Automòbil de turisme







Renault 5, un automòbil de turisme amb carrosseria hatchback.





Mercedes-Benz Classe C del Deutsche Tourenwagen Masters.


Un automòbil de turisme,[1] també conegut simplement com a turisme,[2] o automòbil o automotor,[1] és el tipus d'automòbil destinat al transport de persones, amb almenys quatre rodes,[3] i un màxim de nou places inclòs el conductor.


Altres termes per referir-se a un automòbil de turisme són cotxe.[4] i, a Amèrica carro o simplement auto.[5]




Contingut






  • 1 Carrosseries


  • 2 Diferències amb altres automòbils


  • 3 Ús en automobilisme


  • 4 Referències


  • 5 Vegeu també





Carrosseries


Un automòbil de turisme en pot tenir una, dues o tres fileres de seients i un maleter per transportar objectes, principalment equipatge. Existeixen diversos tipologies de carrosseria, com ara hatchback, liftback, sedan o familiar, així com els automòbils esportius amb carrosseries de tipus cupè o descapotable.



Diferències amb altres automòbils


El terme "automòbil de turisme" contrasta amb el de "vehicle mixt", que es refereix als vehicles destinats al transport de persones o mercaderies, de forma simultània o no. Dins d'aquest grup s'hi engloben vehicles com ara camioneta, furgoneta o monovolum.


Així mateix, un autocar, encara que també està destinat al transport de persones, disposa de gran capacitat de places.[6] El terme "autobús" pot utilitzar-se per referir-se a un autocar o per referir-se a un automòbil de servei públic que realitza un itinerari regularment.[7]



Ús en automobilisme


Els automòbils de turisme presenten modificacions respecte als de producció per ser utilitzats en competicions d'automobilisme. S'utilitzen habitualment en disciplines com ara ral·lis i rallycross. Tanmateix, en parlar de carreres de turismes hom es refereix a automobilisme de velocitat. El Deutsche Tourenwagen Masters i el Campionat Mundial de Turismes són dos dels campionats de turismes més populars a Europa; a l'Argentina ho són el TC 2000 i el Top Race.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Automòbil de turisme Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. 1,01,1 «Automóvil», en Diccionario de la Lengua Española (22ª ed.). Real Academia Española (2001). Consultado el 2 de junio de 2009.


  2. «Turismo», en Diccionario de la Lengua Española (22ª ed.). Real Academia Española (2001). Consultado el 2 de junio de 2009.


  3. Ministerio de la Presidencia (26-1-1999). «Anexo II. Definiciones y categorías de los vehículos», en Real Decreto 2822/1998, de 23 de diciembre, por el que se aprueba el Reglamento General de Vehículos. BOE n.º 22/1999. Consultado el 4 de mayo de 2009.


  4. «Coche», en Diccionario de la Lengua Española (22ª ed.). Real Academia Española (2001). Consultado el 2 de junio de 2009.


  5. «Carro», en Diccionario de la Lengua Española (22ª ed.). Real Academia Española (2001). Consultado el 2 de junio de 2009.


  6. «Autocar», en Diccionario de la Lengua Española (22ª ed.). Real Academia Española (2001). Consultado el 2 de junio de 2009.


  7. «Autobús», en Diccionario de la Lengua Española (22ª ed.). Real Academia Española (2001). Consultado el 2 de junio de 2009.




Vegeu també


  • Classificació dels automòbils















Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita