Santoral




El santoral és el calendari litúrgic que indica la data en la qual se celebren les festivitats en honor d'un sant o una altra figura religiosa. El calendari actualment en ús per l'Església Catòlica és una versió modificada del costum paleocristià de commemorar la mort dels màrtirs en el seu aniversari; amb la contínua canonització de creients al llarg dels segles, tots els dies de l'any commemoren almenys un sant.


No solament la mort dels màrtirs es recorda avui d'aquesta manera; també els sants morts per causes naturals, així com les festivitats com la Pàsqua, la Pentecosta o l'Epifania, relacionades amb esdeveniments de la vida de Jesús i de la història de l'Església.


En l'època medieval era freqüent indicar les dates dels esdeveniments en relació amb el calendari eclesiàstic, indicant, per exemple, el "tercer dia de l'advent" o la "nit de Sant Joan".


De la mateixa manera, el nom de pila dels infants solia assignar-se segons la festivitat que se celebrés el dia del seu naixement o baptisme; encara que això és menys freqüent avui en dia, en alguns països de tradició catòlica o ortodoxa es conserva el costum de saludar i felicitar les persones el dia del seu sant.



Vegeu també



  • Rosari

  • Enciclopèdia Catòlica

  • Missa nupcial

  • Lletania dels sants



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santoral Modifica l'enllaç a Wikidata

  • Santoral català








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita