Trumpler 16


















Infotaula d'objecte astronòmicTrumpler 16

ESO - The Carina Nebula (by).jpg
Tipus
cúmul obert
Dades d'observació
Constel·lació
Quilla
Modifica les dades a Wikidata

Trumpler 16 ( Tr 16 ) és un cúmul obert massiu que alberga alguns dels estels més lluminosos i massius de la Via Làctia .Està situat dins de la nebulosa de la quilla, situat aproximadament a 9,270 anys llum de la Terra. El cúmul alberga una dels estels més massius i de major lluminositat de la galàxia, Eta Carinae.[1]




Contingut






  • 1 Descripció


  • 2 Altres característiques


  • 3 Vegeu també


  • 4 Referències





Descripció


Trumpler 16 alberga 2 dels estels més lluminosos coneguts, Eta Carinae i WR 25, ambdós estels són diversos milions de vegades més lluminosos que el Sol, aquests estels són binaris i es caracteritzen per tenir un company molt lluminós de gran grandària i un altre de menor grandària però més massiu i lluminós que la majoria dels estels del cúmul. També s'ha observat que hi ha almenys tres estels de tipus espectral O3, la magnitud bolomètrica estimada del cúmul està entre -5,25 i -12,25.



Altres característiques


Trumpler 16 juntament amb Trumpler 14 són els cúmuls d'estels més prominents en Carina OB1 , una associació estel·lar gegant. Es creu que un altre grup dins de Carina OB1 , Collinder 228 , és una extensió de Trumpler 16 que apareix separada visualment només a causa del filament de pols. Els tipus espectrals dels estels indiquen que Trumpler 16 es va formar per una sola ona de formació estel·lar. A causa de l'extrema lluminositat dels estels formats, els seus vents estel·lars allunyen els núvols de pols, similars a les Plèiades . En uns pocs milions d'anys, els estels més brillants habran explotat com a supernoves. Trumpler 16 inclou la majoria dels estels en la part oriental de l'associació Carina OB1 .





Vegeu també



  • Trumpler 14

  • Nebulosa de la Quilla

  • Constel·lació de la Quilla

  • Carina OB1



Referències





  1. SIMBAD Astronomical Database. «Results for Trumpler 16». [Consulta: 4 gener 2019].









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita