • Cassoulet, Carcassonne


    Baeckeoffe, estofat a base de patates d'Alsàcia


  • Birria, estofat de xai del Mèxic


  • Bo Kho, (Vietnamès: bò kho), estofat de vedella del Vietnam


  • Caçolet, estofat a base de fesols típic d'Occitània


  • Feijoada, estofat a base de fesols de Portugal i Brasil


  • Cazuela de osobuco, estofat a base de ossobuco i verdures de Xile


  • Főzelék, estofat hongarès molt dens a base de patata i carn.


  • Goulash, estofat hongarès condimentat amb molta paprika


  • Kapuska, estofat turc de col


  • Locro, mena d'estofat de la zona andina


  • Nikujaga, estofat japonès a base de patata i carn


  • Potjiekos, estofat sud-africà


  • Puchero, estofat sud-americà


  • Sancocho, mena d'estofat del Carib


  • Tocătură, tipus d'estofat de Romania



Referències




  1. Estofat de vedella a la berguedana



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estofat Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Recepta d'estofat

  • Cuina valenciana - Estofat de bou


  • Més sobre la llegenda del caçolet a la guerra dels Cent Anys, recepta del caçolet i altres coses Web oficial de la confraria gastronòmica del caçolet de Castelnau d'Arri. (francès)

  • Estofat de gall dindi

  • Estofat de Carxofes amb mandonguilles de Sípia









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita